Nagy-Britannia a legfőbb célország

2006 és 2013 között jelentősen, közel 2,7-szeresére nőtt a brit egyetemekre felvételiző magyar érettségizettek száma – derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet friss felméréséből.

A továbbtanulási szándékokat vizsgáló kutatás szerint a megkérdezett végzős gimnazisták jelentős többsége (82 százaléka) szeretne továbbtanulni az érettségi után. Az ő félévi tanulmányi átlageredményük átlagosan 4,25, míg a többieké csak 3,33 volt.

A felvételizők között a gazdasági, a műszaki és az orvostudományi szakok a legnépszerűbbek, emellett természettudományi pályára is sokan készülnek. A megkérdezettek többsége (71 százalék) idén budapesti főiskolára vagy egyetemre, 38 százalékuk pedig vidéki felsőoktatási intézménybe felvételizett. Közel 6 százalékuk külföldi felsőoktatási intézménybe (is) jelentkezett, ők jellemzően fiúk, jó tanulmányi eredménnyel rendelkeznek, apjuk felsőfokú végzettségű, vezető beosztásban dolgozik, szellemi foglalkozású vagy éppen vállalkozó.

Legtöbbjük tandíjmentes intézménybe felvételizett, és sokan közülük hosszú távon szeretnének külföldön maradni. A legnépszerűbb célország Nagy-Britannia. A felvételi adatok különösen 2011 után szakadtak el a visegrádi országokra jellemzőktől: az utóbbi két évben 80 százalékkal nőtt meg a brit egyetemekre felvételiző magyar fiatalok száma. Ebben a tekintetben Magyarország különleges helyet foglal el a visegrádi országok között, mivel a többi országra az utóbbi két évben inkább a stagnálás, illetve a mérsékelt növekedés volt a jellemző.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.