galéria megtekintése

Paks a korrupció melegágya lesz

Újrakezdődtek a magyar kormánnyal a tárgyalások a tervezett új paksi blokkok fűtőanyag-ellátásáról – erősítette meg Massimo Garriba, az Európai Bizottság illetékes igazgatója a bővítésről rendezett csütörtöki európai parlamenti meghallgatáson.

Brüsszel szerint az atomerőművek létesítésével kapcsolatos információk lehető legszélesebb körét a nyilvánosság elé kell tárni, ugyanakkor minden projektnek lehetnek bizalmasan kezelt részletei.

A Greenpeace tiltakozó akciója tavaly januárban a Clark Ádám téren. A meghallgatást az aggodalmak uralták
A Greenpeace tiltakozó akciója tavaly januárban a Clark Ádám téren. A meghallgatást az aggodalmak uralták
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A paksi atomerőmű bővítését övező aggodalmak uralták a meghallgatást, amelyet a nukleáris energiát elvből ellenző Zöldek frakciója rendezett az Európai Parlamentben a magyarországi Energiaklub kezdeményezésére. A felszólalók túlnyomó többsége felesleges, költséges és kockázatos beruházásnak ítélte a paksi projektet. Ámon Ada, az Energiaklub igazgatója egyenesen úgy fogalmazott, az erőmű két új blokkja soha nem fog megépülni, de mire ez kiderül, már rengeteg közpénzt el fognak költeni.

 

Todor Galev, a szófiai Demokrácia Tanulmányok Központjának kutatója és Tóth János István, a budapesti Korrupciókutató Központ Budapest elemzője egyaránt a korrupció melegágyának nevezte a paksihoz hasonló megaberuházásokat. Golev szerint Oroszország egyre nagyobb érdeklődést mutat az európai energiaszektor iránt, befektetésekkel, infrastrukturális projektek hitelezésével, az iparági érdekeit támogató médiakampányokkal, politikai pártok finanszírozásával igyekszik a jelenleginél is erőteljesebb energiafüggőségre kényszeríteni az Európai Unió országait. A magyar kutató fekete doboznak nevezte a paksi beruházást, mondván, a létesítésének körülményeiről semmit nem tudunk, ez pedig erősíti a korrupció gyanúját.

Aszódi Attila, a Paks-2 beruházásért felelős kormánybiztos, aki a meghallgatás hívatlan vendége volt, hozzászólásában közölte, a korrupció bűncselekmény, és ha bárki ilyet észlel, jelentenie kell. – Az elmúlt 5 évben egyetlen, a hatalmon levőket érintő korrupciógyanús ügyben sem indított vizsgálatot a legfőbb ügyész – válaszolta Jávor Benedek zöldpárti EP-képviselő, a rendezvény házigazdája. Jávor azt mondta, azért nem hívtak kormánytagokat a meghallgatásra, mert nem akarták őket olyan helyzetbe hozni, hogy államtitkokat kelljen kifecsegniük.

Massimo Garriba, az Európai Bizottság energiaügyi igazgatója előadásában kerülte, hogy véleményt mondjon a paksi beruházásról, de világossá tette, hogy az uniós testület erősen szorgalmazza az egyoldalú energiafüggőség felszámolását és a fűtőanyag-ellátás diverzifikálását. Ez utóbbi elvet a szerződéses megállapodásoknak is tartalmazniuk kell. Garriba közölte: a Bizottság jó ideje párbeszédet folytat a magyar kormánnyal Paks II-ről. A testület azt szorgalmazza, hogy az atomerőművek létesítésére, bővítésére, élettartamuk meghosszabbítására vonatkozó információk lehető legszélesebb körét tárják a nyilvánosság elé.

Aszódi a paksi projekt tervezett költségeit kétségbe vonó véleményekre válaszolva azt mondta, az atomerőmű bővítésére szánt 12,5 milliárd euróba belekalkulálták az inflációt és más kockázatokat, a 10 milliárdos orosz hitelt pedig a két blokk elkészülte után kezdik csak törleszteni a Paks által termelt áram árából. Ha az orosz fél késik a megépítéssel, kötbért kell fizetnie, válaszolta egy kérdésre. Aszódi reményét fejezte ki, hogy hamarosan megszületik a megállapodás a magyar kormány és az Európai Bizottság között a fűtőanyag-ellátásról is (a Bizottság illetékese kevésbé volt derűlátó: úgy fogalmazott, hogy újra kell indítani, vagyis elölről kell kezdeni az egyeztetéseket a kormány és az uniós testület között).

Péterfalvinak is túl sok a titok

Állásfoglalásban kritizálja Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság az új paksi titoktörvényt; szerinte az összes adatra és előkészítő dokumentumra kiterjedő, a közérdekű adatigényléseket teljes körben ex lege (vagyis a törvény erejénél fogva) kizáró titkosítás indokolatlanul korlátozza a közérdekű információk nyilvánosságát.

Péterfalvi arra is felhívta a figyelmet: az adatbirtokost semmi nem korlátozza, hogy például a környezeti biztonságra vagy a közpénzek felhasználására vonatkozó dokumentumokat közzétegye. A törvény ugyanis csak a közérdekű adatigénylést zárja ki, a közzétételt ezeken a területeken nem korlátozza. (H. M.)

Stephen Thomas, a Greenwich Egyetem professzora a brit Hinkley Pointban épülő atomerőmű és Paks-II megépítésének körülményeit hasonlította össze a hozzáférhető adatok alapján. Szerinte a magyarországi beruházásnak azért sötétek a kilátásai, mert Oroszország sem beszállítóként, sem a projekt finanszírozójaként nem lesz képes eleget tenni a kötelezettségvállalásainak, a nagy-britanniai projekt pedig – amelyet döntően magánpénzből fedeznek – a benne részt vevők közötti viták és pénzügyi nehézségek miatt nem fog megvalósulni. A meghallgatáson ugyanakkor az is elhangzott, hogy egy esetleges csőd – a beruházási költségek és a GDP-k eltérő arányai miatt – a brit költségvetést nem állítja fejre, Magyarországot viszont pénzügyi válságba sodorhatja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.