galéria megtekintése

Rémhírt lovagoltak meg Orbánék

38 komment

NOL

Ellenőrizetlen blöffre ugrott a miniszterelnök, amikor azonnali intézkedést kért Pintér Sándortól, mert Körmenden a menekültek állítólag kézilabdás lányokra törték rá az ablakot.

Hangulatkeltőnek és megalapozatlannak nevezte a körmendi menekülttáborban történt állítólagos incidensről szóló híreket Tiborcz János dandártábornok, Vas megyei rendőrfőkapitány.

A tornacsarnok ablakát valóban betörték, de nincs szemtanú
A tornacsarnok ablakát valóban betörték, de nincs szemtanú
Police.hu

Az ATV.hu-n „Botrány Körmenden: rátörték az ablakot a kézis lányokra a migránsok” címmel megjelent cikkel kapcsolatban a rendőrség azt közölte: a cikk tényként közli, hogy a migránsok „rátörték az ablakot a kézis lányokra”, holott az ablak megrongálódásának nincs szemtanúja. „A sportcsarnokba az ott sporttevékenységet végzőkön kívül senki nem ment be, személyi sérülés nem történt.”

 

A rendőrség honlapján megjelent tájékoztató szerint a szakközépiskola ügyeletes tiszthelyettese utólag szerzett tudomást az ablak megrongálódásáról. A rendőrség rongálás gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

„Körmenden nyugalom van. A városban a menedékkérőkkel szemben rendőri intézkedésre nem került sor, részükről a hatóságok nem tapasztaltak agresszív magatartást. A rendőrség a településen fenntartja, illetve folyamatosan biztosítja a megfelelő közrendet, közbiztonságot” – közölte a vasi rendőrfőkapitány.

Tiborcz János sajtótájékoztatóján elmondta: a menekültek saját szállásukon fel szoktak ülni az ablakpárkányra, s hátukat az üvegablaknak támasztják. Egyáltalán nem zárható ki, hogy ettől dőlt ki a már korábban megrepedezett üveg. Megerősítette a lapunk által már közölt információt, hogy mindössze két menekült indult el vonattal Ausztriába, ám Szentgotthárdnál nem jutottak tovább.

A rendőrök ezentúl a szakközépiskola kerítése mellett is járőröznek, s kamerákat is felszerelnek a helyszínre. Félelemre azonban nincs ok, hangoztatták többször is a hatóságok – jelentette tudósítónk a helyszínről.

Az újabb rémhírt az Orbán-kormány is meglovagolta. Lázár János a csütörtöki Kormányinfón tényként beszélt arról, hogy a szakközépiskola tornacsarnokában kézilabdázó lányokat „molesztálták, illetve zaklatták az ott elhelyezett bevándorlók, ezt ez ügyeletes tiszt figyelmeztetésére sem hagyták abba”. Lázár bejelentette, hogy emiatt Orbán Viktor miniszterelnök a szükséges intézkedések azonnali megtételére kérte Pintér Sándor belügyminisztert.

Lázár János ráadásul a rendőrség jelentésére hivatkozva állította, hogy betörték az ablakokat, ezért a lányoknak abba kellett hagyni az edzést.

A 'bűntett' helyszíne
A „bűntett” helyszíne
Police.hu

Az ATV.hu hangulatkeltő cikke akarva-akaratlan ürügyet szolgáltatott a menekültekkel szembeni ellenérzések fölerősödésére, s rémhíreknek adott táptalajt. Többen már azt beszélik a városban, hogy a menekültek rátámadtak a készenléti rendőrökre is. Ezt a rendőrség határozottan cáfolta, kacsának minősítette. Kétségtelenül vannak olyan szülők, akik megfontolják, engedjék-e lányaikat ezentúl az edzésekre.

„Jobban félek a saját szakmám klikes vezetőitől, mint két tucat idegentől”

Dél-alföldi busz kanyarodik be a körmendi rendészeti szakközépiskola udvarára. A benne ülő menekültek többen is szájvédő maszkban leskelődnek átmeneti otthonukra. Van, aki a győzelem jelét mutatja, mások a papírjaikkal eltakarják az arcukat. Hajba Ferenc riportja: >>>

Egyébként már napok óta foglalkozik a sajtó azzal, hogy a kizárólag felnőttek képzésére szakosodott középiskola udvarán sátrakban és konténerszállásokon helyeznek el Magyarországon már regisztrált, orvosi szűrővizsgálaton átesett férfiakat. Csütörtök délelőtt nyolcvan menedékkérő lakott a számukra kijelölt helyen. Gyerekek és nők nincsenek a táborban.

Munkatársunk szerdán több sajtóorgánum tudósítójával együtt arról győződött meg, hogy a város nyugodt, s bár van tartózkodó félelem az emberek egy részében – főleg a nőkben –, de egyáltalán nincs rettegés vagy pánikhangulat. A kisvárosban jelentős mértékben kiépítették a figyelő kamerarendszert, az utcákon, tereken rendőrök, polgárőrök és gépfegyveres katonák járőröznek. A rendőrség megerősítette, hogy a hatóságok nem tapasztaltak agresszív magatartást a menekültek részéről, rendőri intézkedésekre nem volt szükség.

A Die Welt bezzeg hazudik

A Kormányinfón a Die Welt című német lap írása kapcsán feltett kérdésre, miszerint a körmendi tábortól vajon azt reméli-e Magyarország, hogy a menedékkérők távoznak Ausztriába, Lázár János hazugságnak nevezte a cikk állítását. Azt mondta, a befogadóállomások kiválasztásakor olyan városokat kerestek, ahol vannak szükség esetén zárható állami ingatlanok, illetve korábban voltak ilyen állomások. Hozzátette: Körmend esetében a döntő indok az volt, hogy ott van rendészeti szakközépiskola.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.