galéria megtekintése

Parlamenti ki mit kap: péntekig elnapolva

3 komment


Csuhaj Ildikó

Pénteken folytatják a pártok az egyeztetést a parlament május 6-i alakuló üléséről, mert ma – a zárt ajtók mögötti tanácskozáson – nem tudtak kompromisszumra jutni. A Fidesz nem szeretne külön foglalkoztatási vagy önkormányzati bizottságot, az MSZP igen. Az még nem dőlt el, hogy a nemzetbiztonsági bizottságot melyik ellenzéki párt vezeti, a Jobbik mindenesetre igényt tart rá.

Valószínűleg mindenki emlékszik a négy évvel ezelőtti képekre: Lázár János, aki később a Fidesz frakcióvezetője lett, az Országház delegációs termében a székén kényelmesen hátradőlve elégedetten kavargatta a kávéját, és figyelte, hogyan "osztozkodik" az akkori ellenzék, az MSZP, a Jobbik és az LMP a parlamenti bizottsági helyeken. A szerdai, szintén az Országház Delegációs termében folytatott tanácskozás nem volt nyilvános, így a sajtó képviselői a háromórás egyeztetés utáni úgynevezett "door step" sajtótájékoztatókon értesülhettek az alakuló ülés előkészítéséről.

Mint kiderült, a Fidesz elképzelése szerint állandó parlamenti bizottság lenne a törvényalkotási "szuperbizottság", valójában "miniparlament", melynek elnöke – és egyúttal a parlament alelnöke is – Gulyás Gergely, a Fidesz jogi szakpolitikusa lenne.

Emellett állandó bizottság lenne az igazságügyi, a mentelmi, a költségvetési, a külügyi, a  honvédelmi és rendészeti, a nemzetbiztonsági, a nemzeti összetartozás bizottsága, szintén "megabizottság" lenne a gazdasági, az oktatást is magába foglaló kulturális, a népjóléti, a fenntartható fejlődés bizottsága, az agrárbizottság és az európai ügyek bizottsága.

 

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke távozóban úgy nyilatkozott, meglepődött azon, hogy sem foglalkoztatási, sem önkormányzati különbizottságot nem szeretne a Fidesz, pedig minden ellenzéki párt igényt tart arra, hogy a foglalkoztatás önálló testületet kapjon.

Rogánék érvényesítették erőfölényüket, az ellenzéki meccseket pedig meghagyták a többi pártnak
Rogánék érvényesítették erőfölényüket, az ellenzéki meccseket meghagyták a többi pártnak
Soós Lajos / MTI

A szocialisták szeretnék, ha az önkormányzati kérdések, az uniós fejlesztések, az idősügy, az ifjúságpolitika, az energetika és a közlekedés nagyobb hangsúlyt élvezne a bizottságokban, de nem ragaszkodnak hozzá, hogy e területek külön bizottságok legyenek. Mesterházy Attilát Tóbiás József és Hiller István kísérte el a megbeszélésre, de a pártelnök nem erősítette meg, hogy Hiller Istvánt jelölik parlamenti alelnöknek, mert nem szerette volna az MSZP-frakció döntését megelőlegezni.

Rogán Antal (Fidesz) azzal érvelt, már ami a bizottsági rendszert illeti, hogy a kormányzati szerkezethez igazítanák a bizottsági szerkezetet, és a kisebb létszámú parlamentben indokolatlan 20 vagy annál több bizottság létrehozása, legfeljebb 15-öt tudnak elfogadni.

Rogán Antal arról is beszélt, hogy az ellenzéknek öt bizottság vezetését engedik át, és ez az egyhamradnál nagyobb arány. Azon – mint mondta –  meglepődött, hogy egyik ellenzéki párt sem tett javaslatot külön EU-bizottságra. Az ellenzék azért nem javasolta ezt, mert azt szeretné, hogy önálló foglalkoztatási bizottság legyen, ezért látná jónak a külügyi és az EU-s bizottságok összevonását.

Viszont Rogán Antal elmondása szerint megállapodtak a "tiszti kar" összetételéről és az alakuló ülés napirendjéről is. Eszerint öt alelnöke és tíz jegyzője lesz az új parlamentnek, illetve 5 frakció alakul; lesz egy 16 fős KDNP-frakció, de Gyurcsány Ferencéknek, azaz a DK-nak és az Együtt-PM-nek nem lesz önálló frakciója a T. Házban, ahogy természetesen a Fodor Gábor által képviselt liberálisoknak sem.

A 117 fős Fidesz-frakció május 5-én tartja alakuló ülését, ahol Rogán szerint Orbán Viktor tesz javaslatot a frakcióvezető személyére – mondta Rogán Antal, aki nem adott egyértelmű választ arra, hogy marad-e parlamenti frakcióvezető. A Népszabadságot úgy tájékoztatták Fidesz-elnökségi tagok, szinte biztos, hogy ő vezeti a képviselőcsoportot továbbra is.

Mesterházy Attila az összefogásból megmaradt egyetlen frakció nevében tárgyalt
Mesterházy Attila az összefogásból megmaradt egyetlen frakció nevében tárgyalt
Soós Lajos / MTI

A tanácskozást követően kiderült az is: a Jobbik két jegyzői és egy alelnöki posztra tart igényt. Emellett két bizottsági elnöki és öt bizottsági alelnöki posztot akarnak. Vona Gábor kifogásolta, hogy az önkormányzatiság, a foglalkoztatás, az ifjúság és az energetika még a bizottsági elnevezésekben sem szerepel. Mindenesetre a Jobbik szeretné vezetni a nemzetbiztonsági bizottságot.

Vona Gábor Jobbik-elnök úgy fogalmazott, ahogy 2010-ben, úgy most is ragaszkodnak a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjához. Később Schiffer András (LMP) állította, a tanácskozáson ez már nem hangzott el, mivel nem jutottak el ilyen részletkérdésekig. Mesterházy Attila MSZP-elnök munkatársunk kérdésére azt mondta, még nem döntöttek arról, hogy a nemzetbiztonsági vagy a költségvetési bizottság elnöki posztját szeretnék-e inkább.

Információink szerint a Fideszben nem tartják reálisnak a Jobbik igényét a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjára.

Schiffer András "abszurditásnak nevezte, amit Rogán Antal állít", mert nem a kormányhoz kell szabni a bizottsági rendszert, hanem azokhoz az ügyekhez, amelyeket a megválasztott képviselők fontosnak tartanak. Arra hívta fel a figyelmet, a Fidesz által javasolt 14-es bizottsági rendszerben nincs önálló oktatási, energetikai sem, a foglalkoztatás pedig egy "gigatestület", a gazdasági bizottsághoz tartozna. A szintén LMP-s Szél Bernadett szóvá tette, hogy az energetika sehova nincs besorolva, így nem világos, hogy például a paksi bővítési szerződést ki tárgyalhatná és vitathatná meg. Schiffer András azt is elmondta, hogy az LMP nem kér parlamenti alelnöki posztot, egy bizottsági elnöki és 2 alelnöki tisztséget szeretnének. Az LMP a fenntartható fejlődés bizottságát szeretné vezetni, de nem árulta el, kit javasolnak elnöknek.

Már megírtuk, a házelnök változatlanul Kövér László (Fidesz) lenne, a háznagy Mátrai Márta, a fideszes parlamenti alelnök Gulyás Gergely és Lezsák Sándor, a KDNP-s Latorcai János lesz. Az ellenzék pedig várhatóan Hiller Istvánt (MSZP), illetve Balczó Zoltánt (Jobbik) javasolja. Az LMP nem tehet javaslatot parlamenti alelnökre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.