galéria megtekintése

Bizalomgerjesztési főosztály

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 18. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

A minap telefonon megkerestek a Miniszterelnökség sajtóosztályáról, s egy rokonszenves, női hang közölte velem, hogy megkezdte munkáját az új bizalomgerjesztési főosztályuk, örömmel vennék, ha riportot írnék róla. Felhívtam a kedves hölgy figyelmét, hogy tévedés történt: én nem Orbán valamelyik Örömhírharsonájánál dolgozom, ennélfogva nem írok olyasféle világraszóló sikerekről, mint egy főosztály létrehozása. Ám a sajtós munkatárs derűsen felnevetett, s azt válaszolta:

– Nem azokban akarunk bizalmat ébreszteni, akik a mi oldalunkon állnak, hanem azokban, akik kevésbé elfogadóak velünk. Ezért gondoltunk többek között önre. A hír az, hogy magasan képzett bizalomgerjesztők álltak munkába nálunk! Szerintünk érdekes anyagot készíthetne velük.

– De nem akarok – feleltem.

 

– Miért ilyen bizalmatlan? – kérdezte türelmesen. – Az új bizalomgerjesztők kipróbált szakemberek! Képzelje, a főosztályvezető a nyáron különleges képzésben részesült: egy moszkvai ösztöndíj révén a krími tatárok körében kellett bizalmat gerjesztenie az oroszok iránt. Remek riportalany. Mit szólna hozzá?

– Legalább annyira örülök neki, mint a krími tatárok – válaszoltam. – Remélem, ép tagokkal hazajött.

– Ne viccelődjön ilyesmivel – pirított rám –, komoly dolgokról van szó. A főosztály kialakítására a Legmagasabb Helyről kaptunk utasítást!

– Akkor mondja meg a Legmagasabb Helynek, hogy tojok a hülyeségeire! – dünnyögtem, s majdnem lecsaptam a telefont, amikor azt kiáltotta:

– Várjon, van még témám! Hamarosan megalapítjuk a Nemzeti Fölényérzet-növelési Intézetet. Érdekelné?

– Persze, de csak a megszüntetése – válaszoltam. – Nem szeretem, ha maguk ott marhaságokra költik az adómat!

– De ez nem marhaság! – sikította. – A Legmagasabb Helyről kaptuk az információt, hogy a Kárpát-medencében fokozott fölényérzet-növekedés tapasztalható a magyar emberek körében. Ez megér egy kutatóintézetet, nem?

– Honnét van ilyesmire pénzük? –kérdeztem, mire felkuncogott:

– Nem fogja elhinni! A Legmagasabb Hely elhatározta, hogy ha sikeres lesz a Philae leszállása a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstökösre, akkor a költségvetésből 100 milliárd forintot fordítunk egy futballstadion felépítésére.

– Hol? – kérdeztem gyanakodva, mire rávágta:

– Hát az üstökösön! Micsoda országimázs lett volna! De közben megjöttek az adatok a gyorsuló fölényérzet-növekedésről, és a forrást át kellett csoportosítani. Mit szól?

– Uramisten, töröljenek a sajtólistáról! – kiáltottam, mire a kedves hangú nő felcsattant:

– Magának semmi se jó? Van egyáltalán olyan téma, ami érdekelné?

– Persze. Ha megalakítják a lelkiismeret-nyugtató főosztályt, szóljanak. Erre csönd támadt a vonal túlsó végén. Majd a Miniszterelnökség munkatársa azt súgta:

– Ez egyelőre titkos projekt.

– Nocsak! Hát elkezdődött? – kérdeztem reménykedve.

– Igen, elkezdődött.

– Hol vették észre? – tudakoltam, mire nagyot sóhajtott:

– A mosdókban. De nehogy megírja! A Miniszterelnökségen a kormánytisztviselők estére minden tükröt összeköpködnek. Milliókat költünk tisztítószerekre, úgyhogy lépni kellett: a fokozott nyálkiválasztás jelenségét új főosztály fogja kutatni.

– Most rögtön megyek magukhoz fotóssal! – kiáltottam felvillanyozva.

Erre nem lecsapta a telefont?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.