galéria megtekintése

Pukli nem találkozott a tüntetőkkel

9 komment


Rab László

Kétszáz szimpatizáns vett részt a pedagógusok kétórás figyelmeztető sztrájkja alatt péntek reggel Budapesten a zuglói Teleki Blanka Gimnázium előtti megmozduláson. Az iskola igazgatója, Pukli István, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója a demonstráció megkezdése előtt azt mondta érdeklődésünkre, nem fog kijönni és nem fog nyilatkozni sem a sztrájk előtt, sem utána, erre a nevelőtestület kérte.

Szabó Miklós / Népszabadság

Pukli a jelek szerint kínosan ügyelt arra, hogy a munkabeszüntetés ne menjen át engedetlenségbe. Annak, ha a tanárok kijöttek volna az utcára, következményei lehettek volna.

 

Az utca népe erről másként vélekedett. Többen elvárták, hogy Pukli legalább rájuk köszönjön. – Ő is azt várja, hogy mások kaparják ki a gesztenyét a tűzből – mondta egy kockás kitűzőt viselő idős hölgy. –

Az ablakon azért nyugodtan kiintegethetett volna. Azért csak nem kapott volna ki.

Pukli István a tüntetőkkel való kapcsolattartást reggel a Facebook-oldalára kitett fotóval oldotta meg, az ablakokban a Tanítanék, gyógyítanék-felirat díszelgett. Ugyanezekben az ablakokban a kétórás sztrájk idején ráérő diákok tűntek fel, akik a rendezvény végén az utcán felhangzó Himnusz eléneklését udvariasan megtapsolták.

A támogatók sorában többen feketébe öltözve jelentek meg, amivel Sándor Mária, a fekete ruhás nővér egészségügyi tiltakozó mozgalmát segítették. A közöny miatt a küzdelmet nemrég feladó nővér mellett most is kevesen álltak ki, ezt a "fekete" tiltakozók sajnálkozva vették tudomásul. (Sándor Mária elégedett volt a demonstrációval, és lapunknak elmondta, folytatja mozgalmát. - A szerk.)

De a tanárok kormányellenes céljaival egyetértők is úgy vélték, hogy valami megmozdult ugyan, de már most is kevesebben jöttek, mint március 30-án. Szepesi Hajnal nyugdíjas magyar-orosz szakos tanárnő és könyvtáros nem keseredett el, miközben úgy vélte, hogy a pedagógusok nem fogják elérni a céljaikat. – Legfőbb ideje, hogy lázadni mernek – mondta a kapuban ácsorogva, és közben arról is beszélt, hogy a Telekiben tanított 2004-ig. Aktív tanárként a legjobban az adminisztratív terhek idegesítették, egy időben például a túlórákat kellett egy kockás füzetben összesítenie. Emlékezett sztrájkkezdeményre a kilencvenes évek elejéről is, de abban nagyon kevesen vettek részt. – Amikor mindenki szakszervezeti tag volt – mondta –, nem lehetett elégedetlenkedni, amikor meg már lehetett, sokan nem léptek be a szakszervezetbe.

Szabó Miklós / Népszabadság

Butala István korábban egy angol nyelvű újság kiadója volt, eddig minden tanármegmozdulásra elment, a felesége varrónő, talán ez az oka, hogy kimunkált kockás kokárdáikat a tévések hamar kiszúrták maguknak. Jött egy úr nyomdafestéket nem tűrő feliratokkal, ami megütközést keltett. A férfi azzal érvelt, hogy

a kormány nem érti a szépirodalmi kifejezéseket.

A ginmnázium bejáratával szemben egy idős férfi töviskoszorúval a fején a mindennapi hitoktatás elterjesztéséért agitált, a "fellépés" előtt piros festékkel még vért is pingált nyúzott Krisztus-arcára. Amikor a tömeg nekikezdett volna a Himnusz közös eléneklésébe, éppen akkor beszélt megafonjába a leghangosabban. – Dugulj el! – kiáltották neki a demonstrálók, és visszaintegettek a diákoknak. A tüntetők azzal váltak el, hogy délután ötkor újra találkoznak a Kossuth-téren, ahol Sándor Mária és - az oktatás helyett - az egészségügy lesz a főszereplő.

Az iskolák önállóságának visszaállítását és a tanárok, diákok terheinek csökkentését célzó tiltakozás a jövő héten folytatódik.

A Pedagógusok Demokratikus Szervezete által szervezett pénteki sztrájk után 20-án a Pedagógusok Szakszervezete tart egész napos munkabeszüntetést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.