galéria megtekintése

Rikárdó nem tehet semmiről

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 10. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Nem engedték be a makói házukba, sőt, szóba sem álltak tudósítónkkal Ráczék, az év első újszülöttjének, Rikárdónak a szülei. Érthető a döntésük: a magyar sajtó napok óta zaklatja őket. A környezetükben élőktől érdeklődtünk arról, miként éli meg a család a nem vágyott ismertséget.

– Ha magyar lett volna, azzal is csináltak volna ekkora cirkuszt a Rikárdó miatt? – kérdi Makó-Rákoson, a Táncsics Mihály utca végén egy idősebb nő. Ebben az utcában lakik az idei év első magyar újszülöttjének, Rácz Péter Rikárdónak a családja.

– Az a kisgyerek nem tehet semmiről. Arról sem, hogy cigány családba született. Azt én sem tudom, milyen név az a Rikárdó. Talán nem is magyar név, de nem az az első neve, hanem Péter, mint az apjának

– méltatlankodik az idős asszony, aki állítása szerint jól ismeri a családot. Itt mindenki mindenkit ismer.

 

A valaha önálló, de 1962 óta Makóhoz tartozó, 120 lakosú kis településen még sohasem járt ennyi újságíró. A botrányt Novák Előd, a Jobbik alelnöke robbantotta ki egy január 1-jei Facebook-bejegyzéssel, amelyben azt írta: „A 2015-ben elsőként – 23 éves anya harmadik gyermekeként! – megszületett Rikárdó mellett azért persze szaporodik a magyar is néhol, például a mi családunkban is többen vagyunk, mint négy éve."

Az alig burkoltan rasszista megjegyzés hatalmas vihart váltott ki. A Demokratikus Koalíció tagjai Gyurcsány Ferenc pártelnök kezdeményezésére egy napra fölvették a Rikárdó nevet. Az MSZP fölszólította Vona Gábort, a Jobbik elnökét, hogy hívja vissza Novák Elődöt a parlament népjóléti bizottságából. Január 6-án Lázár János kancelláriaminiszter, Makó országgyűlési képviselője interjút adott a Makóhíradó portálnak, ahol többek között kijelentette: egyetlenegy gyereket – szülessen bár a Rózsadombra, vagy Makóra, palotába vagy putriba – sem lehet megbélyegezni. Egy újszülött megbélyegzése ugyanis nemcsak gyáva dolog, de gazemberség is. Olyan, mint egy köztörvényes bűncselekmény.

Lázár ugyanakkor a botrány „katasztrófaturistáinak" nevezte azokat a politikai erőket, amelyek hasznot akarnak húzni a Nováktól való elhatárolódásból. Rácz Péter, az újszülött édesapja arra szólította fel a Jobbik alelnökét, hogy kérjen bocsánatot a családtól.

A Táncsics Mihály utca Makó-Rákoson. Itt egyetlen roma család lakik: Ráczék
A Táncsics Mihály utca Makó-Rákoson. Itt egyetlen roma család lakik: Ráczék
A szerző felvétele

Nagyon sok újságíró akarta felkeresni, bemutatni az újszülött családját. Rácz Péter és felesége a Makóhíradót kivéve nem nyilatkoztak a sajtónak, sőt, amikor a Hír TV forgatócsoportja nem tágított, rendőri védelmet kértek a zaklatás ellen.

Rácz Péter a Népszabadságnak sem nyilatkozott. Amikor telefonon bejelentkeztem nála, azt mondta, megkérdez valakit, hogy nyilatkozzon-e, majd visszahívott, és közölte, majd ő jelentkezik, amikor mondani akar valamit. Más lehetőség híján a szomszédokat kérdezgettem, mi a véleményük a történtekről.

Makó-Rákoson nincs más roma, csak Rácz Péter családja és a férfi legjobb barátja, aki a házukban lakik, és egyik lányának a keresztapja. Egy idősebb férfi – Rákoson alig van fiatal – azt mondja: le a kalappal Rácz Péter előtt!

– Igaz, hogy cigány, de ez nem lop, hanem dolgozik rendesen. Jár a közmunkára, de amikor annak vége van, akkor még elmegy napszámra a gyökerezőkhöz. Öt-hatszáz forint az órabér, gyakran éjszaka is dolgoznak.

A Táncsics Mihály utcában összesen öt gyermek él, ebből négy Rácz Péter családjában. A legidősebb lány nem a mostani feleségétől van. A roma fiatalember állami gondozott volt, az első feleségéhez települt a házba, ahol most is laknak. Később összekülönböztek, az asszony elköltözött, a gyereket otthagyta a volt férjének. A szomszédok úgy tudják, a ház ma is az első feleség tulajdona. A második feleség, a kis Péter Rikárdó édesanyja eddig is otthon volt a három lánnyal.

A ház előtt, ahonnét rendőrök küldték el az újságírókat, Rácz Péter barátja áll.

Azt mondja, okvetlenül írjam meg, hogy Novák Előd kérjen bocsánatot a családtól. Az ifjú szülők nincsenek otthon, éppen Makón vannak a polgármesternél, most veszik át az első újszülöttnek járó százezer forintos utalványt.

Az egyik szomszéd úgy tudja, hogy a Demokratikus Koalíció, sőt a párt nevében maga Gyurcsány Ferenc pártelnök ajándékot ad át a családnak a kultúrházban. Azt is tudni véli, hogy egy budapesti ügyvédi iroda ingyen képviselné Rácz Péteréket egy személyiségi jogi perben, amelyet Novák Előd ellen szándékoznak indítani, ha a Jobbik alelnöke az egész ország előtt bocsánatot nem kér tőlük. Lehet, hogy valamelyik DK-s politikustól kérdezte meg Rácz Péter, hogy nyilatkozzon-e? – teszem fel a kérdést. A válaszoló úgy gondolja, inkább Cirbus Gábort, Makó alpolgármesterét kérdezhette meg. Úgy hallották ugyanis, hogy Ráczék nem is akarták átvenni a százezer forintos utalványt a makói fideszes önkormányzattól, ám Cirbus alpolgármester személyesen jött el meggyőzni őket, hogy a botrányt elkerüljék. Az ő látogatásáról készült a fényképes riport a Makóhíradón.

Szeretném ellenőrizni, hogy valóban Makón vannak-e péntek délelőtt Ráczék, átvenni az utalványt, illetve a százezer forintra emelt babakötvényt, ám Cirbus Gábor alpolgármester nem óhajt erről nyilatkozni. Megkérdezem azt is, valóban Makó-Rákosra készül-e Gyurcsány Ferenc, hogy átadja a Demokratikus Koalíció ajándékát a kultúrházban. Mucsi Tamás, a DK választókerületi elnöke azt feleli: valóban átadnak a családnak egy tartós élelmiszerekből álló csomagot, de Gyurcsány Ferenc csak a jókívánságait küldi.

Elfelé jövet még megszólítok két idősebb férfit, mit szólnak a történtekhez. Mondják, úgy hallották, rendőrök védik Ráczék házát az újságíróktól, hogyhogy engem beengedtek az utcába. Visszakérdezek, hogy szerintük miért nem akarták beengedni a tévéseket a házaspár otthonába.

– Látta a házukat, hogy néz ki kívülről? – kérdi az egyikük.

– Én már voltam belül is. Szerintem azért nem akarták beengedni a tévéseket. Úgy gondolom, a történtek után előbb-utóbb kapnak majd egy lakást a makói önkormányzattól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.