galéria megtekintése

Pintér és Seszták a leggazdagabb kormánytagok

Lázár Jánosnak elfogyott a készpénze, tartozásai vannak, még műtárgyaktól is meg kellett válnia. Nyilvánosságra hozták az új kormánytagok vagyonnyilatkozatait.

Pintér egy Wartburgot is bevallott - Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Pintér Sándor belügy- és Seszták Miklós leendő fejlesztési miniszter lesz a harmadik Orbán-kormány két legvagyonosabb tagja - derül ki a politikusok friss vagyonnyilatkozataiból. Lázár János az idén műtárgyat adott el, de több a tartozása, Varga Mihálynak pedig csökkent a megtakarítása.

Orbán utánpótlása gyúr

 

A miniszterelnök vagyonbevallása szerint ugyanott tart, mint egy éve. Továbbra is felerészben tulajdonosa egy 233 négyzetméteres lakásnak a XII. kerületben, egy 1500 négyzetméteres ingatlanon. Megvan még az 5 ezer négyzetméteres felcsúti ingatlanja, amit 50 évre ingyenes használatba adott a helyi fociakadémiának. Felcsúton van továbbá egy 63 négyzetmétres háza egy 2 ezer négyzetméteres telken (ezt tavaly vette), viszont nincs autója,  sem műalkotása, sem megtakarítása. Feleségével közös számláján 781 ezer forint követelés van, jelentősebb vagyontárgya nincs.  Még mindig fizeti a 2002-ben felvett 20 millió foritos jelzágloghitelt, most 9 milliónál tart. 

Semjén bebútorozott

A most közzétett bevallások szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszter vagyona nem változott az év eddigi részében: továbbra is két II. kerületi ingatlan felét, valamint egy balatonfenyvesi üdülő haszonélvezeti jogát tüntette fel nyilatkozatában, értékesebb ingóságai között pedig antik bútorait említi.

Orbán felcsúti háza (jobbra) Reviczky Zsolt / Népszabadság

Lázár ennyit is ér

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár - péntek délelőtti kinevezése után már miniszter - ingatlanvagyona változatlan: felerészben tulajdonolt hódmezővásárhelyi háza mellett ezúttal is 11 szántót tüntetett fel. A 2013. december 31-i vagyoni állapotához képest ugyanakkor változás, hogy négymillió forinttal 46 millióra növelte kötvényei értékét. Életbiztosításának összege és törzsrészvénye továbbra is ugyanannyi, 6,8 millió, illetve 6 millió forint. Készpénzt mostani bevallásában nem tüntetett fel a politikus, ellentétben a néhány hónappal ezelőttivel, amikor még 12,6 millió forint készpénze volt. Pénzintézeti számlakövetelése továbbra is kétmillió, pénzintézetekkel szembeni tartozása viszont ötmillióval csökkent: 37,5 millió forintról 32,5 millióra. Magánszemélyekkel szembeni tartozása ugyanakkor jelentősen nőtt: az eddigi, összesen 18 millió forintnyi családi kölcsön 27 millióra hízott. Földbérleti díjból, illetve díjelőlegből, valamint osztalékból származó időszakos jövedelme ötmillió forint volt. Vagyonnyilatkozatából az is kiderül, hogy Lázár János az idén műtárgyat értékesített 8,6 millió forintért.

Navracsics törlesztett

Navracsics Tibor - aki az elmúlt négy évben közigazgatási és igazságügyi miniszter volt, a harmadik Orbán-kormányban pedig külgazdasági és külügyminiszter lesz - vagyona nem mutat változást: egy budakeszi 138 négyzetméteres lakóház felét tulajdonolja, és megvan a 2006-ban vett Renault-ja. Banki tartozása az év első harmadában mintegy 160 ezer forinttal lett kevesebb, jelenleg 7 millió 862 ezer forint.

Varga, a precíz

Varga Mihály régi-új nemzetgazdasági miniszter ingatlanvagyona - két II. kerületi ingatlan és karcagi telkek - sem módosult, a tárcavezető azonban ezúttal már külön pontokban tüntette fel a budapesti ingatlanjaihoz tartozó garázsokat és tárolókat. Ezeket nem jelezte a január 31-én publikált bevallásában, de április 1-jén - a 2009-ben vett társasházi lakás esetében - kiegészítette velük nyilatkozatát. Az 1,3 millió forintos életbiztosítása már nincs meg a miniszternek, és államkötvénye is harmadannyi, a korábbi mintegy 1,5 millió helyett 500 ezer forint értékű. Jelzáloghitele 400 ezer forinttal 7,9 millióra csökkent.

