galéria megtekintése

A dühös embereket nehéz lesz elijeszteni

3 komment


Hargitai Miklós

Az Orbán-kormányt eddig – civil oldalról – először és utoljára a Hallgatói Hálózatnak (HaHa) sikerült meghátrálásra kényszerítenie a tandíj és a felvételi keretszámok ügyében. Az akkori és a mostani szerveződések között látszólag vannak hasonlóságok, a valóságban azonban inkább a különbségek dominálnak.

A HaHa példája két szempontból is tanulságos. Egyrészt a diákellenállás 2012-2013 fordulóján valóban elért olyan eredményeket az egyetemfoglalásokkal és a tiltakozás folyamatos fenntartásával, amelyekre más, a kormányzati akarattal szembeforduló társadalmi csoportok nem voltak képesek. Másrészt viszont az akkori megmozdulások mögött lévő szervezetet a kormányzat és a jobboldali média felől érkező nyomás lassan felőrölte. – A diákoknak nem volt semmilyen tapasztalatuk a politikáról, nem tudták kezelni azt az eszközrendszert, amivel a profi politika megpróbálta manipulálni őket – meséli az egyik akkori résztvevő. Szerinte a kívülről érkező nyomás megosztotta a világnézetileg is heterogén magot.

Azért jönnek ez emberek, mert elégedetlenek és dühösek
Azért jönnek ez emberek, mert elégedetlenek és dühösek
M. Schmidt János / Népszabadság

A HaHában a baloldali pártokkal, a Jobbikkal, sőt, egyes források szerint a Fidesszel rokonszenvezők is voltak, de maga a mozgalom nem pártszimpátiák szerint szerveződött. Ezt a sokszínű csoportot könnyű volt szétrobbantani a „sorosozással", „bajnaigárdázással", illetve a részvételi és a képviseleti demokrácia hívei közötti elvi ellentét felnagyításával.

Úgy tudjuk, ennél direktebb külső hatás (például provokátorok beépítése) nem fordult elő, azt viszont a fentiekkel is sikerült elérni, hogy a szervezeten belül megakadjon a tudásátadás. A 2-3 éve szervezőmunkát végző aktivisták közül sokan kiégtek, újak pedig nem léptek a helyükre.

 

Márpedig szervezésre minden tömegmozgalomban szükség van: ahogy egy korábbi aktivista a Népszabadságnak megfogalmazta, önmagába a Facebook biztosan nem elég egy tízezres nagyságrendű tömeg megmozgatására – ehhez már a mainstream sajtóra, a személyes kapcsolati hálókra és egy kiemelkedő mozgósító erejű ügyre is szükség van.

Felnagyítják az elvi ellentéteket
Felnagyítják az elvi ellentéteket
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A vasárnapi internetadó-tüntetésen az ügy adott volt, mint ahogyan az indulatokat fölerősítő politikai arrogancia is. Az ellenzéki sajtó és az online média kezdettől szimpatizált a demonstrációval, ráadásul a Facebook-esemény és annak viharosan növekvő népszerűsége önmagában is hírré vált (még a jobboldali orgánumokban is), vagyis a rendezvény marketingjét a média megoldotta.

Lapunk információi szerint a szervezést az előtérben álló Gulyás Balázs mellett egy 8-10 főből álló, a korábbi évek szakpolitikai, emberjogi és diáktüntetéseinek előkészítésében gyakorlatot szerzett mag, illetve egy ennél szélesebb, de még lazább kötődésű és változatosabb hátterű aktivistahálózat segíti. Valódi szervezet viszont nincs a megmozdulások mögött, vagyis nem létezik olyan „felépítmény", amelyet meg lehetne osztani, le lehetne szalámizni.

Vasárnap az ügy és az indulatokat fölerősítő politikai arrogancia is adott volt
Vasárnap az ügy és az indulatokat fölerősítő politikai arrogancia is adott volt
M. Schmidt János / Népszabadság

Az is jelentős eltérés, hogy két éve a diáktüntetések résztvevőit maga a HaHa mozgatta, itt viszont azért jönnek el az emberek, mert elégedetlenek és dühösek. Ebből adódóan nem is tudható, hogy meddig tart ki a lendület: néhány sikeres demonstráció könnyen „branddé" teheti a százezren az internetadó ellen „mozgalmat", de a szervezésben jelenleg részt vevőknek ez nem céljuk, és egy létező szervezet mögé valószínűleg nem is állnának be.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.