galéria megtekintése

Súlyos választási csalásokra lehet számítani 2018-ban

53 komment

NOL

Több ponton is sürgősen módosítani kell a választási törvényeket, különben a 2018-as parlamenti választás még a 2014-esnél is kevésbé lesz tisztességes – állítja Political Capital és a Transparency International Magyarország.

Az elmúlt években több alkalommal is arra kérte a döntéshozókat a Political Capital (PC) és a Transparency International Magyarország (TI), hogy alakítsanak ki tisztességes és átlátható választási és kampányszabályozást – hangsúlyozza Gulyás Gergelynek, az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága fideszes elnökének írott nyílt levelében a két szervezet.

Gulyás Gergely a PC által 2015 októberében megszervezett konferencián – amellett, hogy a választási jogszabályok több hibájának orvoslására nyitottnak mutatkozott – kifejtette, hogy a kormány azt követően vizsgálja felül a választási törvényeket, hogy az Alkotmánybíróság (AB) határozott a „levélszavazás kontra külképviseleti szavazás” ügyében.

Az AB döntése április 19-én megszületett, tehát minden akadály elhárult a választási rendszer hibáinak kijavítása elől. A PC és a TI április 28-án erre emlékeztette Gulyás Gergelyt.

 

A PC és a TI már 2013-ban figyelmeztetett:

a kampányfinanszírozási szabályok lehetővé teszik a pártoknak, hogy rendkívül sok pénzt szabályozatlanul és ellenőrizetlenül költsenek el.

A 2014-es választás tapasztalatai pedig igazolták a félelmeiket. Rengetegen éltek vissza a többes ajánlás intézményével a több százmilliós, ellenőrizetlenül elkölthető kampánytámogatás reményében. Az így listát állító kamupártok gátlástalanul másolták a választópolgárok személyes adatait egyik ajánlóívről a másikra.

A rossz szabályozás és az alig érzékelhető ellenőrzés megtette a hatását, hiszen a semmilyen észlelhető kampányt nem folytató bizniszpártok 3,5 milliárd forint közpénzzel gazdagodtak, a parlamentbe jutott pártok pedig a törvény által előírtnál csaknem

négymilliárd forinttal többet költöttek kampányra.

Változatlan szabályozás mellett nincs ok feltételezni – hangsúlyozza a két szervezet –, hogy mindez ne ismétlődne meg, sőt, 2018-ban a négy évvel korábban tapasztaltaknál még súlyosabb visszaélésekhez vezethet az, hogy a határon túli magyarok regisztrációja tíz évig érvényes, ezért elhunyt magyar polgárok ezrei szerepelhetnek a 2018-as külhoni névjegyzékben. Az ő szavazólapjaik könnyen illetéktelen kezekbe kerülhetnek, ami súlyos választási csaláshoz vezethet.

A választási rendszer akut problémáinak kezelése érdekében javasolják, hogy a pártok – az egyéni képviselőjelöltekhez hasonlóan – kincstári kártyán kapják meg és csak ezen a kártyán keresztül költhessék el az állami kampánytámogatást, s számoljanak el kampányköltéseikkel. Azok a szervezetek pedig, amelyek nem szerzik meg a szavazatok bizonyos százalékát, a kampánytámogatást legyenek kötelesek visszafizetni (az egyéni jelöltek esetében jelenleg két százalék a küszöb). Ugyanakkor teremtsék meg a jogszabályi és technikai feltételeit annak – írják –, hogy ki lehessen szűrni a másolt ajánlóíveket.

A kormány, az önkormányzatok és a civil szervezetek pártok érdekében kifejtett kampányolását be kell tiltani, vagy legalább ezek értékét le kell vonni az adott párt által elkölthető kampánypénzek összegéből – vetik fel a civil szervezetek. Javasolják emellett, hogy – a nyomtatott és online sajtóhoz hasonlóan – a köztéri hirdetések, óriásplakátok tarifáit is legyen kötelező nyilvánosságra hozni.

A külhoni magyar állampolgárok regisztrációját minden egyes választás előtt meg kellene erősíteni – hoznak elő egy újabb fontos kérdést. Jelzik ugyanakkor, hogy

súlyosan sérti az esélyegyenlőséget a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok közötti megkülönböztetés.

Igaz, az Alkotmánybíróság nem találta alaptörvény-ellenesnek, hogy a határon túliak levélben, míg azok, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel, csak személyesen a külképviseleteken szavazhatnak.

Nem tiltották meg azonban, hogy a parlament más szavazási rendet bevezető törvényt alkosson. A nyílt levélben így arra biztatják a kormánypártokat, hogy alkotmányos kényszer nélkül is változtassanak a jelenlegi szabályozáson. A törvénymódosításokra különben még az idei évben sort kell keríteni annak érdekében, hogy egyrészt a választási szerveknek, másrészt a pártoknak legyen elegendő idejük az új szabályokhoz való alkalmazkodásra.

Csak a választási rendszer legégetőbb problémáit és az ezekre vonatkozó megoldási javaslatokat, azok közül is a minimumkövetelményeket ismertették – hangsúlyozza a két szervezet. Ha felvetéseiket figyelmen kívül hagyják, az Országgyűlés azt kockáztatja – figyelmeztetnek –, hogy a 2018-as parlamenti választás még a 2014-esnél is kevésbé lesz tisztességes.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.