galéria megtekintése

Összezárnak Falus mögött

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 21. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

A jövő hét elején hozza nyilvánosságra főpolgármester-jelölti programját Falus Ferenc. Bár a volt tiszti főorvost hivatalosan az Együtt–PM indítja Tarlós István kihívójaként, a baloldali ellenzéki pártok közös jelöltként tekintenek rá, ami abból is látszik, hogy megállapodtak, közösen, egyenlő arányban állják majd kampánykiadásait.

Lapunk kérdésére Szigetvári Viktor, az Együtt–PM ügyvezető társelnöke elmondta: a főpolgármesteri kampány költségvetése a jövő hét végére áll össze. Előreláthatólag néhány tízmillió forintból, és nem százmilliós összegből gazdálkodnak majd. „Vannak pénzügyi nehézségek, főleg az óriásplakátok kihelyezése okoz gondot, mindenki nyögi még az EP-választási kampány adósságait, de nem tekintjük lefutottnak a főpolgármester-választást, ezért mindenki kiveszi a részét abból, hogy Falus Ferenc kampánya jól látható legyen” – mondta Szigetvári.

Falus Ferenc (balról a második) közös bemutatása, de közös kampánystáb nem lesz, mert az ellenzék több kerületben rivalizál egymással
Falus Ferenc (balról a második) közös bemutatása, de közös kampánystáb nem lesz, mert az ellenzék több kerületben rivalizál egymással
Móricz-Sabján Simon

A jövő hét elejére, a jelöltté váláshoz szükséges aláírásgyűjtés kezdetére elkészül Falus első szórólapja is, illetve az az anyag, ami a kerületi kampányújságokban megjelenik róla. Közös ellenzéki kampánystáb nem jön létre, hiszen az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt–PM a koordinált indulás miatt több kerületben egymás riválisa lesz. Napi szintű egyeztetést tartanak viszont a sajtóügyekért és a kampányszervezésért felelős szakemberek, hogy mindenki tudjon arról, hová látogat, milyen megszólalást tervez a főpolgármester-jelölt.

 

Már majdnem összeállt Falus kampánycsapata is. Értesülésünk szerint segítői között van, aki korábban a Miniszterelnöki Hivatalban, más a Haza és Haladás Egyesületben dolgozott, és kormányzati tapasztalattal rendelkező szocialista politikus is tagja a stábnak. Kampányfőnökként, úgy tudjuk, egy korábbi bankvezető jött számításba, akit azért nem neveztek meg lapunknak, mert még nem hivatalos a megbízása. Forrásunk mindenesetre úgy jellemezte, mint aki komoly vezetői tapasztalattal rendelkezik.

Falus Ferenc a Népszabadság kérdésére azt mondta: az őt támogató pártok elképzeléseire építve állítja össze és véglegesíti főpolgármester-jelölti programját, amelyet a Velemenyszabadsag.hu weboldalon tesz közzé néhány napon belül. Ott bárki kommentálhatja, javaslatokkal segítheti.

Falus hozzátette, főként a tervezett intézkedések sorrendjének meghatározásához vár választói véleményeket, ám a helyi problémákra, napi bosszúságokra is kíváncsi, hogy azokra is válaszokat adhasson a programja. A honlap elindítását azzal magyarázta: orvosként tudja, hogy a súlyos beteghez konzíliumot kell összehívni, márpedig „Budapest most a Fidesz kénye-kedvének kiszolgáltatva súlyos beteg”.

Lapunknak a baloldali pártok vezetői azt mondták, mivel a fővárosi listás voksolás megszűnt (a budapesti kompenzációs listára a vesztes kerületi polgármesterjelöltekre adott töredékszavazatok kerülnek föl), főleg a kerületekre koncentrálnak. Ennek annyi előnye feltétlenül van, hogy bár a három párt külön listán indul, nem kell egymással szemben kampányolniuk, hiszen a fővárosi választók csak személyekre szavaznak ettől az évtől: főpolgármester-jelöltre, kerületi polgármesterre és helyi képviselőre.

Az is biztosnak látszik, hogy az ellenzéki pártok erőforrásaikat nem abba a hét, jobboldaliként elkönyvelt városrészbe összpontosítják, ahol a választási rendszer miatt egymással is versenyeznek. Mindenkinek fontosabb, hogy a baloldal nyerjen Újpesten, Zuglóban vagy Csepelen, mint hogy melyik párt lesz a második, harminc százalékkal lemaradva a Fidesz mögött az esélytelen budai kerületekben – magyarázta lapunknak az egyik ellenzéki pártvezető.

Szerinte a kerületek többségében nem lesz gond az együttműködéssel, hiszen mindenki a győzelemben érdekelt, de nem lepődne meg, ha például Óbudán, ahol csak nagyon nehezen sikerült tető alá hozni az összefogást, és személyes ellentétek terhelik a pártok viszonyát, mindenki inkább önmagáért dolgozna, és a baloldalon belüli presztízsharccá alakulna a választás.

Pécs és Szekszárd: alakuló összefogás

Pécsett a Demokratikus Koalíció (DK) is beáll az MSZP és az Együt–PM által támogatott független polgármesterjelölt, dr. Kovács Ágnes mögé. A DK azért döntött így, mert úgy látják, hogy az intézményvezetői tapasztalattal rendelkező Kovács Ágnes, gyermekgyógyász főorvos méltó és széles bázisú kihívója lesz Páva Zsoltnak, Pécs kormánypárti polgármesterének.

Elképzelhető, hogy Szekszárdon is teljesebb lesz a baloldali pártok összefogása, mint azt egy-két nappal ezelőtt várni lehetett. A tolnai megyeszékhelyen az MSZP és az Együtt az LMP polgármesterjelöltjét, a trafikmutyit leleplező Hadházy Ákost támogatja.

Gyurcsány Ferenc pártja eddig elzárkózott ettől, a párt berkeiből azonban kiszivárgott, hogy a Demokratikus Koalíció mégis beáll Hadházy Ákos mögé. (Ungár Tamás)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.