galéria megtekintése

Sárga lámpával szűrik ki a külföldieket Magyarországon

10 komment


Danó Anna

Ismerkedhetnek az orvosok a sárga lámpával. Augusztus 1-jétől a jogviszony-ellenőrzéskor így különböztetik meg azokat a betegeket, akik csak korlátozottan jogosultak a társadalombiztosítás szolgáltatásaira.

Az állandó magyarországi lakhellyel nem rendelkező unión kívüli külföldi állampolgárok csak külön megállapodás ellenében juthatnak közfinanszírozott orvosi ellátásokhoz. Ők eddig a mindenkori minimálbér felének megfelelő összegű járulék megfizetése fejében hat hónapig csak a sürgősségi ellátást kaphatták, és utána sem lettek jogosultak teljes körű fogászati ellátásra, külföldi gyógykezelésre, nem kerülhettek transzplantációs várólistára.

Azokat, akik ilyen megállapodást kötöttek, a szolgáltatók eddig meg tudták különböztetni, mert rendelkeztek külön igazolással, a közelmúltban ők is taj-kártyát kaptak. A taj-ellenőrzéshez most bevezetett sárga színre pedig azért volt szükség, mert rendszerint ugyanolyan zölden  jelentek meg az orvos ellenőrző képernyőjén, mint azok a magyar állampolgárok, akik minden szolgáltatásra jogosultak.

 

Ez a gyakorlatban is okozott már problémát, amikor egy beteg eljutott a transzplantációs listáig és egy rutinellenőrzéskor derült ki, hogy nem jogosult a hazai társadalombiztosítás terhére a szervátültetésre. A hasonló esetek elkerülésére vezeti be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az új rendszert.

Egyidejűleg a korábbi fél éves türelmi időt két évre emelik. Azaz a nem sürgős orvosi ellátások is csak 24 havi járulékfizetés után járnak majd, kivéve, ha a kétévi díjat – körülbelül másfél millió forintot – a belépés pillanatában egy összegben befizeti valaki. A kétéves szabály csak azokra vonatkozik, akik augusztus 1. után lépnek be a rendszerbe, vagyis azoknak, akiknek már van hat hónapos türelmi idejű megállapodásuk, nem kell új szerződést kötniük. Ők korábban egyszeri 350 ezer forintot fizettek be.

Az OEP adatai szerint most nagyjából 700-800-an jogosultak az említett megállapodás ellenében korlátozott szolgáltatásra, kétharmaduk a belépéskor megváltotta a hat hónapos türelmi időt. Ám az kérdéses, hogy a jövőben is megéri-e egy összegben két évnyi díjat megfizetni. Aki viszont nem teszi, az később hiába pótolná, mert az új szabályozás nem engedi, így két évig csak sürgősségi ellátást kaphat. Arról, hogy adott esetben mi számít sürgősségi ellátásnak, az orvos dönt. Például ő ítéli meg, hogy a cukorbeteg inzulinreceptjéhez jár-e „sürgősségi alapon" tb-támogatás.

Az állandó lakcímmel rendelkező magyar állampolgároknak, akik eddig csak 7050 forint ellenében jutottak korlátozás nélkül az egészségügyi szolgáltatásokhoz, nem változik az ellátása. (A munkanélküli ellátásból kiesőknek, vagy diploma után állást keresőknek kötelező ezt a 7050 forintos megállapodást megkötniük.)

Az uniós országokban dolgozó magyarok ott fizetnek járulékot, ahonnan a munkajövedelmüket kapják, így amikor elhagyják az országot, a taj-számukat felfüggesztik, lámpájuk erre az időre kékre vált, két helyen ugyanis egyidejűleg nem lehetnek biztosítottak. Nyaraláskor, átmeneti itthon tartózkodásuk alatt az uniós egészségügyi kártyával kaphatnak orvosi ellátást. Ha pedig visszaköltöznek, akkor újra be kell jelentkezniük a hazai társadalombiztosítási rendszerbe.

Korlátozott ellátás sok pénzért

Kincses Gyula egészségügyi szakértő lapunknak elmondta: a munkajövedelemből élők átlagosan évi 353 ezer forint járulékot fizetnek be az egészségbiztosító kasszájába. Ez durván havi 29 ezer forint. A költségvetés pedig a járulékot nem fizetők után évi 69 475 (havi 5789) forintot fizet. Azaz a megállapodásra kötelezett harmadik országbeliek havi 55 ezer forintja, amiért két évig csak sürgősségi ellátást vehetnek igénybe, meglehetősen magas összeg. Ennyi pénzért jó színvonalú szolgáltatásokat nyújtó üzleti biztosítás is köthető.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.