galéria megtekintése

Ribiséta az áldozatokért

7 komment


Ónody-Molnár Dóra

Vasárnap négy órára megtelt a Deák téri evangélikus templom előtti tér a Slut Walk Budapest felhívására érkező tüntetőkkel. A Slut Walk – azaz Ribiséta – gyökerei 2011 januárjára nyúlnak vissza, amikor Torontóban egy rendőr kijelentette, hogy ha egy nő el akarja kerülni a nemi erőszakot, akkor ne öltözzön úgy, mint egy ribanc.

A világ számos nagyvárosában – köztük Budapesten is – évről évre felvonulást tartanak, hogy a torontói rendőr által megjelenített hímsoviniszta nézőpont ellen demonstráljanak.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

De vissza Budapestre. A szemerkélő november végi esőben háromszáz-négyszáz fősre becsült tömeg szintén a rendőri hímsovinizmus ellen jött ki a nem túl tüntetésbarát időjárási viszonyok közepette az utcára tiltakozni. De a felháborodást ezúttal nem a tengerentúli hatóságok váltották ki. Mint ismert, éppen a Nemzetközi Nap a Nők Elleni Erőszak Ellen napja előtt hozta nyilvánosságra a Baranyai megyei rendőrkapitányság azt az oktatófilmjét, amelynek célja a szexuális erőszak visszaszorítása lett volna. Érdekes üzenetekkel: a háromrészes videofilmben az erőszakért az áldozatot (ruházatát, alkoholos befolyásoltságát) hibáztatták. Hogy az erőszak egyébként azért történt, mert valaki erőszakot tett, azaz bűncselekményt követett el, az kimaradt a videóból. És amikor azt gondolta volna az ember, hogy ez véletlen, akkor a Vas Megyei Rendőrfőkapitányság is előrukkolt egy hasonlóan áldozathibáztató kampánnyal. Az erőszak felelőse szerintük a lányok kacérságában keresendő.

 

Az esemény Facebook-oldalán ez is olvasható: „Egy nő sincs, akit ne ribancoztak volna már le: ha rövid a szoknyája, ha mély a dekoltázsa, ha van kedve a szexhez, ha nincs kedve a szexhez, ha visszautasít valakit, ha a másikat nem utasítja vissza, ha leszbikus, ha biszexuális, ha beszél a szexről, ha sok szeretője volt, ha túl kevés szeretője van, ha van gyereke, ha nincs gyereke, ha férjnél van, ha nincs férjnél, ha magabiztos vagy ha kiáll a jogaiért". A rendőri hozzáállás miatt utcára vonulók jelentős része fiatal. – Ez a negyedik Slut Walk. Mára már itthon is kézzelfoghatóvá vált, mennyire káros, amikor az áldozatot hibáztatják – mondja Gombos Anna szervező.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

„Yes means fuck me, no means fuck you", „Az elkövető tehet róla, a rendőrség ellene" – ilyen feliratok voltak a demonstrálók tábláin. Az Arany János utca felé induló sétálók az Emberi Erőforrások Minisztériumánál álltak meg kis időre: Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke tartott itt rövid beszédet.

– A Várba költözni van pénz? Áldozatvédelemre viszont nincs? – kérdezte arra utalva, hogy a miniszterelnök várba költöztetése ötmilliárd forint, a nők elleni erőszakot visszaszorító Európa Tanács Isztambuli Egyezményének ratifikálásához pedig nagyságrendileg nyolcmilliárd forintra lenne szükség (ebben benne van az emberkereskedelmi bűnbandák elől bujkálók menhelyeinek kialakítása, a családon belüli erőszak áldozatait segítő otthonok férőhelyeinek bővítése, a rendőrök képzése stb.). – Követeljük, hogy a rendőrség védje az áldozatot és üldözze az elkövetőket! – tette még hozzá.

A tömegben feltűnt Szél Bernadett, az LMP társelnöke. A képviselő a Népszabadságnak elmondta: azt remélte, a kormánypárti képviselők, illetve a kormány tagjai elszégyellik magukat a rendőrségi videók miatt. – De tőlem határolódott el Kontrát Károly, amikor napirend előtt kérdeztem a botrányos videókról. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a rendőrségi oktatófilmekkel kapcsolatban azt mondta, hogy ezek fontos filmek, és azt hangsúlyozta, hogy az erőszak megelőzése közös ügyünk. Csakhogy az Isztambuli Egyezmény ratifikálása éppen a kormányon múlik, és az valahogy nem történt meg – mondta Szél, aki Pintér Sándorhoz is kérdéssel fordult az ügyben.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Amikor a tömeg a Kossuth térre ért, afféle „speaker cornert" alakítottak ki – bárki beszélhetett. Így szólalt fel egy férfi, aki „csak" résztvevőként kívánt hozzászólni. – Valószínűleg sokan a rendőrségi videók miatt vagytok itt. Én nem csak ezért. A rendőrség viselkedése csak tünete annak a társadalmi attitűdnek, amely nemi alapon diszkriminál és ítél. A nemi előítéletek végigkísérik a nőket egész életük során – mondta, hozzátéve, hogy az üvegplafon, amely nem engedi bizonyos pozíciók fölé engedni a nőket, ennek a jelenségnek a része. – Tudunk ez ellen tenni. Ma azzal, hogy itt vagyunk tüntetni, holnap azzal, hogy vitába szállunk a hímsovinizmussal – mutatott rá.

Nem lesz könnyű munka. A Klubrádió Ez itt a kérdés című műsorában a napokban feltették azt a kérdést, „Önök szerint a szexuális bűncselekmény áldozata is tehet arról, hogy megerőszakolták?". Az összesítés szerint a válaszadók 44 százaléka igennel, 56 százaléka nemmel voksolt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.