galéria megtekintése

Paksot is kockáztatják a Simicska elleni pókerjátszmában

8 komment


Hargitai Miklós

A jelenlegi 12 hónapos karbantartási és üzemanyag-átrakási ciklusról 15 hónaposra kíván átállni a paksi atomerőmű. Hasonló kísérletre paksi típusú reaktorok esetében még soha nem került sor.

A lépés csökkenti a működtetés költségeit és munkaerő-szükségletét, ám szakértők szerint ennek a nukleáris biztonság szintjének visszaesése lesz az ára. Az atomerőmű illetékesei még 2013-ban jelentették be, hogy át kívánnak állni a 15 hónapos üzemeltetési ciklusokra.

Akkor a döntést a nem sokkal korábban beharangozott rezsicsökkentéssel hozták összefüggésbe,

mondván, az olcsóbb áram érdekében a legnagyobb magyar áramtermelőnek is csökkentenie kell a költségeit. Az engedélykérelmet hosszas előkészületek után csak tavaly novemberben nyújtották be, kedd este pedig az engedélyezési folyamat részeként közmeghallgatást tartottak az átállásról Pakson.

 

A Népszabadság több forrásból is úgy értesült, hogy paksi típusú blokkokkal kapcsolatban még senki sem próbálkozott hasonló ciklushosszabbítással, és intő jel, hogy az orosz tervezésű és gyártású, orosz üzemanyagot használó reaktor átállításában az orosz fél nem vesz részt, a technológia átalakítása és az új üzemanyag is magyar fejlesztés. A reaktorok jelenleg 12 hónapos üzemeltetési ciklussal működnek, azaz 11 hónapos üzemelés után következik az üzemanyagcsere és a karbantartás, illetve minden negyedik ciklusban az üzemelési időszak 10 hónapig tart és az üzemanyagcserére, nagykarbantartásra 2 hónapot fordítanak. A 15 hónapos fordulók esetén az első három ciklusban 14-14 hónapot, a negyedikben 13 hónapot üzemelnek a blokkok, szintén egy, illetve két hónapos karbantartással.

Fűtőelemek cseréje a paksi erőműben. Mindenki félti a székét
Fűtőelemek cseréje a paksi erőműben. Mindenki félti a székét
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A ritkább ellenőrzés és javítás alacsonyabb költséggel jár (hiszen kevesebb a leállás, azaz többet termel az erőmű), és az élőmunkaigény is kisebb, ami fontos szempont lehet annak ismeretében, hogy

az erőművi szakszervezet tudomása szerint a kormány jelentős létszámleépítésre készül Pakson.

Ráadásul a hatósági oldalon is csökkenti az ellenőrzéshez szükséges létszámot, ami azért tűnhet előnyösnek, mert az Országos Atomenergia Hivatal a régi blokkok üzemidő-hosszabbítása és az új blokkok párhuzamos engedélyezése miatt kapacitásgondokkal küzd.

Perger András, a Greenpeace szakértője ugyanakkor arra hívta fel lapunk figyelmét, hogy az elavult, tervezett élettartamának végén járó erőmű esetében komoly kockázat a felülvizsgálatok és karbantartások megritkítása, ugyanúgy, mint ahogyan egy öreg autónál sem indokolt, hogy a korábbinál ritkábban vigyük szervizbe.

Az új típusú, dúsabb üzemanyag a reaktorra is nagyobb terhelést róhat, és eddig senki sem igazolta, hogy műszaki, illetve szervezeti szempontból az erőmű kész a nagyobb igénybevételre.

Perger szerint azt a kérdést is érdemes föltenni, hogy a régióban, illetve a volt Szovjetunió területén működő hasonló blokkoknál miért nem lépte meg senki azt, amire a paksiak készültek. A szakértő úgy véli, az ország egy olyan kísérlet részese, amelyet élőben, egy működő atomerőműben folytatnak le, ez pedig megengedhetetlen hazardírozásnak tűnik egy nagy kockázatú nukleáris létesítmény esetében.

A Népszabadság által megkeresett belső források az átállást azzal is összefüggésbe hozták, hogy az erőműben ütemesen folyik a Simicska Lajos embereinek tartott vezetők kiszorítása a menedzsmentből. Ilyen körülmények között a biztonsági aggályok és egyéb szakmai szempontok fölvetése szóba sem kerül, hiszen

mindenki félti a székét,

és igyekszik megfelelni az új elvárásoknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.