galéria megtekintése

Orbán döntött, nem a szakértelem

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 03. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

Kinevezték a kancellárokat, de hogy milyen szempontok alapján döntött róluk Orbán Viktor, azt nehéz volna megmondani. Mindenesetre korábbi sikeres menedzsert alig-alig látni közöttük, pedig Palkovics László ezt ígérte. Úgy tudjuk, elődjéhez, Klinghammer Istvánhoz hasonlóan, az ő baja is meggyűlhet helyettesével, Maruzsa Zoltánnal.

Október utolsó napján, bő két hónappal később, ahhoz képest, ahogy azt eredetileg a felsőoktatási törvényben rögzítették, Balog Zoltán humánminiszter megnevezte az állami felsőoktatási intézmények kancellárjait. Nem független a csúszás attól, hogy a kancellári pozíciókra meghirdetett pályázat igencsak népszerű volt: a 29 állami intézmény élére több mint háromszáz pályázat érkezett.

A csúszás hátterében azonban nem csak ez áll. Információink szerint a miniszterelnök jóváhagyására is sokat kellett várni. Orbán Viktor ugyanis egymaga döntötte el, kik lesznek a kancellárok. És persze a késlekedésnek volt még egy oka: a kormány megvárta az önkormányzati választásokat.

Palkovics László és Balog Zoltán ismertette a kiválaszott kancellárok nevét
Palkovics László és Balog Zoltán ismertette a kiválaszott kancellárok nevét
Kurucz Árpád

 

A kinevezett kancellárok közül többen intézményi emberek, vagyis eddig is kötődtek az adott egyetem/főiskola vezetéséhez. Ilyen például Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem kancellárja, aki korábban a hallgatói önkormányzatot vezette, majd a rektori titkárság vezetője lett. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja korábban stratégiai rektorhelyettesként ténykedett.

A Budapest Corvinus Egyetemen a jelenlegi megbízott gazdasági igazgatót nevezték ki kancellárnak. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja gazdasági főigazgató volt. A Kaposvári Egyetemen és Gödöllőn is belső embert neveztek ki kancellárnak. Feltűnő azonban, hogy a miniszterelnök sem az ELTE, sem a Szegedi Tudományegyetem, sem a Pécsi Tudományegyetem élére nem talált alkalmas jelöltet, pedig nagy volt a tolongás ezekre a pozíciókra.

Ez figyelemre méltó ellentmondás: épp azoknak az intézményeknek nincs kancellárjuk, amelyek az összes állami ráfordítás jelentős részét kapják. A kiválasztás szempontjai továbbra is ismeretlenek. Nem tudni, ki és mi alapján minősített alkalmasnak vagy alkalmatlannak egy pályázatot. Egy volt hök-elnök alkalmas például a kancellári feladatok ellátására, míg egy olyan gazdasági igazgató, aki négy éve sikeresen vezeti az egyetem gazdálkodását, nem?

Ezekre a kérdésekre a transzparencia hiánya miatt nem lehet válaszolni. Pedig Palkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár a kinevezését követően még azt nyilatkozta, a kancellári pályázatok értékeléséhez „differenciált, magas színvonalat megkövetelő szempontrendszert dolgoznak ki.” Olyanokat is nyilatkozott, hogy a kancellári rendszer bevezetésének célja a menedzser szemlélet bevezetése a felsőoktatásba.

Több interjúban is hangsúlyozta, hogy a kancellárok nem komisszárok lesznek, hanem „a tulajdonos érdekét direktebben megjeleníteni tudó szakemberek”. Kérdés akkor, hogy ilyen szakember lenne a volt szentendrei polgármester, akit most a Budapesti Gazdasági Főiskola kancellárjának nevezett ki a kormányfő? A Palkovics által beígért, a gazdaságban korábban sikeres, innovatív menedzsert alig-alig látni a kinevezett kancellárok között.

Egyetemi forrásaink szerint sok minden nem úgy alakul, ahogy azt Palkovics László szakmailag akarja, ugyanis afféle darálóba került, a helyettes államtitkár, Maruzsa Zoltán és Balog Zoltán miniszter – hasonlóan, ahogy az előző államtitkár, Klinghammer István idején – átírogatja a szakmai anyagokat, s ez történhetett a kancellári névsorral is. A politikai kinevezés lengi körbe a gödöllői Szent István Egyetem kancellári pályázatát is.

A Figler Kálmán kinevezése ellen tiltakozó ismeretlenek az egyetem falán üzennek a hallgatóknak. „Egyesüljetek hallgatók! Figler, Tőzsér (Tőzsér János rektor – a szerk.) szétlopják az egyetemünket!” – olvasható az egyetem falán. Úgy tudjuk, óriási az elégedetlenség, akár demonstráció is lehet. Tőzsér rektori pályázatát kis többséggel az egyetem szenátusa elutasította, a miniszter annak idején mégis őt terjesztette elő a köztársasági elnöknek kinevezésre.

Az Átlátszó Oktatás nevű blog tavaly részletesen beszámolt arról, hogy a háttérben kormánypárti marakodás zajlik: a Vidékfejlesztési Minisztérium és az agrárkamara akarja „lenyúlni” az egyetemet. Figler kancellári kinevezése azt jelenti, hogy erre jó esély is van, ez vált ki most óriási felháborodást a hallgatókból.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.