galéria megtekintése

Összevagdosták magukat és öngyilkossággal fenyegetőztek Kiskunhalason a kétségbeesett menekültek

Július 5. óta szinte lehetetlen bejutni, de az őrzött szálláson élők nehezen viselik a bizonytalanságot.

Lényegesen csökkent a magyarországi menekülttáborokban élők száma július 5. óta, amióta életbe lépett az új szabályozás. Ha a műszaki határzáron átjutó migránsokat a határtól 8 kilométeres sávban elfogják a hatóságok, akkor nem különböző magyarországi menekülttáborokba viszik, hanem visszaszállítják, vagy kísérik őket, a határhoz, kiengedik a legközelebbi szervizkapun, és megmutatják nekik, merre van a tranzitzóna, ahol törvényesen menekült státuszért folyamodhatnak.

Fotó: Donka Ferenc / MTI

Kovács Tímea, a Magyar Helsinki Bizottság megbízott ügyvédje is megerősíti ezt, és hozzáteszi: aki viszont bent van az őrzött szállásokon, egyre türelmetlenebb, mert nehezen viselik a bezártságot és a lassú ügyintézéssel járó bizonytalanságot.

 

Kedden Kiskunhalason 7-en megszöktek a Menekültügyi Befogadó Központból, szerda délután pedig egy iraki és egy szír férfi felmászott az egyik épület tetejére. Összevagdosták magukat, és azzal fenyegetőztek, hogy leugranak, ha nem teljesítik azt a követelésüket, hogy tegyék nyitottá a tábort. A rendőrök anyanyelvi tolmács segítségével lecsalogatták őket a tetőről, és mentőt hívtak – a két férfi azonban visszautasította az egészségügyi ellátást.

Fotó: Donka Ferenc / MTI

Alig félóra múlva három, a kiutasítás végrehajtása előtt álló arab férfi azzal fenyegetőzött, hogy kiugranak lakóépületük második emeleti ablakából, de aztán ők is letettek a szándékukról. Csütörtök délután nyugalom volt Kiskunhalason. Torma Sándor ezredest, a Bács-Kiskun Megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti szolgálatának megbízott vezetőjét arról kérdeztük, mennyiben változott meg a helyzet július 5. óta a határon. Azt felelte, a jogszabály megváltozása óta szinte lehetetlen bejutni az országba.

Most is próbálkoznak a migránsok, és jó néhányan keresztül is jönnek a műszaki határzáron, ám a határ közelében elfogják, és kikísérik őket. Korábban az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) Genfben sajtótájékoztatót tartott, és ott – Szerbiába visszaküldött menekültek elbeszélésére hivatkozva – azt mondták: az egyenruhások sprét, sokkolót, szájkosár nélküli kutyákat vetnek be velük szemben. Simon Ernő, az UNHCR magyarországi szóvivője lapunknak azt mondta: több forrásból is eljutottak hozzájuk ilyen állítások, de ezek minden esetben a menekültek elmondásából származnak. Kovács Tímea is hallott ilyen állításokat, de egyetlen ügyfele sem állította, hogy ővele történt volna ilyesmi.

Torma Sándor ezredes cáfolta, hogy erőszakot alkalmaznának. Szerinte erre nincs is szükség, mert a határzáron belül elfogott menekültek együttműködőek, nem tanúsítanak ellenállást. Elmondják nekik a jogi helyzetet, amit egy részük az internetről amúgy is ismer. A többség most is inkább éjszaka próbálkozik – a stabil és mobil éjjellátó eszközök, hőkamerák miatt azonban nem tudnak elbújni. Aki átmenetileg elbújik, azt is megtalálják – a helikopterről fölülről mindent látni.

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon május óta több, július 5. óta kétszer annyi migráns próbálkozik, mint Ásotthalom és Röszke között, de ott is hullámzik a létszám: folyamatosan keresik a könnyebb átjutás lehetőségét. Napjainkban Bácsbokod és Hercegszántó térségében jönnek a legtöbben. Torma Sándor szerint nemcsak magányos férfiak, hanem családok is átjönnek a drótakadályon: átvágják, átmásznak rajta, átbújnak alatta – de a rendőri és katonai erő jelenléte miatt nincs esélyük bejutni az ország belsejébe.

Fotó: Donka Ferenc / MTI

A tavaly szeptember 15-én életbe lépett törvények nyomán a magyar állampolgárságú embercsempészek tevékenysége szinte a nullára csökkent. Szerbiában a határ mentén élők egy része még próbálkozik, de sokan lebuknak közülük. Új jelenség, hogy Nyugat-Európában élő arabok, afgánok, akik jogszerűen utazhatnak az Európai Unión belül, próbálnak segíteni honfitársaiknak illegálisan bejutni az Európai Unióba. A rendőrtiszt elmondta: sok segítséget kapnak a helyi lakosságtól és a polgárőrségtől, akik rendszeresen jelzik, ha migránsokat látnak valahol.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.