Seszták jobban teljesít

Seszták Miklós, aki péntektől Németh Lászlónét váltja a fejlesztési tárca élén, három kisvárdai ingatlanban tulajdonos, van egy XIII. kerületi lakása, egynek pedig - szintén e kerületben - felerészben haszonélvezője. Az új kormánytag a vagyonos politikusok közé tartozik: 166 millió forintja van bankban, 4,5 millióval több, mint tavaly év végén. Ugyanakkor készpénze - egymillióval - 22 millióra, egyéb pénzkövetelése pedig - szintén egymillióval - 9 millió forintra csökkent. Banknak nem, csak magánszemélyeknek tartozik 9 millióval a korábbi 10 millió helyett. Ügyvédként az év eleje óta - április 23-ig - bruttó 9 millió 279 ezer forintot keresett. Tavaly még választott bíróként is dolgozott, idén azonban ezt a tisztségét már nem gyakorolta. Seszták Miklós bevallásából emellett kiderül: tulajdonosa a kisvárdai Ramiris Autó Kft.-nek és 99,9 százalékban a Seszták és Társai Ügyvédi Irodának.

Lázár és Rogán is vallott - Teknős Miklós / Népszabadság

Megvan még Pintér Wartburgja

Pintér Sándor belügyminiszternek 24 ingatlana van az idén vett szurdokpüspöki és pásztói szántóval, legelővel és erdővel együtt. A tárcavezető őrzi 1995-ben örökölt Wartburgját. Forintban továbbra is mintegy 67,5 milliója, euróban 760 ezre, amerikai dollárban pedig 761 ezre van. Nyilatkozatából kiderült, még mindig nem adták meg neki a cégei eladásából származó, 2013-ban esedékes 500 millió forintos vételárrészletet, ahogyan a 610 millió forintnyi családi, baráti kölcsönt sem. Az ő pénzintézettel szembeni tartozása is változatlan, 6,5 millió forint - derül ki a bevallásból, amely a kormányzati honlapon jelent meg, mivel ő nem képviselő.

Jótékony Balog

Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások régi-új miniszterének vagyonában nem történt változás: még mindig egy XIII. kerületi lakást és három bükkszentkereszti ingatlant, továbbá 7 millió forint és 56 ezer euró megtakarítást ismertet. A miniszteri jövedelmén felül a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnökségéért járó havi 150 ezer forintot idén is jótékony célra ajánlotta fel, jelezte ugyanakkor: május 6-i hatállyal lemondott az NKA-elnöki tisztségért járó díjazásról.

Fazekas ugyanott tart

Fazekas Sándor agrárminiszter vagyonnyilatkozatában egy pont sem változott: továbbra is Karcagon van családi háza és több szántója, emellett a Ferencvárosban lakása. A tárcavezetőnek Toyota Corollája van, megtakarítása pedig 1,4 millió forint.

Takarékos Hende

Hende Csaba honvédelmi miniszternek több lett a bankban tartott pénze: 13,2 millióról 14,5 millióra nőtt. A tárcavezetőnek emellett megvan a II. kerületi 220 négyzetméteres és a szombathelyi 130 négyzetméteres lakása.

Mivel a harmadik Orbán-kormány tagjai közül Trócsányi László leendő igazságügy-miniszter nem országgyűlési képviselő - és eddig nem is volt miniszter -, neki csak később kell közzétennie vagyonbevallását. Az országgyűlési törvény kimondja: a képviselőknek a megbízatásukat követő harminc napon belül, majd azután minden évben január 31-ig kell vagyonnyilatkozatot tenniük.

Meglett Rogán garázsa

A parlamenti pártok vezetői, frakcióvezetői is időre leadták vagyonbevallásukat. Közülük Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője vagyonnyilatkozatában II. kerületi társasházi lakásával összefüggésben ugyanazokat az adatokat tünteti fel, amelyeket márciusban kijavított eredeti, januári beszámolójában. Ezek alapján az ingatlan a korábban közölt 149 négyzetméter helyett 185 négyzetméteresre bővült, kizárólagos tulajdonosa pedig hivatalosan a fideszes politikus, noha a lakás felére úgy tekint, mint házastársa tulajdona. Rogán Antal ezzel magyarázta, hogy korábban azt csak felerészben tulajdonította magának nyilatkozatában. A politikus vagyonnyilatkozatában újdonságként tűnik fel egy általa körülbelül 40 négyzetméteresre becsült, II. kerületi teremgarázs és tároló, amelyet 2010-ben vásárolt. A Fidesz frakcióvezetője továbbra is magáénak tudhat egy balatonlellei üdülőt, valamint több szakonyfalui erdőt és más ingatlant, amelyeket mind örökléssel szerzett. Rogán Antal megtartotta tartós bérletben használt Audi A3 gépkocsiját, valamint a 2009-ben vásárolt Iványi-Grünwald-festmény mellé megvásárolta Bak Imre egy alkotását is. A frakcióvezető takarékbetétben elhelyezett megtakarítása 4,7 millió forintról 4,3 millió forintra csökkent, banki tartozása ugyanakkor változatlanul 30 millió forint, magánszemélyekkel szembeni hátraléka pedig 16,8 millió forint maradt. Rogán Antal nyilatkozatában emlékeztet arra, hogy május 6-i határidővel lemondott az V. kerületi polgármesterségért járó havi bruttó 632 ezer forintos fizetéséről, így kizárólagos jövedelme 788 ezer forintos parlamenti járandósága, amelyet 278 ezer forintos választókerületi pótlék egészít ki.

