galéria megtekintése

Kifütyülték Cser Ágnest a tüntetők

10 komment


Danó Anna

Este hét után az Arany János utcában adtak randevút egymásnak a keddi egészségügyi demonstrációk résztvevői: a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara képviselői a Hősök teréről mentek, hogy átadják a maguk petícióját. A feketepólós nővérekről elhíresült mozgalom, az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség tagjai pedig a Clark Ádám térről indultak, és még a Parlamentet is útba ejtették. Cser Ágnest kifütyülte a tömeg, Zombor Gábor államtitkár pedig mindenben igazat adott a tüntetőknek.

TUDÓSÍTÁS PERCRŐL PERCRE

16:50 Gyülekeznek a Clark Ádám téren 

Sámándobbal, dudaszóval, kereplőkkel hívták a szervezők a Clark Ádám térre a feketepólósokat. A téren már fél ötkor másfél ezren lehettek, de még nem érkezett meg mindenki. A résztvevők között felbukkant néhány ismert politikus is, így Pusztai Erzsébet és Bokros Lajos (MoMa), valamint Horváth Csaba (MSZP). Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke a politikusok jelenlétével kapcsolatban megjegyezte: nem tudják megakadályozni, hogy itt legyenek. „Ha magánemberként itt vannak és támogatnak minket, örülünk, de nem engedjük őket politikusként a rendezvényen megszólalni. Azt pedig csak remélni merjük, hogy amint ismét lehetőségük lesz rá, akkor is szolidárisak maradnak az egészségüggyel”.

 
Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Az ápolónőket és orvosokat betegek is elkísérték. Ráczkevy Gábor nyugdíjas pedagógus betegként jött ide, hogy szolidaritást vállaljon az egészségügyben dolgozókkal. Mint mondta, azért van itt, mert másfél év alatt sem sikerült a jogosítványa megújításához a szükséges orvosi papírokat beszereznie. Egy pszichiátriai intézet ápolója pedig fekete rózsacsokrot készített, ezzel is különlegessé akarta tenni az alkalmat.

16:55 A tömeg elkezdett lassan beállni a Kossuth tér felé induló mentőautó mögé. A szervezők transzparenseket állítanak fel, az ország különböző részeiből érkezett munkatársaikat gyűjtik így maguk köré, emellett üzeneteket is írtak ezekre a kormányzatnak: ki gyógyít kit, ápol majd téged, Orbánból ki gyógyít ki? Egy ágytálra azt írták: Fidesz mi lesz veled nélkülünk?

17:09 Megindult a tömeg a Republic együttes „Szállj el, kismadár” című dalára. Egy mentőautó halad elöl, utána egy hullazsákba csomagolt próbababát tolnak hordágyon. Az Akciószövetség jelmondatával föliratozott molinója mögött Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke, Sellmeczi Kamill, a Fakoosz elnöke, Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet  elnöke, Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók elnöke.

17:26 A tömeg eleje most ért a Sofitel szállóhoz, a hátul haladók viszont még csak most léptek a hídra. A hídfőnél ácsorgó turisták nem nagyon értik, amit látnak. Szelfiznek. A tüntetők pedig kiabálnak: „Gyertek velünk!” A menetélén haladó teherautóra rögtönzött színpad hangszóróiból Republic-, Omega- és Neoton-slágerekre a tüntetők táncolnak, énekelnek. Némely turistát is magával ragadja a hangulat. Mozdulnak a kezek és a lábak.

17:33 Gaskó István, a LIGA szakszervezeti tömörülés elnöke mögött nagydarab kopasz férfi a LIGA zászlaját lengeti. Öblös hangján skandál: „Nem kell nektek félnetek, Viktor lesz a nővéretek!” A tömeg eleje rákanyarodik a Nádor utcára.

17:44 Az Arany János utcánál a tömeg is rákezd: „Itt vannak a nővérek, nem kell nektek félnetek!” Emellett sokan azt kiabálják: „Ápoló vagyok, nem turista!” Az egyik nővér, miután a menetet mellett bámészkodókat hasztalan kapacitálja, "gyertek velünk" legyint egyet és azt mondja „ az a baj ezzel az országgal, hogy itt  nem megy senki sehova”.

