galéria megtekintése

Sátorkórházzal készülnek az összeomlásra

2 komment


Danó Anna

Szükségsátort állított az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség a József nádor térre, a Nemzetgazdasági Minisztérium elé. Az első 24 órában csaknem százan álltak meg, ültek be néhány perces beszélgetésre. A demonstrálóknak süteményt, de még hálózsákot és meleg ruhát is vittek az emberek. Cikkünk tegnap óta frissült.

A szegénykórházat szimbolizáló fehér sátorban ágy áll, rajta tiszta ágynemű. Benne a beteg, egy próbababa, van ott nem működő számítógép hozzávaló monitorral meg néhány egyszerű orvosi eszköz. A „falakon” szociofotók az egészségügy mindennapjairól: rozsdás csövek, salétromos falak, matuzsálemi orvosi eszközök.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ez újabb állomása annak az akciósorozatnak, amelyet a tavasszal Sándor Mária ápolónő fekete pólós tiltakozása indított el, miután az RTL Klubnak beszélt a hazai szakdolgozók nyomorúságáról. Fekete hétvége nevű kezdeményezése néhány nap alatt emblematikussá vált, ápolók sora öltött fekete ruhát, hogy demonstrálja, tarthatatlan körülmények között, szánalmas fizetésért dolgoznak. Azóta több utcai demonstrációt is szerveztek, adtak át petíciót az egészségügyi államtitkárnak, de írtak levelet a parlamenti döntéshozóknak is, arra kérve őket, a jövő évi költségvetésben gondoljanak rájuk. Válasz eddig sehonnan nem érkezett.

 

Az NGM előtti sátorhoz sem jönnek érdeklődni az állami vezetők. A minisztériumba autóval érkező államtitkárok, hivatalnokok ügyet sem vetnek a sátorra, a téren gyülekező fehér ruhás ápolókra meg a sajtómunkásokra. Járókelők alig vannak.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

A szegénykórház egy hétig áll a téren, benne napi 24 órás szolgálatban az épp szabadnapos orvosok, ápolók rendelnek. Arra a kérdésre, meggondolták-e, mibe kezdtek, hideg éjszaka vár rájuk, Fabók Ferencné ápolónő, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) aktivistája azt mondja: a körülmények jobbak, mint amilyenek a hétköznapjaik. Estére hoznak társasjátékot, kártyát, elütik majd az időt éjszakánként. Kiderül: már a berendezést se volt egyszerű összeszedni. Munkahelyeik, a kórházak a leselejtezett eszközeiket se adták kölcsön, egy alapítvány segített, hogy végül fölszerelhessék a szegénykórházat. A sátorállítás előtti két napban állt össze az „ügyeletet” adók stábja is. Három sikeres demonstráció után, ezúttal nehezen indultak a dolgok.

Úgy vannak vele, föl nem adhatják, amíg meg nem változnak a dolgok. – Változhatnak-e? – kérdezem tőlük. Kiss László, a FESZ elnöke erre csak annyit felel: nem is értik az ágazatban dolgozók ezt a fajta érzéketlenséget. A céljuk tavasz óta ugyanaz: hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar egészségügyi ellátórendszer gondjaira, problémáira, ez most még csak jelzés. De lassan düh és harag is azok felé, akik „érzéketlenül szemlélik”, hogy ez a rendszer lassan teljesen életképtelen lesz. Hozzátette: ők is látják, hogy azok, akik dönthetnek a forrásokról, egészen más döntéseket hoznak, mint amelyeket az egészségügyben dolgozók vártak.

Az Akciószövetség egyik tagszervezete, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Dénes Tamás szerint azért vannak „hangulatjavító” intézkedések. Ám szerinte ezeket is lassan hozzák meg, „a beteg állapota sokkal gyorsabban romlik, mint ahogy ezek a beavatkozások segítenének”.

Mindenesetre folytatják. Július elsejére, a Semmelweis-napra, az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napjára újabb demonstrációra hívják a dolgozókat. Innen a szegénykórház elől mennek a Kossuth térre, a Parlamenthez, hogy erőt mutassanak.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az első 24 órában csaknem százan mentek be a szükségsátorba beszélgetni – tudtuk meg Kiss Lászlótól, aki Sándor Máriával és még két másik ápolónővel vállalta az első éjszakai műszakot. A szakszervezeti vezető azt mondta, az országgyűlési képviselők közül csak szocialista, illetve jobbikos politikusok voltak kíváncsiak a sátorra. Kiss László szerint jókedvű volt az éjszaka.

Sok süteményt, kávét, de még joghurtot is kaptak a látogatóktól. Az asztalon halomban állt a „beérkezett támogatás”, és ez bizony nem kórházi menü volt, annál sokkal több és finomabb. Jó néhány műszakba induló egészségügyis is beköszönt, a többség a téren átmenő és betérő látogató, de ott volt köztük a grafikus és a szobrász is. Folytatják ma is – mondja Kiss László. A reggeli váltás Miskolcról és Budapestről érkezik.

Pénz, pénz, pénz...

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár egy hete a parlamentben, az egészségügyről szervezett politikai vitanapon arról beszélt, hogy Magyarországon az orvosok átlagos alapilletménye 326 ezer forint, átlagkeresetük 463 ezer forint, az egészségügyi szakdolgozóké 151 ezer forint, átlagkeresetük 207 ezer forint. A nem szakdolgozóké, de egészségügyben dolgozóké 138 ezer forint és 178 ezer forint az átlagkeresetük. Mint mondta, megállapítható, hogy a nemzetgazdasági átlagot az egészségügyi szakdolgozók átlagkeresete nem éri el, a nemzetgazdasági átlag 90 százaléka, ami 237 ezer forint, az egyéb egészségügyi és egészségügyben dolgozók átlagkeresete ennek 78 százalékát teszi ki. Hozzátette: az ápolók vonatkozásában a bér kezelésének a szükségessége nem megkerülhető. Ez szerinte idő kérdése, de a kormánynak olyan tárgyalásokat kell kezdeni, ami arról szól, hogy ütemezetten, bevállalható nagyságrendben, de hosszú távú bérmegállapodást kell kötni. Egyébként a jelenlegi feszültségek fennmaradnak, és nehezen lesz a rendszer akár irányítható vagy befolyásolható.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.