galéria megtekintése

Rémálom a Páva utcában

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 25. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Küldetése szerint magas erkölcsiséggel, hitelességgel és elkötelezettséggel, a vallási értékek és kegyelet tiszteletben tartásával, a legteljesebb nyitottsággal kellene ténykednie a Páva utcai holokauszt-emlékközpontnak, amelynek létrehozásáról még az első Orbán-kormány döntött. A valóság más képet mutat.

Megalázó bánásmód, pszichikai megfélemlítés, gyanús pénzmozgások – egybehangzóan így jellemezték a helyzetet a lapunk által megkérdezett, nevük mellőzését kérő volt munkatársak.

Úgy érzik, tisztogatásnak estek áldozatul:


elbocsátották őket, vagy a körülményekre tekintettel jobbnak látták, ha elébe mennek kirúgásuknak, és maguktól keresnek új munkahelyet. „Rémálom, ami ott folyik” – mondta egyikük.

 

A Páva utcai intézményt működtető közalapítvány kuratóriumának mandátuma tavaly tavasszal lejárt. Sem a kuratóriumi tagok, sem Szita Szabolcs igazgató megbízását nem hosszabbították meg. Több mint fél évbe telt, mire megalakult az új kuratórium, az igazgatói poszt ellenben máig betöltetlen. Haraszti György, a kuratórium korábbi (és immáron jelenlegi) elnöke azonban maradt.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

Azt, hogy a Páva utcában nincs minden rendben, az adatvédelmi hatóság tavaly decemberi állásfoglalása is tanúsítja. A hatóság egy bejelentés nyomán megállapította, hogy közérdekű adatok csak hiányosan, illetve egyáltalán nem szerepelnek a központ honlapján. A birtokunkban lévő állásfoglalás felszólította az intézményt, hogy teljesítse elektronikus közzétételi kötelezettségét.

Lapunk több forrásból olyan megbízási és vállalkozói szerződéseket kapott, amelyek az elmúlt években születtek a Páva utcában.

Akad, ahol a megbízó képviselője és a megbízott ugyanaz a személy,  Haraszti György vagy Botos János volt igazgatóhelyettes.

Máskor cserélődtek a szerepek. 2013. augusztus 30-án például Haraszti adott megbízást Botosnak, de még aznap köttetett egy másik szerződés, mikor is Botos bízta meg Harasztit. A szerződésekben százezres és milliós tételek szerepelnek.

Nem számít kivételesnek, hogy csak elnagyolt leírást olvashatunk arról, mit kell teljesíteni a pénzért. Az egyik megbízási szerződés furcsasága, hogy 2014 decemberében rendelkezik olyan pályázati támogatás felhasználásáról, amelynek elnyerése 2015 januárjában várható. Kerestük Haraszti Györgyöt, aki betegsége miatt azt kérte, hogy a jövő hét elején hívjuk. Úgy tudjuk, a kifogásolt ügyletekről szóló dokumentumok – legalábbis jelentős részük – a kormányhoz is eljutottak.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára kérdésünkre megerősítette, hogy valóban

„kaptak jelzéseket”.

A Miniszterelnökség – mondta – a Páva utcai közalapítvány felügyelőbizottságát bízta meg, hogy vizsgálja ki, gazdasági és jogi értelemben szabályosan működik-e az emlékközpont. Locsmándi Béla, a kuratórium felügyelőbizottságának elnöke röviden annyit közölt, hogy megérkezett a Miniszterelnökség felkérése, és lefolytatják a vizsgálatot.

Sorozatos szolgálatok a kormánynak

A kormány számára kényelmetlen ügyekben indított eljárások eddig csekély eredménnyel jártak. A Páva utca esetében a korábbinál talán több esélye van a pártatlan vizsgálatnak. Mintha a mostani helyzettel a Miniszterelnökség sem lenne maradéktalanul elégedett. A kormány módosította az intézmény alapító okiratát: a kuratórium jogkörét lényegesen csökkentette, az igazgató kinevezésének jogát magához vonta.

Ezzel együtt nem szabad elfelejteni, hogy Haraszti György nagy szolgálatot tett a kormánynak. Tavaly év elején Szakály Sándor, a Boross Péter volt miniszterelnök által gründolt Veritas intézet főigazgatója „idegenrendészeti eljárásnak” minősítette az 1941-es, Kamenyec-Podolszkijba történt – tömegmészárlással végződött – deportálást. A Szakály menesztését követelő Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) egyebek mellett ezért bojkottálta a holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából tartott kormányzati rendezvényeket.

A Veritas intézetet tehát már megalakulásakor az ellehetetlenülés veszélye fenyegette. A nehéz időkben Haraszti György a Páva utcai kuratórium elnökeként – Szita Szabolcs igazgató, valamint a kuratórium jóváhagyása nélkül – együttműködési megállapodást kötött a Veritas intézettel. A botrány kitörése után Haraszti kénytelen volt megválni a zsidó egyetemen betöltött tisztségeitől. Haraszti György ugyanakkor tagja a Veritas intézet tanácsadó testületének.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.