galéria megtekintése

Ponthatárshow

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 25. számában
jelent meg.


Cseri Péter
Népszabadság

– Kancellár? Hát, Angela Merkel. A szemüveges, fiatal srác kérdőn néz ránk. – Vagy milyen kancellárra gondoltatok? Én nem ismerek mást. Mások sem ismertek. Tucatnyi leendő egyetemi hallgatót kérdeztünk meg arról a csütörtök esti budapesti ponthúzó bulin, mi jut eszükbe a kancellár szóról

Egyikük sem hallott még arról, hogy a felsőoktatási törvény módosításával szeptembertől a kormány által kinevezett kancellárok veszik át az egyetemek-főiskolák gazdasági irányítását. Arról sem volt véleményük, ez vajon mennyiben csorbítja majd az egyetemi autonómiát. Egyikük – a szolnoki Levente, aki barátjával együtt érkezett – elárulta, azt sem tudja, mi fán terem az egyetemi autonómia.

Nagyjából öt-hat sikongató fiatalra jutott egy-egy könnyáztatta arc

– Egyelőre annak is örülnék, ha szeptemberben egyedül odatalálnék a Múzeum körútra. Már persze ha felvettek – tette hozzá fél órával az „ítélethirdetés” előtt. Aztán elárulta, nem aggódik, annyi pontja van, amennyivel biztosan bejut. És hogy mulatni jött.

 

Csakúgy, mint az a sok ezer fiatal, akik a budai Koltai Jenő Sportközpontban megtartott Pont Ott Partin várták az este nyolc órát, amikor nyilvánosságra hozták az idei felvételi ponthatárokat. A legtöbben a szórakoztató programokat választották – koncerteket-humoristákat hallgattak –, de meglepően sokan voltak kíváncsiak a szakmai fórumokra is.

Teknős Miklós / Népszabadság

A várakozókat arról is faggattuk, mit gondolnak, mennyire fog megváltozni az életük, illetve hogyan finanszírozzák majd a tanulmányaikat. A fővárosban tovább tanuló budapestiek kivétel nélkül azt mondták, továbbra is otthon laknak majd, és a szüleik fogják eltartani őket. A vidékről felköltözők abban biztosak, hogy számukra teljesen új életforma kezdődik, de hogy azt miből fogják finanszírozni, még előttük sem világos.

Ahogy azt Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja az egyik szakmai fórumon elmondta, kevesen képesek arra, hogy már gólyaként megfontolt döntéseket hozzanak az egyetemistalét finanszírozásáról, pedig a költségek csökkentésére számos megoldás kínálkozik.

Megemlítette, hogy rengeteget lehet spórolni például a megfelelő kollégium vagy albérlet kiválasztásával, de a tankönyvek megfontolt vásárlásával is. Imre Zita, a Diákhitel Központ Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója elmondta, felméréseik szerint az egyetemisták havonta átlagosan 70-90 ezer forintos kiadással számolhatnak.

A buli résztvevőit ezek a kérdések nem izgatták, örülni jöttek. Pedig ezúttal nem jutott nekik szép zöld gyep – mint korábban a Margitszigeten –, csak műfű. Az este két öltönyös embere – Palkovics László felsőoktatási államtitkár és helyettese, Maruzsa Zoltán – nem játszotta túl a szerepét: kihagyták a beszédet, csupán megnyomták az eredménylistát elindító gombot, majd távoztak. Visszafogottságukat hatalmas tapssal díjazták a fiatalok.

A koreográfia az előző évek partijait idézte, idén talán többen voltak, akik nem az eredményeket mutató kivetítőt bámulták, hanem az okostelefonjuk képernyőjét. Főként azok jöttek el, akik esélyesnek érezték magukat – legalábbis erre utal, hogy nagyjából öt-hat sikongató fiatalra jutott egy-egy könnyáztatta arc.

Azt is megállapíthattuk, hogy az ELTE jogi karának hallgatói önkormányzata volt a legfürgébb diákszervezet: a hök egyik tagja öt perccel az eredményhirdetés után már egy óriási kari zászlóval járta körbe a színpad előtti részt, hogy összegyűjtse a frissen bejutott gólyákat.

Idén már nem visz levelet a posta

Az idén 106 056 fiatal jelentkezett a felsőoktatásba (ez a szám egy évvel ezelőtt 95 445 volt): 69 727-en alapképzésre, 9763-an osztatlan képzésre, 21 595-en mesterképzésre, 4971-en felsőoktatási szakképzésre. Állami ösztöndíjas képzésre 91 737-en, önköltséges képzésre 14 319-en adtak be kérelmet. Összesen 358 ezer felsőoktatási helyre jelentkeztek, egy jelentkező pedig átlagosan 3,4 jelentkezést adott be.

A javuló adatok ellenére megjegyzendő: 2012-ben 110 ezren, 2011-ben pedig még 140 ezren jelentkeztek valamilyen felsőoktatási képzésre. A felvételizők a rájuk vonatkozó döntést a www.felvi.hu E-felvételi rendszeréből tölthetik le, idén először pedig az eredményről már senki nem kap papíralapú tájékoztatást: az Oktatási Hivatal e-mailben tájékoztatja a jelentkezőket. Mivel ebben az évben 97 százalék volt az elektronikus úton jelentkezők aránya, ezért jövőre várhatóan már jelentkezni is csak elektronikus úton lehet majd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.