galéria megtekintése

Orbán Viktor: mint matyó legény az ivóban

8 komment


Doros Judit

Orbán Viktor Tállai András mellett kampányolt Mezőkövesden. Szó esett a csizmaszárban bicskát hordó egyszeri matyó legényről, az ónodi választási malacról és a spekuláló magyar fajtajellegről. A szocialisták eközben távolról demonstráltak. 

– Tiszta lelkű matyó az, aki hisz a szépben, a lélekben és Istenben – így köszöntötte Fekete Zoltán polgármester az egybegyűlteket a mezőkövesdi városközpontba, ahol Orbán Viktor egy szerda délutáni nagygyűlésen Tállai András mellett kampányolt. A helyi szocialisták a fórum ideje alatt ellendemonstrációt tartottak, ám őket szinte hermetikusan elzárták a tértől: csak több százméternyire kaptak helyfoglalási engedélyt. Itt Nyeste László, a körzet baloldali képviselőjelölt arról beszélt: a mezőkövesdiek olyan országot akarnak, ahol nem kell fojtogató, félelemmel teli légkörben élniük, s olyan városokban, falvakban, ahol nem a Tállaihoz hasonló kiskirályok uralkodnak.

– Nézd, mennyi fanatikus, na jó, például én is itt vagyok, de én nem számítok, nem vagyok a rajongójuk – mondta a fideszes fórum közönségéből egy ízes, helyi tájszólással beszélő férfi a társának, azt is megjegyezve: az elszántabbak a kampányzászlót egyenesen a pecabotjuk végére lógatták, s így emelték magasba, hogy még jobban látszódjon a felirat.

– Tizenhat éve Mezőkövesden Tállai András és a Fidesz nyer: ez azért van, mert ezt a vidéket büszke emberek lakják, s azt szeretnék, ha unokáik is matyóként élhetnének tovább – szónokolt eközben a színpadon a polgármester, hozzátéve, hogy Mátyás király városi rangot adott a városnak, az Orbán kormány pedig megteremtette a fejlesztések feltételeit.

 

A később porondra lépő Tállai Andrást taps és némi fütty köszöntötte: utóbbiról nem lehetett eldönteni, hogy ovációt vagy épp tiltakozást fejezett ki. A körzet fideszes képviselőjelöltje, belügyi államtitkár külön köszöntötte a pódiumról szülőfalujából, Görbeházáról érkezett rokonait. – Miniszterelnök úrnak jelentem, a munkát elvégeztük, optimistán, de nem elbizakodottan várjuk április 6-át – mondta, majd pártállami toposzokat idézve így folytatta: „az elért eredményeket értékeltük, és meghatároztuk a következő négy év célkitűzéseit, feladatait". Elsorolta, hogy az elmúlt hónapokban járt az ónodi vásárban, ahol választási malacot vett, hogy legyen szerencséje, s felköszöntött két százéves nénit. – Julika és Erzsike néni üzeni, hogy rám és a Fideszre fognak szavazni – mondta. Ültetett cseresznyefát Szomolyán, töltött hurkát a tardi asszonyokkal, táncolt a mezőkövesdi bálon, és a nőnapi rendezvényen azt is megmutatta, hogy zongorázni is tud – tette hozzá.

Szavai szerint a szocialisták nem csak időben, hanem térben is hazudnak, s nem csak a „nagy szocik", hanem "kispályás helyi fullajtárjaik" is ezt teszik. - Szocialista ellenfelem is hazudik, neki nem számít se család, se haza, se becsület, csak a hatalom – mondta, ám szavait helyeslő fújjolás helyett – talán még őt magát is meglepve –, mély csend fogadta. Így inkább az egyszeri Pista bácsit idézte, aki a szocialisták egyik kampánymondatára, miszerint Mezőkövesden sem stadion, hanem kórház kell, azzal válaszolt, hogy ő inkább meccsre, mintsem kórházba jár. – Hajrá, Magyarország, hajrá dél-Borsod! Emeljük magasba a táblákat! – fejezte be beszédét Tállai András.

Orbán Viktor egy focihoz köthető emlékével indított: eszerint ő maga először 1994 áprilisában járt a matyók fővárosában, amikor a Mezőkövesd-Hejőcsaba „megye egyes" mérkőzésen elvégezhette a kezdőrúgást. – Jó barátot és elszánt bajtársat kaptam Tállai András személyében, és kellene ő nekem megint. Nem azért mondom, mintha az Önök képviselője könnyű ember lenne: múlt héten egy focimeccsen attól féltem, elviszi egy szívinfarktus, úgyhogy ne nagyon engedjék őt meccsre mostanában. Két éve pedig a mezőkövesdi reptér miatt eszi az életemet. Megígértem neki: ha megnyeri a választást, beszélhetünk erről a dologról – mondta Orbán.

Majd ő is a múltba révedt, amikor arról kezdett beszélni, hogy egy választás hasonlatos a régi téeszek zárszámadásához. – Önöknek, a városnak 2010-ben volt négymilliárdnyi adósságuk. Ezt elvittük, ebből az adósságból a települést kiváltottuk – mondta, majd arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy az elmúlt négy évben 300 ezer új munkahelyet teremtettek, miközben a szocialisták – akiket azzal vádolt, hogy gyűlöletkampányt folytatnak – előzőleg elvettek 200 ezret. Közölte azt is: a baloldal szenvedélye a gyűlölködés, a jobboldalé Magyarország. Majd Churchillt idézte, aki szerint ha vannak ellenségeink, akkor már felépítettünk valamit az életben.

A Jobbikra utalva azt mondta: nem tiszte olyan embereket bírálni, akik még egyszer sem álltak a kormányrúd mögött, de azért arra figyelmeztetné őket: előbb tegyenek le valamit az asztalra, és utána jöhet az önbizalom. Szerinte tagnak lenni az Európai Unióban nem szerelmi kérdés, hanem jól megfontolt érdekek dolga. – Nem szentek ülnek ott, harcolni kell velük. Én is ott ülök olykor, mint matyó legény az ivóban, akinek mindig ott van a csizmaszárban a bicska – mondta, majd hozzáfűzte az utóbbi napokban gyakran hangoztatott hasonlatot, miszerint aki nem ül az asztalnál, az ne csodálkozzon, ha az étlapon szerepel.

Megismételte azt is: egy a tábor, egy a zászló, nem kell spekulálni – ami szavai szerint amúgy magyar fajtajelleg –, hanem minden bonyolult kombináció nélkül adják le mindkét szavazatukat a Fideszre. Felhívta a figyelmet, hogy aktivistáik sem lankadhatnak, vasárnapig be kell kopogniuk mindenhová, hogy erről meggyőzzék az embereket is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.