Kattant a bilincs Overdose gazdáján

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményéből derült ki, hogy a közelmúltban felszámoltak egy cukorral kereskedő bűnszervezetet, amely 1,2 milliárd forintnyi áfát csalt el. Az áfacsalók egyike Overdose szlovákiai gazdája, Mikóczy Zoltán, akit a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezett.

Bűnszervezetben elkövetett áfacsalással gyanúsítják Mikóczy Zoltánt – értesült a hvg.hu. A magyar csodalóként is emlegetett Overdose gazdája társaival régóta csalhatott áfát cukorral.

Hétfőn lapunk is beszámolt róla, hogy a NAV pénzügyőrei nemrég felszámoltak egy cukorral kereskedő bűnszervezetet, amely 1,2 milliárd áfát csalt el. A gyanú szerint egy kiskőrösi és egy akasztói férfi irányította a bűnszervezetet, amely főként Szlovákiából, Lengyelországból és Csehországból szerzett be kristálycukrot fiktív magyar gazdasági társaságok nevében. Az így beszerzett árut magyar cégekből álló hálózaton átfuttatták és fiktív számlákkal értékesítették belföldi vevőiknek, akik ebből szintén hasznot húztak.

A NAV közleményében szó esett arról is, hogy két szlovák állampolgár is előzetesbe került. A HVG kiderítette, hogy az egyik közülük Mikóczy Zoltán. A helybéliek és az ügyet jól ismerők azt mondták a lapnak, hogy Overdose gazdáját múlt kedden, április 14-én vitték el a kiskőrösi hotelből a NAV-osok.

A Kecskeméti Járásbíróság a lap érdeklődésére megerősítette, hogy Mikóczy Zoltán egyike a gyanúsítottaknak, és valóban előzetes letartóztatásban van. Ha bűnösnek találják Overdose gazdáját és az áfacsalásban részt vevő 10 társát, akkor akár 5-10 év közötti börtönbüntetést is kaphatnak.

Mikóczy Zoltánnak nem először gyűlik meg a baja a hatóságokkal. Overdose gazdáját 2009-ben hamisítás, sikkasztás és csődbűntett vádjával állították bíróság elé Romániában. Mikóczy Zoltán és magyarországi üzlettársa Partiumban húskombinátot működtetett, amely ellen csődeljárás indult. A nagyváradi rendőrség hivatalos közleménye szerint a romániai hitelezőik elől akarták elvonni a felszámolás alatt álló egykori cégük 700 ezer lejre, azaz mintegy 43 millió forintra becsült gépeit.

A nagyváradi törvényszék akkor egy év hét hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Mikóczyt, társa pedig két év két hónap börtönt kapott. Emellett a börtönbüntetés letöltése után mindkettejüket ki akarták utasítani Romániából. A törvényszék elsőfokú ítéletével szemben Mikóczyék óvást emeltek, és több ízben szabadlábra helyezésüket kérték. Végül 2009 decemberében, a másodfokú tárgyaláson helyt adtak kérésüknek, és szabadon engedték őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.