galéria megtekintése

Orbán népszavazási buktájára az összefogás újratöltése a válasz

50 komment


Kálmán T. Attila

Előremenekül a baloldali ellenzék az érvénytelen népszavazás után. De úgy, hogy ehhez a rossz emlékű Összefogáshoz nyúlnak vissza.

Bebizonyosodott lapunk korábbi állítása, hogy egy érvénytelen népszavazás esetén sem tud önfeledten ünnepelni a baloldali ellenzék, mert a bojkott ellenére is 3,2 millióan szavaztak a kormány szája íze szerint, az MSZP pedig azzal a problémával is küzd, hogy saját szavazótáboruk is megosztott a bevándorlás megítélésében. Ennek megfelelően hétfőn a parlamentben csak Vona Gábor ment neki igazán keményen Orbán Viktornak.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke kezdeményezte az ellenzéki tárgyalásokat
Veres Viktor / Népszabadság

Az érvénytelen népszavazás meglovaglása helyett az ellenzéki pártvezérek rögtön bedobták, hogy ideje elkezdeni a 2018-as választási együttműködés kereteinek kialakítását. Az országgyűlési választáson mind a 106 egyéni választókerületben egyetlen demokratikus jelöltet akarnak állítani a Fidesszel, a Jobbikkal és az LMP-vel szemben, ugyanis utóbbi két párt világosan elmondta, hogy a továbbiakban se számítsanak rájuk semmiféle összefogósdiban. Azt minden párt vezetője tisztán látja, hogy a háttéralkuk és a pártérdek vezérelte könyöklések csúnyán visszaütöttek 2014-ben, ezért összefogás helyett mindenki együttműködést vagy ­koordinált indulást emleget.

 

Szabó Tímea szerdán levélben keresi majd az ellenzéki pártok vezetőit, miután a párt az október 2-i tüntetésén bejelentette, hogy október 24-én szeretné elkezdeni az együttműködési tárgyalásokat. Több pártban még nem tartottak elnökségi ülést a bejelentés óta, de senki nem akar lecsúszni az első tapogatózó tárgyalásról, így ott ülhet az asztalnál a Párbeszéd (ezidáig PM) mellett az MSZP, a DK, az Együtt és a Liberálisok is, azaz a 2014-ben leszerepelt Összefogás teljes gárdája.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is tárgyalni akar
Földi Imre / Népszabadság

„Mindenre nyitottak vagyunk. A lényeg, hogy a végeredmény legyen a hír, ne a folyamat" – mondta kritikusan utalva a 2013-as huzakodásra Molnár Gyula MSZP-elnök, aki azt is leszögezte, hogy nem igaz az a sajtóhír, hogy külön egyeztetne a DK-elnökkel, más ügyben beszéltek röviden telefonon a népszavazás után. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke lényegében ugyanezt mondta, de egy mondatával már előrevetítette, hogy lesz majd min csámcsognia a sajtónak: „A miniszterelnök-jelölt állítása az együttműködésben részt vevő legerősebb párt jogának és felelősségének kell lennie" – és hiába mondja a volt miniszterelnök, hogy nem ambicionálja a miniszterelnök-jelöltséget, ezt még ha el is hinnék neki más baloldali pártok vezetői, a kisebb pártoknak akkor sem elfogadható, hogy ne előválasztáson dőljön el a jelölt személye.

Szigetvári Viktor azt hangsúlyozta, hogy versenyben kell eldőlnie a jelölteknek. „Vannak minden pártban valódi ellenzékiek és olyanok is, akik együttműködnek a kormánypártokkal" – mondta lapunknak az Együtt elnöke, aki a párt két héttel ezelőtti küldöttgyűlésén már elmondta, a párttagkönyv színéből nem lehet arra következtetni, ki a jó ellenzéki. Ugyanezen a küldöttgyűlésen döntött arról az Együtt, hogy külön listát akarnak 2018-ban, és csak akkor hajlandók bármilyen választási együttműködésre, ha előválasztást tartanak, nem is feltétlenül minden választókerületben, de azokban mindenképp, ahol nem értenek egyet a pártok az ideális jelölt személyében.

Szigetvári Viktor, az Együtt vezetője versenyeztetné a baloldali jelölteket
Teknős Miklós / Népszabadság

Az Együtt mellett a Párbeszéd is előválasztás-párti, az MSZP és a DK ugyan nem teljesen elutasító, de úgy tudjuk, mindkét párt vezetése szkeptikus az előválasztással szemben. „Komolyan arról vitatkozzunk, ki indul Szabolcs 2-ben, amikor még se program, se miniszterelnök-jelölt sincs?" – ironizált az MSZP egyik elnökségi tagja, aki azt mondta: a hétfői elnökségin megszavazták, hogy menjenek el október 24-én tárgyalni, de abban is teljes volt az összhang, hogy korai részletkérdésekbe bonyolódni, amíg komolyabb kérdésekben sem látnak tisztán, például a horizonton sincs mindenki számára elfogadható miniszterelnök-jelölt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.