Veres Viktor / Népszabadság

17:48 Amikor a tömeg eleje eléri a Nádor utcai EDDSZ székházat, a szakszervezet első emeleti ablakai záródnak. (A Cser Ágnes vezette szakszervezet nem csatakozott a mai eseményhez.)

17:55 Megérkeztek a nővérek a Kossuth térre, a Parlament épülete mellett rendőrsorfal. A demonstrálók kiabálnak: megjöttünk, megjöttünk! De a döntéshozók, mintha nem is hallanák, csak a bámészkodók jönnek a vonulókhoz kicsit közelebb.

Eközben a Hősök terén mintegy hatezren gyűltek össze a másik, párhuzamos rendezvényen. A résztvevők ott zöld, világoskék és fekete szalagot kapnak. Mint mondják, a zöld a MESZK (Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara) színe, a kék a szakszervezetet jelképezi, a fekete pedig a nővérekkel való szolidaritást jelenti.

A Hősök terén felszólaló Irányi Tamás pszichiátriai szakdolgozó azt mondta: a kormány szerint minden rendben van, de ez csak azért lehet így, mert a stadionok árnyékában vergődő, VIP-ellátást élvező döntéshozóknak fogalmuk sem lehet a valóságról.

Németh János az otthonápolási és hospice ápolók szövetsége nevében közölte: külön nyolcpontos követelést akarnak átadni az államtitkárnak.

18:14 A Kossuth téren Sándor Mária, a feketepólós mozgalmat elindító ápolónő lép a mikrofonhoz. Amint bemondja: Sándor Mária, gyermekszakápoló vagyok, a tömeg hangos éljenzéssel, üdvrivalgással köszönti. Skandálnak: szép volt, Mária, szép volt, Mária! Az ápolónő először megköszönte társainak, hogy idejöttek, és rögtön megemlítette Ratter Anikó nevét, akinek mint mondta, hálával tartozik, mert most éppen ő helyettesíti a műszakjában, hogy most itt lehessen. (A tüntetésre nagyon sokan úgy jöttek el, hogy valaki a szabadnapjából vállalta helyette a műszakot, a rendezvény után pedig a tüntető visszaáll a betegágy mellé.) Sándor Mária ezt követően patetikusan azt mondta: értetek szóltam és most itt vagytok. Nélkületek soha nem érhetett volna el idáig a hangunk, soha nem jutottunk volna el a Parlamentig. De azt nem tudni, meddig bírjuk még. A sajtó folyton azt kérdi tőlem, mit akarok? Erre csak azt tudom felelni, hogy azt, amit ti: becsületes, tisztességes ellátást az egészségügyben. Olyat, hogy ne kelljen a betegeknek órákig a fájdalomtól szenvedni, mert nincs eszköz, vagy gyógyszer. Szóval semmi mást, csak egy működő egészségügyet. Kérjük vissza a becsületünket! – mondta. Végül azzal fejezte be: én, Sándor Mária és a független egészségügyi szakszervezet harcolunk értetek, értük, veletek! Mikor befejezte szónoklatát, a tömeg megint hangos skandálásba kezd: szép volt, Mária!

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

18:27 Hagyjuk magunkat megvenni? Hagyjuk magunkat kiporciózni, felszeletelni? – kérdezte a színpadról Varga Andrea védőnő. A tömeg kórusban ordít: nem! "Védőnő vagyok, ha kell, az orvossal, a szociális munkással megyek bárhová, ahol segíteni kell. A kormány most úgy csinál, mintha a hétfőn beígért 15,8 milliárddal adott volna valamit. Pedig az ez összeg éppen annyi, amennyit azelőtt a szociális ágazatnak ígértek. A cél világos: felszeletelni, kiporciózni, aprópénzre váltani minket. Ne hagyjuk magunkat!" – zárta beszédét. A tömeg skandál: nem hagyjuk magunkat!

