galéria megtekintése

Blokád alatt a Citadella

0 komment


Boda András
NOL

Több tucat rendőr zárta le hétfőn reggel a fővárosi Citadellához vezető utat, a hvg.hu szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő próbálja kisajátítani a területet.

Rendőrök állták el a Citadellára vezető utat hétfőn reggel – jelezték a hvg.hu-nak a helyszínről. A jelek szerint megkezdődött a Gellért-hegy tetején lévő vendéglátóhelyek birtokba vétele a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. részéről.

A Citadellát használó vállalkozók egy korábbi kormányhatározat értelmében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. birtokába adták az általuk használt területet, az MNV ezután a XI. kerületi önkormányzat birtokába juttatta a Citadellát, amelyre tavaly novemberben ideiglenes, a téli időszakra szóló használati szerződést kötött a vagyonkezelő.

A Citadellán vendéglátó helyet üzemeltető vállalkozók akkor adnák át az ideiglenes szerződés lejárta után a területet, ha az ott lévő eszközök árát – beruházásaik értékét – az állam megtéríti. (Az ügy előzményeiről itt olvashat.)

 

A helyszínen azt tapasztaltuk, hogy a Citadellára vezető összes utat lezárták a rendőrök, akik 6-7 mikrobusszal érkeztek a hegyi terepre, se turisták, se azok nem léphetnek be a kerítésen belülre, akik ott dolgoznak. Csak azt engedik át, aki igazolja, hogy a Citadellán van az üzlete. 

A turisták, akik kifizették a buszos városnézés díját, értetlenkednek és fényképeket készítenek a rendőrök által lezárt területről. Eljutni csak a parkoló utáni kisebb kilátóteraszig tudnak, amelynek feljárata előtt tumultuózus jelenetek kezdenek kialakulni. Sokan nem akarják megérteni, hogy egy üzleti vita miatt miért kell az egész Citadellát lezárni.

Benkó Dénes vállalkozó úgy tudott nyilatkozni a NOL-nak, hogy odajött a kerítéshez, és mint a büntetés-végrehajtó intézetekben szokás, az egyik oldalon állva mondta el véleményét a másik oldalon álló újságírónak. – Harmincegy éve működtetek szuvenírboltot itt – mondta Benkó –, teljesen váratlanul ért ez az akció. Egy helyettes végrehajtó közölte, hogy végrehajtást kezdeményeztek az itt dolgozó vállalkozók ellen. Több per is folyamatban van az ügyben, de a jelek szerint nem várták meg azok végét. 

Nem a turisták, a rendősök bámészkodnak
Nem a turisták, a rendősök bámészkodnak
Teknős Miklós / Népszabadság

Magyar Istvánné, a Gastro Top Kft. ügyvezetője is arról számolt be, hogy reggel jöttek az éttermükbe dolgozni, a rendőrök csak hosszas huzavona után mondták el, hogy végrehajtást kezdtek, de hogy mit kell tenniük, arról senki sem tájékoztatta őket. A rendőrök az összes helyiséget lepecsételték és lezárták, az étterembe nem mehetnek be. A vállalkozó nem érti, mi szükség volt az akcióra, miután hónapokkal ezelőtt mindenki birtokba adta az államnak az üzleteket. Ezt akkor meg is köszönték nekik egy hangzatos levélben.

A "jó gazda" közleménye

Az állam jó gazda módjára, ma reggel visszavette jogos tulajdonát, az UNESCO által a Világörökség részének nyilvánított Citadellát - írta közleményében az MNV Zrt. - Az ingatlan vagyonkezelője, az MNV Zrt. a rendőrség segítségét kérte, mert korábban több alkalommal sem sikerült megegyeznie a jogtalan használókkal a terület visszaadásáról. Az MNV Zrt. azért ragaszkodik a visszavételhez, mert az Emberi Erőforrások Minisztériumának megállapítása szerint a Citadella használata, illetve hasznosítása nem felel meg a Világörökségről szóló törvény rendelkezéseinek. A jogszabály előírja, hogy a területet az egyetemes és nemzeti értékeit megőrizve kell használni, bemutatni, fenntartható módon fejleszteni vagy szükség szerint helyreállítani. A hatósági helyszíni szemlék azonban megállapították, hogy az ingatlanon évtizedek óta nem volt jelentősebb felújítás, helyreállítás. A bérlők elvégezték ugyan a szükséges karbantartásokat és az alkalomszerű javításokat, de lényegében csak az üzleti érdekeiket érintő beruházásokat hajtották végre. A Citadellán lévő reklámok és feliratok többsége elhelyezésével és látványával megbontja a világörökségi helyszín egységes megjelenését és esetenként károsítja a várfalakat is.

Az MNV Zrt. 2014 márciusában felszólította a Citadella bérlőit, hogy április 30-ig kiürítve adják át a területet. Arról is tájékoztatta őket, hogy ha az átadási kötelezettségüknek nem tesznek eleget, akkor az MNV Zrt. végrehajtást kezdeményez ellenük. Jelentősen lelassította a terület átvételét az a tény, hogy a kerület jegyzője 2013. november 5-én ideiglenes használati engedélyt adott a Citadella bérlőinek. Amint ez az MNV Zrt. tudomására jutott, azonnal eljárást indított a XI. kerület Újbuda Önkormányzata vagyonkezelői szerződésének megszüntetésére. Az Önkormányzat vagyonkezelői joga 2014. január 17-én megszűnt.

A Világörökséghez tartozó Citadella kálváriájának végére pont kerül a mai akcióval - fogalmaztak a közleményben. - Az MNV Zrt. végrehajtás keretében, a rendőrség segítségével visszavette a területet a jogtalan használóktól. Ezáltal ismét lehetőség nyílik arra, hogy olyan vagyonkezelési szerződéssel kerüljön a Citadella használatba, amely hírnevéhez méltó. A Citadella használata, bemutatása és fejlesztése a Világörökségről szóló törvény szerint, csak egységes kezelési elvek alapján, átláthatóan, a világörökségi címhez méltó módon történhet. A terület konkrét vagyonkezelő felé történő átadása egyeztetés alatt van, az ezzel kapcsolatos tárgyalások folyamatban vannak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.