galéria megtekintése

Megállapodás született a Sorsok Házáról

Elvi ígéretet tett a kormány a zsidó szervezeteknek, hogy zéró toleranciát hirdetnek az antiszemitizmus ellen, pénzt különítenek el a zsidó temetők felújítására, a Sorsok Házát pedig csak konszenzussal fogják megnyitni. Lázár János miniszter maga mellé vette tanácsadónak Zoltai Gusztávot, a Mazsihisz volt ügyvezetőjét.

Megegyezés született a Sorsok Háza ügyében a Zsidó Közösségi Kerekasztal keddi egyeztetésén - ezt közös sajtótájékoztatón jelentette be Lázár János és Heisler András az Országház Vadásztermében tartott több mint négyórás tanácskozás után. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány nevében garanciát vállalt arra, hogy a magyarországi zsidó szervezetek támogatásával és a nemzetközi zsidó közösség segítségével alakítják ki a holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító Sorsok Háza szakmai koncepcióját, programját.

A Sorsok Háza ügyét az „Egyebek” címszó alatt tárgyalták
A Sorsok Háza ügyét az „Egyebek” címszó alatt tárgyalták
Kurucz Árpád / Népszabadság

A Mazsihisz elnöke nagyon biztatónak nevezte, hogy az emblematikus Sorsok Házával kapcsolatban ígéretet kaptak a kormánytól, hogy a kiállítást csak konszenzusos megoldással fogják megnyitni.

 

A Sorsok Háza projekt a zsidó szervezetek által javasolt napirendi pontok között szerepelt. Az „Egyebek” címszó alatt tárgyalták a zárt tanácskozáson.

A Mazsihisz elnöke fontos lépésnek nevezte, hogy a háromnegyed éve megszakadt párbeszédet tudták folytatni a Zsidó Közösségi Kerekasztalon. Heisler András a kerekasztalt követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, sok témában sikerült megoldást találniuk, de sok kérdésben még „dolgozni kell azon, hogy eljussunk a megoldásig", a zsidó szervezetek pedig olykor egymással is vitáztak.

A sajtótájékoztatón Lázár János úgy fogalmazott: kimondva, vagy kimondatlanul a kormány és a zsidó szervezetek közötti minden konfliktuspont szóba került, „sokat időztek el" a magyarországi antiszemitizmus helyzete körül. Szerinte annak ellenére „együttműködő volt a hangulat”, hogy a Mazsihisz nem változtatott az álláspontján a Szabadság téri emlékmű ügyében. Ez azonban nem került szóba a tárgyaláson, ezt már lezártnak tekintették a Mazsihisz képviselői. Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatójának leváltásáról szintén nem beszéltek.

A keddi kerekasztal napirendjén szerepelt viszont a holokauszt-túlélők anyagi-szociális helyzete, valamint a magyarországi zsidó temetők kérdése. Tordai Péter, a Mazsihisz-alelnök arról tájékoztatott: a megbeszélésen elhangzott, hogy a kormányzat feltérképezi a zsidó temetők helyzetét, és ennek eredményétől függően 500 millió – 1 milliárd forint közötti összeget költ a rendbetételükre. Emellett - ezt már Lázár János tudatta -, a következő, decemberi tanácskozás vendége lesz a zsidó kerekasztalon a Kúria elnöke, a legfőbb ügyész, az igazságügyi miniszter, az Országos Bírói Hivatal elnöke és a belügyminiszter is, hogy áttekintsék az antiszemitizmussal szembeni zéró tolerancia gyakorlati érvényesülését. A kormány programja, hogy az antiszemita jelenségekkel szemben zéró toleranciát hirdet - nyomatékosította Lázár János.

Heisler András azt mondta, hogy szó volt a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújításáról is. Tordai Péter ehhez hozzátette, hogy Lázár János ígérete szerint teljes egészében felújítják a miskolci zsinagógát, valamint renoválják a szegedi zsinagóga tetőszerkezetét (időpontról és pénzről azonban nem esett szó).

Lázár és Heisler kézfogása. Az eredményesség egyelőre nem befolyásolja a bojkottot
Kurucz Árpád / Népszabadság

A kerekasztal-megbeszélések eredményessége – egyelőre legalábbis – nem befolyásolja a Mazsihisz-bojkottot, arról ugyanis érvényes határozat szól - mondta munkatársunk kérdésére Heisler András. (Mint arról korábban beszámoltunk, a Mazsihisz februárban úgy döntött, hogy távol marad a holokauszt-emlékév kormányzati eseményeitől a Szabadság téri emlékmű és a Sorsok Háza körüli viták, illetve Szakály Sándor ügye miatt.)

– Lényeges eredmény, hogy a beszélgetés folytatódik - mondta kérdésünkre Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, aki a kerekasztal év elején tartott ülésére még nem ment el, a mostanin viszont már részt vett. A konzultáción sok olyan téma előkerült - köztük a temetők ügye vagy a holokauszt-túlélők szociális helyzete -, ami fontos a zsidó közösség számára, tette hozzá Köves.

Az EMIH egy idősotthon létrehozását tervezi, amihez külföldről már sikerült egymillió dolláros támogatást elnyerni, és Köves Slomó bízik abban, hogy a kezdeményezést a kormány és más zsidó szervezetek is támogatni fogják anyagilag. A Sorsok Házával kapcsolatban Köves Slomó azt javasolta: kérjenek fel független értelmiségieket, hogy véleményezzék a koncepciót. A rabbi semmilyen irányba nem szeretné befolyásolni őket, ezért erről nem kívánt nyilatkozni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.