Veres Viktor / Népszabadság

18:39 Elindultak a demonstrálók Sándor Mária vezetésével a Parlament lépcsőjéhez, átadni a petíciójukat. A nővérrel együtt indult el a bejárathoz Kiss László, a FESZ elnöke, Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ elnöke is többek között. A tömeg eközben azt kiabálja: veletek vagyunk! Többen pedig azt üvöltik: megjöttünk, közben pedig dudálnak és kiabálnak, hogy a Parlamentből vegyék észre a tüntetőket. 

18:47 György Bálint, a parlament sajtófőnök-helyettese átvette a Kövér László házelnöknek szóló petíciót. Kiss László arra kérte, hogy követeléseiket juttassák el valamennyi képviselőhöz, kérje meg a házelnököt, hogy ebben legyen segítségükre.

19:22 Eljött az idő, adós, fizess! – mondja a színpadról a tömegnek Lotz Gábor, a SOTE docense. Arról beszélt, hogy miközben a kormány 27 milliárdot költött a Kossuth tér felújítására, addig 15,8 milliárdot adnak az egészségügyi dolgozóknak béremelésre. Emlékeztetett arra, hogy egy orvos nyolc év alatt ledolgozza taníttatása teljes költségét, úgy, hogy közben nincs számára ünnepnap vagy vasárnapi szünet.

A színpadon már az utolsó szónok beszél, a tömeg kicsit fárad. Lassan szedelődzködnek, hogy induljanak az Arany János utca felé, ahol találkoznak a Hősök teréről érkező, hatezres tüntető csoporttal. Eközben a Kossuth téren zöld műtősruhában valaki perecet kezd árulni. Jól jön.

19:38 A Nádor és az Arany János utcánál összetalálkoznak a két, eddig különböző útvonalon haladó a „fehérek” és  „feketék”. A tüntetők. Tapsolnak. Integetnek egymásnak.

19:43 Az Arany János utca megtelt egészen az egykori egészségügyi minisztériumi épületének sarkáig a „fehérekkel”! Többen nem nagyon férnek, az épülete előtti parkoló is zsúfolásig tele, pedig a „feketék”, akik Sándor Mária vezetésével a Kossuth térről, a Nádor utcán át indultak ide, még meg sem érkeztek. Bekanyarodni sem tudnak a Nádor utcából.

19:45 A minisztérium portájára Cser Ágnes (az MSZ EDDSZ elnöke) érkezik. Látszólag egyedül, kezében kis. kék szalaggal átkötött papírtekercs. Mindenki a minisztérium épülete előtt, ő megy az épületbe. Egyelőre nem tudni, mi dolga lehet. A Népszabadság kérdésére, hogy mi járatban, mégis a tüntetőkkel tart-e, csak annyit válaszolt: meglepetés lesz.

19:49 Zombor Gábor egészségügyi államtitkár jön ki a házból, egyenesen a színpadra. Adódik is egy kis zavar, mert Balogh Zoltán, a MESZK elnöke még interjút ad. Mellette Cser Ágnes. A szervezők sürgetik az elnököt, hagyja a tévét, jöjjön már, dolog van.

20:10 A tüntető szakszervezeti vezetők sorra felolvasták Zombor Gábornak a petíciójukat, majd Cser Ágnes lép a mikrofonhoz. Fütty és hangos pfujolással próbálják elhallgattatni. Cser Ágnes nem hagyja magát, makacsul ragaszkodik hozzá, hogy elmondhassa amit akar.   „Megköszönni”, hogy nem hagyják szóhoz jutni. A tömeg folyamatosan pfujol, kiabálják: mondjon le. Cser Ágnes továbbra sem hagyja annyiban: ő akkor is el fogja mondani, amit akar, mert már három bíróság is jóváhagyta a sztrájkköveteléseiket, és azoknak akarja megköszönni, akik ezt végig vitték, és talán már nincsenek is itt, de együtt harcoltak az igazukért. A kéretlen szónok hangját azonban elnyomja a tömeg, mire Cser Ágnes skandál: "Még, még jobban! Fütyüljetek még, még jobban, de ha már jól kifütyültétek magatokat, befejezem!”. Befejezte. Hátrébb lépett a mikrofontól.

