galéria megtekintése

Rogánt túlórázni küldi Orbán a frakcióba

5 komment


Csuhaj Ildikó

Hivatalos döntés nincs, de "kilencven százalékos" a valószínűsége, hogy május 5-én a Fidesz-frakció alakuló ülésén Orbán Viktor kormányfő Rogán Antalt ajánlja a 117 fős képviselőcsoport vezetőjének - tájékoztatták a Népszabadságot a párt elnökségi tagjai. Ha májusban így is alakul, a politikusra még várhat miniszteri bársonyszék a ciklus során.

Sok volt a mozgás a színfalak mögött, de a hatalmi struktúra a jelek szerint marad
Sok volt a mozgás a színfalak mögött, de a hatalmi struktúra a jelek szerint marad
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Rogán Antalnak van a legnagyobb esélye, hogy vezesse a Fidesz parlamenti frakcióját a következő ciklusban is - erősítették meg a Népszabadságnak. Munkatársunkat a Fidesz kedd esti elnökségi ülése után úgy tájékoztatták: kilencven százalékos a valószínűsége, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-frakció alakuló ülésén a belváros távozó polgármesterét ajánlja a 117 fős nagyobbik kormánypárti frakció vezetőjének.

Annak ellenére is ez az alaphang, hogy a választások előtt arról szóltak a hírek, Fidesz-győzelem esetén miniszter lehet Rogán Antal is, mégpedig Németh Lászlóné helyét veheti át a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élén. (Olyannyira komolyan fontolgatták a váltást, hogy már azt is lehetett hallani, távozása esetén a Fidesz frakcióvezetői posztját a Budapestet választó Kósa Lajos töltheti be.)

 
Nem zavarossá vált vagyoni helyzete miatt marad az ülésterem második sorában, a miniszterek és államtitkárok mögött
Nem zavarossá vált vagyoni helyzete miatt marad az ülésterem második sorában, a miniszterek és államtitkárok mögött
Kurucz Árpád / Népszabadság

Azt lapunknak cáfolták, hogy a vagyonnyilatkozati "turbulencia" - az, hogy a választási kamány-finisben többször is vagyonnyilatkozatának módosítására kényszerült - állna annak a hátterében, hogy Rogánnak marad a parlamenti szerep.

Orbán Viktor bizalma nem ingott meg ugyanis a frakcióvezetőjében, ezt azzal is demonstrálták, hogy a választási győzelem éjszakáján a Duna parti színpadon Rogán Antal is ott állt feleségével a színpadon a miniszterelnök mögött. 

A pénz útja

A Népszabadsághoz ez elmúlt hetekben olyan információk jutottak el, hogy a miniszterelnök részéről az "operatív és fáradhatatlan" jelzőt teljesítménye alapján Rogán Antal is kiérdemelte - jóllehet a csúcstartó Lázár János államtitkár -, és volt olyan stációja a kormányalakítási tervezgetésnek, amikor olyan elképzelés is formálódott, hogy Orbán Viktort harmadik kormányában a Miniszterelnökségen két "erős", de egymás mellé rendelt államtitkár is segíti: Lázár János, illetve Rogán Antal.

"E duplikáció azonban az érintetteknek miért tetszett volna?" - vetette fel egyik forrásunk, hozzátéve, az uniós fejlesztési pénzek feletti diszponálás pro és kontra is szerepet játszott, illetve játszik a kormányalkításban.

Lázár János állta a vihart
Lázár János állta a vihart
Teknős Miklós / Népszabadság

Ennek kapcsán a hvg.hu hetekkel ezelőtt "Lázár-Rogán-Radóc utca" címszóval azt fejtegette, Lázár János dolga volt eddig az uniós pénzek kifizetésének felgyorsítása, a pályázatok egyszerűbbé tétele is, és erről a jövőben sem szívesen mondana le. Az ezermilliárdos nagyságrendű uniós források fölötti felügyeletre Lázár Jánoson túl Rogán Antal is pályázna, ő ezért a fejlesztési miniszter szeretne lenni, ugyanakkor Simicska Lajos is szeretné megtartani befolyását (az ő egyik cégének van a központja a Radóc utcában).

A hvg.hu szerint Simicska befolyását mutatná, ha maradna Németh Lászlóné a miniszter, aki Nyerges Zsolt nagyvállalkozó testvérét is magával vitte az NFM-be kinevezése után.

Lázár belemenne abba is, ha maradna a jelenlegi felállás, mivel Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkár és Szalóki Flórián, közlekedési operatív programokért felelős helyettes államtitkár révén akkor is „rajta tarthatja a szemét a pénzek elosztásán, ha ő kancelláriaminiszter lesz”. (A bonyolult hatalomtechnikai folyamat egyik fázisa lehetett a hátterében annak is, hogy kiszivárgott: Lázár János arra is készen állt, hogy cseréljen Rogán Antallal, azaz frakcióvezető legyen, ha a miniszterelnök ezt jónak látja.)

Addig sem kopik

Egy 117 fős kormánypárti parlamenti frakció vezetése - "forró dróton" a miniszterelnökkel, a házelnökkel és kulcspozícióban lévő miniszterekkel - nem kisebb kihívás adott esetben, mint egy miniszteri poszt - mondta lapunknak egy befolyásos fideszes politikus.

"Tónira - ha most végül frakcióvezető lenne is -, a ciklus közepén, egy kormányátalakítás apropóján, még várhat miniszteri bársonyszék. És addig sem kopik" - tette hozzá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.