galéria megtekintése

Overdose-nak jobb Németországban

2 komment


Rab László
NOL

Megint téma Overdose, a magyarok csodalova, aki a korán abbahagyott versenyzést fedezőméni karrierre váltotta. A fényes versenyeket megnyerő, Ascotban is helytálló sprinter neve telitalálat (túladagolást jelent), hiszen mindig zajosan pörögtek körülötte az események.

Nincs ez másként most sem, amikor a másfél milliárdot érő (annak idején 800 ezer forintért Angliában vásárolt) ló tulajdonosát, Mikóczy Zoltánt nemrég bűnszövetkezetben elkövetett áfacsalás miatt vették előzetes letartóztatásba, és a tulajdonosi szindikátusba felerészben 2010-ben betársult vállalatok (MOL, OTP, Közgép, CIG Pannónia, Euroinvest) kifarolni igyekeznek a ló mögül. Ezen kívül olyan cikkek is megjelentek, hogy veszélybe került a csodaló "magyarsága", mert jelenleg is külföldön lehet fedeztetni vele, haza kéne hozni.

Egy szerdai, Budapesten tartott sajtóbeszélgetésen Szmodits Zsolt, Overdose állatorvosa arról számolt be, hogy "Dózi" – akiért fénykorában dollármilliókat kínált a katari herceg, az angol királynő pedig a hogyléte felől érdeklődött a magyar nagykövettől – jelenleg egy Hamburg melletti ménesben (Vollblutgestüt Lindenhof) tölti mindennapjait, fedeztetési díja a 2015-ös szezonban 4 ezer euró, ami nem csúcsösszeg, de itt sokkal jobb esélye van arra, hogy jobbféle kancákkal összehozzák, mint Magyarországon.

A pompás angol telivér, aki 14 versenyen nem talált legyőzőre, de aztán Baden-Badenben és Ascotban (hetedik és negyedik hely) meg kellett hajolnia a nagyobb tudás előtt, egy évet itthon töltött, s 37 vemhesség fűződik a nevéhez, de a "nevesebb" kancák elkerülték. Miután az aktustól számítva 3-4 évnek kell eltelnie, mire a csikó versenyezhet, Overdose leszármazottjairól csak 2017-ben derül ki, hogy a csodaló tovább tudta-e örökíteni a benne rejlő jó tulajdonságokat.

 

Az állatorvos mellé Overdose krónikásaként "elszegődött" Farkasházy Tivadar arról beszélt, milyen veszélyeket rejt a ló hazahozatalát tervezők szándéka, ami mögött az áll, hogy a ló magyar maradjon. – Azt, hogy az ivadékok milyen nemzetiségűek – mondta a lósportszakértő humorista –, az dönti el, hogy hol születnek. Hiába jönnének a híres kancák Dióspusztára (ahol a csodamén nemzette a 37 csikót – A Szerk.), ha később Angliában vagy Németországban születnek, ott "anyakönyvezik" őket. Itthon Overdose-nak ugyanaz lenne a sorsa, mint Imperiálnak, aki Burgert Róbert legénylakása előtt legelészett, és a végén a mezőgazdasági kiállításon mint cirkuszi lovat mutogatták.

Farkasházy Tivadar szerint a németek félig-meddig a magukénak érzik Overdose-t
Farkasházy Tivadar szerint a németek félig-meddig a magukénak érzik Overdose-t
Mirkó István

Farkasházy beszélt arról is, hogy már a ló versenykorában is érték olyan vádak, hogy Overdose-t "felturbózták", de hát, tette hozzá, azt azért itthonról nehéz lett volna elérni, hogy a New York Times, az International Herald Tribune, a Sport und Welt, a Racing Post szaklap vagy a Bild am Sonntag címlapsztorija legyen. – A németek félig-meddig a magukénak érzik, az egykor volt leggyorsabb európai sprinternek, aki sportolói pályafutása után fedezőménként az ötszörösét-tízszeresét is "megkeresheti". Ezért is túlzóak azok a megközelítések, hogy a "lókupec" Mikóczy mellől – aki megőrizte a ló magyarságát, de kénytelen volt pénzzel futni világhírű lova után, és nyilván nem volt mindenben tökéletes – ki szeretnének szállni a tulajdonostársak.

Ez árt a lónak és a lósportnak, mert külföldön egy-egy versenyló mögött nem ritkán száz tulajdonos is áll, és nem tudnak egymás viselt dolgairól. Ezt már Farkasházy Benedek, a Pannonia Overdose honlap szerkesztője, a humorista fia mondta el, aki híres lovak példáját említette, ennek lényege, hogy a fedezőmének évtizedekre meghatározhatják az angol telivér szaporulat és a versenysport világát.

Overdose jó helyen és biztonságban van, lábproblémái jelenleg nincsenek - erősítette meg az orvos, és hozzátette, sokkal több jobb kancához fér hozzá, mint itthon, fedezőmén karrierjét az szolgálja a legjobban, ha Németországban marad. A németek, tette hozzá, ismerik és szeretik, a cél, hogy ne csökkenjen a fedezőértéke. A ló jövője itthon veszélybe kerülne, és nehéz lenne megakadályozni, hogy elhányódjon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.