Nem Cser Ágnes napja volt a mai
Nem Cser Ágnes napja volt a mai
Veres Viktor / Népszabadság

20:30 „Mindenben igazuk van a tüntetőknek” – mondja Zombor Gábor államtitkár újságíróknak, miután átvette a tiltakozók petícióit, és közösen elénekelte a tömeggel a színpadról a Himnuszt. Szerinte a tüntetők régóta fennálló problémákkal jöttek, ezeket a kormány komolyan veszi, ezért is tárgyalnak hetek óta az ágazat képviselőivel. Az egészségügyi államtitkár felsorolta, miről sikerült megállapodniuk: jövőre 15,8 milliárd forintot terveznek bérfejlesztésre költeni az ágazatban, 18 milliárdot fordítanak a nővérszállók felújítására, továbbá ápolói ösztöndíj bevezetését tervezik. Zombor Gábor ugyanakkor gondosan kerülte a választ arra, mikor lesz valóság a tüntetők által követelt 50-100 százalékos béremelésből.

20:40 A tömeg lassan oszlik az Arany János utcából, a buszok sorra veszik fel a vidéki tüntetőket, de még mindig nagyon sokan vannak a helyszínen. Várnak, hogy szólítsák őket, hogy mikor mehetnek a buszhoz. Addig is készülnek a közös képek, szelfik. Fáradtak. Vannak, akik a járda szélére kuporodnak. Az utca üresebb részén a földön eldurrant lufi foszlányok, zászlócskák hevernek a földön.   

A két demonstráció útvonala
Facebook

Az előzmények

Noha mindkét csoport ugyanazért a célért, az egészségügyben dolgozók jobb élet- és munkakörülményeiért demonstrál, szinte egymástól függetlenül készültek a keddi eseményre. Ez a külsőségekben is megmutatkozik. Míg az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség, csatlakozva a Péterfy kórházban fekete pólóban tiltakozó Sándor Mária ápolónő akciójához, feketében, addig az ápolókat, asszisztenseket képviselő MESZK demonstrálói fehérben sétálnak. A szakdolgozói kamara hangsúlyozottan politikamentes rendezvényre hívta tagjait. Követeléseik hasonlóak: ők is havi 50 ezer forintos alapilletmény-emelést, életpályaprogramot, valamint a nővérszállók felújítását kérik.

Míg a MESZK tárgyalásokkal szeretne mielőbb a kormánynál eredményt elérni, addig a feketetrikós mozgalom tagjai utcai akciókkal is szívesen adnak nyomatékot követeléseiknek. Az utóbbiak közt ott vannak az Autonóm Területi Szakszervezet, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ), a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, a Magyar Orvosok Szövetsége, a Magyar Rezidens Szövetség, és az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége. Hétfőn a Rezidensszövetség az ország több nagyvárosában flashmobokkal „melegített” a mai eseményre. Fiatal orvosok és ápolók úgynevezett hálapénz-bankókat osztogattak, hogy fölkeltsék a közönség érdeklődését.

Míg az Akciószövetséget támogatja a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, az Országos Mentőszolgálat reprezentatív szakszervezete szervezetten nem vesz részt a demonstráción, Toma Lajos, a Mentődolgozók Országos Szakszervezetének elnöke lapunknak azt mondta: azért nem, mert éppen zajlik az érdekegyeztető tárgyalás a kormányzattal, de a nagygyűlésre szóló felhívásokat eljuttatták tagjaikhoz, mindenkinek a szabad döntése, hogy elmegy-e vagy sem a rendezvényre. Lapunk úgy tudja: a mentősök közül sokan bírálták a szakszervezet „puhaságát”. Volt, aki emiatt ki is lépett. A múlt héten húszan kérték felvételüket a másik szakmai érdekvédő, a Kusper Zsolt által vezetett szervezetbe, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségébe.

Érdekessége a keddi tiltakozó akciónak, hogy nem csatlakozik a demonstrációhoz a Cser Ágnes vezette Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ). Cser Ágnes a Magyar Nemzetnek azt mondta: „sztrájktárgyalás idején nem demonstrálunk, mert nem veszélyeztethetjük a másik oldal jóindulatát”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.