galéria megtekintése

Pénzszórás a levegőben - kemény tízmilliókért utaznak a magyar kormánytagok

9 komment


Kálmán T. Attila

Aligha vádolhatók a minisztériumok azzal, hogy sietnek nyilvánosságra hozni vezetőik utazási adatait, ezért mind a tíz tárcától kikértük a miniszterek, államtitkárok és helyettes államtitkárok külföldi vizitjeinek listáját.

A megkapott adatok szerint tavaly július elseje óta 323,5 millió forintért utaztak a csúcsközszolgák, ami röpke 80 millió forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A végösszeg azonban magasabb lehet.

Ezt az indokolhatja, hogy a két legtöbbet utaztató tárca – a Külgazdasági és Külügyminisztérium, továbbá a Nemzetgazdasági Minisztérium – törvényi kötelezettségétől eltérően nem tette nyilvánossá az adatokat: a többi minisztériummal szemben csak részadatokat közölt az utazások összköltségei helyett.

 

A csúcstartó így is a hivatalból sokat utazó külügy lett, csaknem 90 millió forintos számlával, toronymagasan verve a második NGM szerény 49,3 milliós összköltségét.

A harmadik helyre a Miniszterelnökség futott be 44,4 millióval. A legkevesebbet pedig a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetői utaztak: csupán öt vizitjük volt – 3,4 millió forintból – a tárca tavaly októberi megalapítása óta. Az összegből nem is Rogán Antal miniszterre jutott a legnagyobb hányad: Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár egy észak-amerikai útja terhelte meg a legjobban a büdzsét. A kanadai Magyar Kulturális Tanács meghívására Torontóban öt éjszakát eltöltő államtitkár összesen 2 178 826 forintért hallgathatott meg a helyszínen állampolgársági eskütételeket.

Szijjártó Péter, akinek a tárcája inkább csak részadatokat volt hajlandó közölni
Szijjártó Péter, akinek a tárcája inkább csak részadatokat volt hajlandó közölni
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Tuzson kétmilliós útiköltsége nem példa nélküli, a tengerentúlra a miniszteri szint alatt is jár a business class. Ám egy kormányrendelet szerint Európán belül az államtitkároknak és helyetteseiknek turistajegyet térít az állam, csak a minisztereknek jár nagyobb komfort. Ehhez képest több államtitkár és helyettes államtitkár sem fogta vissza magát, s keresztül-kasul repülte Európát több százezer forintos repülőutakkal. Az összköltséget persze megdobják a többmilliós távoli utak, de ez az összeg mégis a tucatjával váltott háromszázezer forint környéki európai repülőjegyektől szökik magasra, ugyanis a vezetők jellemzően Belgiumba, Németországba és más nyugat-európai országokba utaznak gyakran hivatalos ügyekben.

Ezek az európai repülőjegyek még nagyobb pénzszórásnak tűnnek, ha azt vesszük, hogy találunk olyan eseteket, amikor ennél olcsóbban repültek államtitkárok, például Kínába. Ebben a szezonban Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkár állította be az abszolút csúcsot:

tavaly novemberben 532 500 forintért sikerült őt eljuttatni Belgiumba, majd vissza Budapestre. Az összehasonlítás végett: a belügyi államtitkár, ­Kontrát Károly ennél 100 ezer forinttal olcsóbban járta meg ­oda-vissza Kanadát.

A Brüsszelbe sűrűn járó minisztériumi vezetők annyi 300 ezer forintnál drágább vagy azt megközelítő retúrjegyet váltottak az EU-fővárosba, hogy kiemelni sem érdemes ezeket, főleg, hogy Takácshoz hasonlóan többeknek, például az NGM pénzügyekért felelős államtitkárának, Hornung Ágnesnek is sikerült ezeket messze túlszárnyalnia. Ő kemény küzdelemben végzett a második helyen az „Üzenjünk Brüsszelnek közvetlen közelről”-versenyben: 491 400 forintba került a repjegye.

Luxemburgba a külügy biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Benkő Levente repült a legdrágábban, 449 900 forintért. De közelebbi úti célokat is sikerült néhányszor elég borsos áron célba venni: a szintén külügyes Altusz Kristóf európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár Csehországba látogatott 436 ezer forintért, Mikola István pedig a szomszédos Ukrajnába utazott 400 ezerért.

Ezek az utak azonban csak kispályáznak Szijjártó Péter júniusi manővere mellett: a külügyminiszter előbb Dániába repült 663 ezerért, majd onnan tovább Franciaországba 821 ezer forintért.

Az európai utak mellett a keleti nyitás miatt sűrűsödő ázsiai utak és a néhány amerikai utazás olyan esetekben kényszerítette komoly kiadásokra a minisztériumokat, amikor a vezetőknek úgy kellett a miniszterelnöki delegációval tartaniuk, hogy maguk finanszírozták az utat. ­Például az idén januári mongol útjára öt minisztere is elkísérte Orbán Viktor miniszterelnököt:

csak repülőjegyre fejenként több mint 2,5 millió forintot kellett kifizetniük, ráadásul államtitkárok is csatlakoztak a minisztériumok zsebére a delegációhoz.

Mint egy hónapja megírtuk, Orbán Viktor és delegációja egymilliárd forintot költött az elmúlt két évben hivatalos külföldi utakra.

Lázár János a luxus után most spórol

A szállodai számlák a repülőjegyektől eltérően rendszerszintűen nem extrém módon magasak, jellemzően a drágábbak is az éjszakánkénti pár tízezer forintos sávban mozognak. Persze vannak kivételek, ha nem is olyan kirívóak, mint négy éve Lázár János hotelszámlái. Korábbi tapasztalataink alapján ezeknél a tételeknél az is előfordulhat, hogy egy rubrikába került a minisztériumi vezető és kísérői szállodai költsége. Viszont szinte biztos, hogy nemcsak miniszterek, hanem államtitkárok és helyettes államtitkárok is többször élvezték ötcsillagos szállodák kényelmét.

Lázár egyébként a hivatalos adatok szerint Rogán Antalt épphogy előzve a második legkevesebbet utazó miniszterré avanzsált: csupán három brüsszeli út van a neve mellett, amelyeknél mindháromszor a 100 ezer forintos összeget meghaladó kormányváró költség az egyetlen tétel. A valóságban a Miniszterelnökséget vezető miniszter ennél jóval többször tárgyalt szerte Európában, de ezeket a jelek szerint saját zsebből fizette.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.