galéria megtekintése

Rajzolhatnak a menekült gyerekek, de nem mindenhol

Túl vagyunk a migránskrízis alighanem legabszurdabb vitáján, amely arról szólt, rajzolhatnak-e a menekült gyerekek krétával a földre. Az ügyben megszólalt a budapesti rendészeti igazgatóság, a Migration Aid, a Magyar Helsinki Bizottság, és tartottak tiltakozó rajzversenyt is.

Nagy felháborodást váltott ki az a Facebookon és az internetes portálokon felröppent hír, amely szerint a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság figyelmeztette a menekülteket segítő Migration Aid nevű közösséget arra: köztisztasági szabálysértés, ha a menekült gyerekek a közterületen krétával rajzolnak a földre. Olaj volt a tűzre, hogy az ügyről beszámoló RTL Klub híradójában elhangzott: bár a kicsiknek segíthet traumáik feldolgozásában az aszfaltrajz, ezért akár meg is büntethetik szüleiket.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság lapunknak megerősítette: valóban köztisztasági szabálysértésnek minősül az, ha valaki közterületen krétával a burkolatra vagy a falra rajzol. A szervezet kommunikációs vezetője, Sinkovicz Judit ugyanakkor kiemelte: szó sincs arról, hogy ők ezt tiltották volna, büntetéssel fenyegettek volna bárkit is. Ők csupán jelezték,

mindenki számára jobb lenne, ha a gyerekek papírra rajzolnának.

 

A hatóság szerint ennek sem elsősorban köztisztasági okai voltak. Éppen ellenkezőleg, a gyerekrajzok védelme is vezérelte őket: „Az önkéntesekkel megbeszéltük, hogy az aszfaltrajz a Keleti pályaudvarnál főként azért nem lehetséges, mert a pályaudvar terheltsége, utasforgalma, és a folyamatos fertőtlenítő takarítás sem kedvezne a rajzok akár néhány óránál tovább történő megőrzésére.” „A rajzok megőrzése miatt állapodtunk meg a papír használatában” – szögezték le.

Reviczky Zsolt

Bár az érvelés sajátosnak tetszik, Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid sajtófelelőse megkeresésünkre annyiban megerősítette a hatóság által elmondottakat: a hét elején valójában ők keresték meg a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságot, hogy megtudják, rajzolhatnak-e a gyerekek a földre. Ekkor kapták azt a tájékoztatást, hogy ezt nem szabad: bár nem értettek egyet ezzel, fenyegető hatósági fellépés nem történt.

Mindez viszont már túl későn derült ki, ekkorra ugyanis a Magyar Helsinki Bizottság is bekapcsolódott az ügybe. Leszögezték: a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, ha akarna, sem bírságolhatna a rajzok miatt. Az „Aszfaltrajzbűnözők márpedig nincsenek” című közleményben egyebek mellett úgy érvelnek: köztisztasági szabálysértést az követ el, aki közterületet beszennyez, csakhogy „a szennyezést a szabálysértési törvény nem definiálja, de egy környezetre káros anyagot nem tartalmazó olyan eszközzel történő felületképzést, amit egy eső elmos, nehezen tekinthetünk büntetendő, társadalomra veszélyes magatartásnak.”

Ami pedig a szülők esetleges büntetését illeti, a szervezet sok sikert kíván „a tényállások tisztázásához és a szülők bűnsegédi vagy felbujtói minőségben való marasztalásához a gyerekrajzok esetében.”

Aszfaltrajzóra a II. János Pál Pápa téren
Aszfaltrajzóra a II. János Pál Pápa téren
Reviczky Zsolt

Ha ez nem lenne elég: csütörtök estére az értelmetlen hatósági szigor elleni tiltakozásul aszfaltrajzversenyt hirdetett a Segítsünk együtt a menekülteknek nevű csoport a II. János Pál pápa térre, ahol hetek óta migránsok sokasága táborozik. Az akción úgy ötvenen vehettek részt, egy 100 méteres sétányszakaszt borítottak be rajzokkal. Egy idő után a parkban táborozó gyerekek és felnőttek is krétát ragadtak. Az tovább fokozta a helyzet abszurditását: az esemény szervezői között volt a Migration Aid néhány önkéntese, aki mit sem tudott arról: félreértések sorozata okozta a bonyodalmat.

Még tartott a tiltakozó rajzverseny, amikor világossá vált, hogy mindenki számára elfogadható megoldással zárul az ügy. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság újabb közleményt adott ki, amelyben jelezte: a budapesti pályaudvarokon megnyitott tranzitzónák kezelőjeként engedélyezte, hogy a menekültek számára kijelölt közterületen rajzolhassanak a gyerekek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.