Mesterházy Hondára váltott

Mesterházy Attilának, az MSZP lemondott elnök-frakcióvezetőjének változatlanul nyolc ingatlanban van tulajdona. Egy 68 négyzetméteres óbudai panellakás mellett van három rétje, a legnagyobb Alsóörsön (832 négyzetméter), de szántóval és tóparti nádassal is rendelkezik a Balaton északi partján, továbbá két garázzsal Veszprémben. Az MSZP éléről távozó politikusnak júniusban Audi A6-os szolgálati autójától kell megválnia, saját autó hiányában pedig csak 2011-ben vásárolt Honda-motorját használhatja. Készpénzben tartott megtakarítása félmillió forinttal 8,5 millió forintra nőtt, míg tartozása egymillió forint maradt. Mesterházy Attila vagyonnyilatkozatában azt közli, hogy bár májusban mondott le a párt vezetéséről, hivatalosan április 1-jén szűnt meg munkaviszonya, így azóta nem veszi fel az ezért járó 282 ezer forintos jövedelmet. A politikus áprilisi parlamenti tiszteletdíja 510 ezer forint volt, amit 487 ezer forint választókerületi pótlék egészített ki.

Vona, a nincstelen

Vona Gábornak, a Jobbik elnökének és frakcióvezetőjének továbbra sincs ingatlanja, illetve értékes ingósága. Az ellenzéki politikus könyvkiadásból másfél millió forinttal gyarapodott, takarékbetétben elhelyezett befektetése ugyanakkor 3 millió forintról 1 millió forintra csökkent. A jobbikos politikus bruttó tiszteletdíja havi 672 ezer forint, ami mellé havi 487 ezer forint választókerületi pótlékot vesz fel.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az előző évekhez hasonlóan egy zuglói társasházi lakásnak, egy budakeszi zártkertnek, egy kisnémediben található erdőnek, valamint egy 83 négyzetméteres tahitótfalui háznak a tulajdonosa.

Schiffer fizetett

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője változatlanul egy XIII. kerületi 85 négyzetméteres lakás tulajdonosa. Az ellenzéki politikus megtakarítása 300 ezerrel forinttal 3,2 millió forintra csökkent, míg banki tartozása 700 ezer forinttal 200 ezer forintra mérséklődött. Az LMP-s politikus emellett vagyonnyilatkozatában is jelzi, hogy szünetelteti ügyvédi tevékenységét.

Nőtt Gyurcsány hitele

Gyurcsány Ferenc DK-elnök, független képviselő tulajdonában továbbra is egy 50 négyzetméteres pápai lakás és a feleségével 2009 őszén vásárolt 267 négyzetméteres kötcsei ingatlan áll. Az utóbbira felvett jelzáloghitel összege 3 millió forinttal 67 millió forintra nőtt az elmúlt év végéhez képest. A politikus vagyonnyilatkozatában 1,5 millió forintos megtakarításról és az Altus Befektetési Zrt.-től származó 69 millió forintos tulajdonosi osztalékról számol be, ami 10 millió forinttal marad el a tavalyitól. A volt kormányfő havi parlamenti tiszteletdíja áprilisban bruttó 232 ezer forint, az ehhez érkező választókerületi pótlék pedig 139 ezer forint.

Bajnainak lesz hol üdülnie

Az Országgyűlésbe újonnan bekerült Bajnai Gordon első vagyonnyilatkozatát adta le az Együtt-PM-et vezető független képviselőként, hiszen korábban parlamenten kívüliként vállalt kormányzati, majd miniszterelnöki szerepet. A politikusnak egy 271 négyzetméteres XII. kerületi társasházi lakása van, amelyet 2006-ban vásárolt. Emellett Tihanyban, Egyeken és Nemesnádudvaron is vannak üdülői, telkei.
Bajnai Gordonnak összesen több mint 55 millió forint megtakarítása van, amelyből megjegyzése alapján mintegy 7 millió forint önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás. Az Együtt-PM vezetője közli továbbá, hogy az EBIT Consulting Kft. ügyvezető igazgatójaként havi jövedelmet nem, csak a cég eredményétől függő osztalékot vesz fel, ám a nyilatkozat által érintett időszakra ilyet nem tüntet fel Bajnai Gordon.

Fodor, a veterán

A parlamentbe öt év után visszakerült Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt független országgyűlési képviselője egy 60 négyzetméteres zuglói társasházi lakás felét tudhatja magáénak 1991 óta, továbbá egy balatonmáriafürdői üdülőben, egy gyöngyösi családi házban is hasonló tulajdonrésze van. Fodor Gábor egy 2007-es évjáratú Vokswagen Phaeton gépkocsi tulajdonosa, de két éve örökölt egy 27 éves Ford Orion autót is. Az ellenzéki politikusnak összesen 7,6 millió forint megtakarítása van, parlamenti keresetét pedig az ELTE jogi karának Bibó kollégiumában szeptembertől havi 15 ezer forinttal tervezi kiegészíteni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.