galéria megtekintése

Rohamrendőrök a Kossuth téren: jófiúk?

13 komment


Lencsés Károly

Hack Péter büntetőjogász dicséri a rendőröket, és újabb tüntetésekre számít.

Helyes döntést hozott a rendőrség hétfő este a Kossuth téren – állítja Hack Péter büntetőjogász arra utalva, hogy a rohamrendőrök annak ellenére sem kezdtek tömegoszlatásba, hogy a demonstráció szervezői a rendezvényt befejezettnek nyilvánították, mégis sok tüntető a helyszínen maradt. Hack úgy véli, ha erőszakosan lépnek fel a tüntetőkkel szemben, az egyfajta láncreakciót válthatott volna ki, és másnap esetleg még többen az utcára vonulnak. Egy tömegoszlatásnak pedig szerinte – lépjen fel bármilyen szakszerűen is a rendőrség – előre nehezen kiszámítható következményei lehetnek, és nem zárható ki, hogy esetleg többen is megsérülnek.

Lökdösődés a Közfelháborodás napján - arányos fellépés?
Lökdösődés a Közfelháborodás napján - arányos fellépés?
Veres Viktor / Fotó

"Természetesen kettőn állt a vásár, hiszen a tömeg alapvetően nem volt erőszakos, a rendőrök pedig igen felkészültnek és türelmesnek bizonyultak" – hangsúlyozta Hack Péter. Egyébként a rendőrségi törvény tartalmazza az arányosság követelményét – magyarázta –, miszerint az intézkedéssel nem okozhatnak olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nincs arányban az intézkedés törvényes céljával. Vagyis: a téren kétségkívül volt kisebb lökdösődés, amire a rendőrök szintén csak lökdösődéssel válaszoltak, és senkit nem akartak karhatalmi erővel eltávolítani.

 
- Magyarországon demokrácia van

– nyilatkozta a hétfői demonstráció kapcsán Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedden az M1 Ma reggel című műsorában. Hozzátette: „nem úgy, mint 2006-ban, amikor Gyurcsány Ferenc kormánya idején megverték a rendőrök az embereket, egyeseknek a szemét is kilőtték az utcán".

A politikus csak arról feledkezett meg, hogy most békés tüntetés volt, 2006-van viszont nem – emelte ki Hack Péter. Szerinte ez a durva csúsztatás is része az évek óta folyó szisztematikus történelemhamisításnak.

A szakértő ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy nyolc esztendeje a rendőrséget teljesen felkészületlenül érték az események, és az erőszakosan fellépő tüntetők megfékezéséhez szükséges eszközökkel sem rendelkeztek. Azt ő sem vitatja, hogy akkor hibát hibára halmoztak, s voltak túlkapások is. Magyarországon – néhány futballmeccs kivételével – ötven éve nem volt példa erőszakos tömegrendezvényre, és Hack szerint ezzel magyarázható, hogy egy ilyen esetet nem tudtak szakszerűen kezelni. Más kérdés, hogy ha a balliberális kormány nem az események után, hanem korábban beszerezte volna a tömegoszlatáshoz szükséges korszerű eszközöket, és ilyen feladatokra képez ki rendőröket, az akkori ellenzék igen nagy botrányt csap – állítja.

A 2006-os és a mostani demonstrációk is arra figyelmeztetnek Hack szerint, hogy

előbb-utóbb következményei lesznek annak, ha senki nem kíváncsi az emberek véleményére.

A demokratikus intézményrendszert kiüresítették, megszűnt a társadalmi részvétel lehetősége a politika alakításában, de még érdemi vitáknak teret adó szakmai fórumok sincsenek, ezért aki hangot akar adni az álláspontjának, azt jószerivel csak az utcán teheti meg – fogalmazott Hack Péter. Úgy gondolja, sokakat felbátoríthatott az is, hogy sikerült elérni a netadó visszavonását. Ráadásul más kormányzati lépések hatására is fokozódik a társadalmi elégedetlenség, ezért meggyőződése, hogy nem most vonultak utoljára tömegek a Parlament elé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.