galéria megtekintése

Orbán Viktor a parlamentben is kihirdette győzelmét

76 komment

K. Á.

Történelmi győzelemként beszélt az érvénytelen népszavazásról a miniszterelnök napirend előtt. A heves bekiabálásokkal tarkított vitában az ellenzék a kormánypártok vereségéről beszélt, amiért kapott is hideget, meleget, történelmi párhuzamokat és még az árulás vádját is.

„Értékelésem szerint a népszavazás elérte célját. Magyarország döntött” – kezdte hétfői parlamenti felszólalását Orbán Viktor miniszterelnök, aki a népszavazás eredményét értékelte napirend előtt. Mondandójának lényege – ahogy vasárnap késő este is – az volt, hogy győzelmet aratott, mert majdnem hárommillió-háromszázezer ember szavazott a kormány álláspontjára.

fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az ellenzéki képviselők folyamatos bekiabálása közben arról beszélt, hogy vasárnap a magyarok történelmet írtak, mivel 1990 óta soha egyetlen párt vagy pártszövetség sem kapott ilyen mértékű támogatást. Egymillióval több állampolgár szavazott a kormány álláspontjára, mint amennyien 2014-ben a kormánypártokra szavaztak – mondta Orbán, aki ezek szerint a Fidesz győzelmének is tekinti a népszavazás eredményét.

 

A miniszterelnök hétfőn már úgy látta, hogy a népszavazás célja az volt, hogy tisztázzuk, mit akarnak az emberek a tömeges migráció ügyében. Az eredmény pedig az lett, hogy hárommillió-háromszázezer (valójában 3 millió 282 ezer) elutasította a bevándorlók elosztásának ötletét. Úgy érvelt, hogy ha az uniós csatlakozáshoz elég volt hárommillió szavazat, akkor a 3,3 millió nem elegendő kell legyen, hogy eldöntse a migránskvóta kérdését.

Orbán elismerte, hogy közjogi értelemben a népszavazás nem kötelezi az Országgyűlést törvényalkotásra, de szerinte az a kérdés, hogy „érvényt akarunk-e szerezni az emberek döntésének". Adjunk közjogi súlyt az emberek akaratának! – mondta a miniszterelnök, utalva a már beharangozott alaptörvény-módosításra. Orbán szerint most Brüsszel térfelén pattog a labda, de már áthangolták annyira az európai politikát, hogy többen támogatják a határok megvédését, mint amennyien a bevándorlást.

Az ellenzékre utalva Orbán azt mondta: vannak, akik megpróbálják leértékelni és alábecsülni 3,3 millió ember akaratát, de ő nem fogja hagyni, hogy ennyi embert becsapjanak, a véleményüket semmibe vegyék. Figyelmeztetett, hogy „a korlátlan bevándorlásban és betelepítésben érdekelt politikai elit és támogatóik” korlátlan eszköztárral rendelkeznek", ráadásul „hangosak, erőszakosak és antidemokratikusak”. Külön kitért arra, hogy „a DK és vezetője nyíltan, az MSZP szégyellősen és sunyi módon" támogatja a bevándorlást.

Az MSZP vizsgálóbizottságot akar

„Ön egészen más filmet nézett” – reagált a kormányfő beszédére Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, aki szerint a választók többsége átlátott a szitán, ötmillió ember – aki távol maradt – nemet mondott a Fidesz és a Jobbik politikájára. Tóth szerint a kormánypártok pontosan tudták, hogy a népszavazás nem megoldás, így fölöslegesen költöttek el 17 milliárdot, fölösleges volt a félelemkeltés és a zsarolás.

Az MSZP azt javasolja, hogy jöjjön létre egy eseti bizottság a kampányköltések kivizsgálására, és nézzék meg, „mely fideszes haver zsebét gazdagította ez a pénz"! Az alaptörvény-módosítás Tóth Bertalan szerint fölösleges, hiszen a miniszterelnöknek és a kormánynak minden eszköze megvan a migráció kezelésére, így az MSZP ebben nem kíván részt venni.

Orbán belpolitikai egója miatt

„Önnek fél évbe, 15 milliárd forintba és egy sikertelen népszavazásra volt szüksége, hogy rájöjjön, megint a Jobbiknak van igaza” – reagált Vona Gábor, a Jobbik elnöke, utalva a párt  korábbi, alkotmánymódosító ötletére. Szerinte Orbánnak le kellene mondania, hiszen a vereségét az is mutatja, hogy a vasárnapi sajtótájékoztatóra nem engedték be a sajtót. Vona szerint a kormányfő a baloldalnak még mondhatja, hogy nem védik meg az országot, de a Jobbiknak nem.

Orbán volt az, aki „Magyarországot belelavírozta egy veszélyes és kudarcos helyzetbe”, mert nem tudott parancsolni „a belpolitikai egójának” – támadta Orbánt a Jobbik elnöke. „Tegnap óta ön egy vesztes politikus" – mondta, mivel szerint európai uniós színtéren végzetesen megcsappant a tekintélye, már nem fogják komolyan venni a népszavazás után. A kvótát amúgy elutasító magyar emberek fele szerinte azért maradt otthon, mert elege volt a durva, erőszakos kampányból és a közpénzek tékozlásától, és jobban fél Orbán túlhatalmától, mint a bevándorlástól.

Thököly és Szapolyai nyomdokain

Egy kisebb közjáték után Szél Bernadett nem szólalhatott fel, mert nem frakcióvezető-helyettes az LMP képviselőcsoportjában, így Kövér László nem adott neki szót. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője viszont szót kapott, és egészen élesen támadta az ellenzéket. Szerinte soha még magyar miniszterelnök hívó szavára nem sorakoztak fel Magyarország védelmére, és ezek után a miniszterelnök lemondását követeli, az semmit nem ért a politikához. Sőt, arra biztatja a miniszterelnököt, hogy hagyja cserben a választókat.

„Olyan ember mondja, aki nemrég még a 'muszlim vallást' nevezte az emberiség utolsó reményének” – utalt Kósa Vona egyik korábbi kijelentésére. A frakcióvezető szerint volt már hasonlóra példa a magyar történelemben: Thököly Imre „és hasonlók”, akik a törökkel szövetkeztek a magyarok ellen. A haza védelmében az ellenzékre nem számíthat az ország – mondta Kósa, aki Szapolyi Jánoshoz hasonlította az ellenzéki vezetőket, aki 1526-ban is biztos örült, hogy Lajos királynak Mohácson nem sikerült megállítani a törököket.

„Megvett emberek, fogott párt”

„Ha jól értem, arról van vita, hogy a Jobbik vagy az MSZP nyerte meg a népszavazást? Beszéljék ezt meg egymással!" – mondta viszonválaszában a miniszterelnök, aki szerint az otthonmaradók szándékát nem ismerjük, inkorrekt a vita, ami meg nem szerzett szavazatok felett zajlik. „Aki otthon maradt, azt mondták, hogy együtt tudnak élni a döntéssel, ami születik” – zárta rövidre ezt a kérdést.

Orbán szerint „hazafiatlan, inkorrekt és nem becsületes" magatartás, hogy a Jobbik nem támogatja őt, sőt, egyenesen azt mondta, hogy az ellenzéki pártot „megvásárolták”, az bizonyos, közelebbről meg nem nevezett üzleti körök érdekében akarja őt megbuktatni. „Megvett emberek, fogott párt” – vágta Vona fejéhez, majd még párszor elismételte, hogy a jobbikosok a „fodrász és konditerem” közt élnek.

A kampány költségeiről a kormányfő azt mondta: olyan fontos volt az ügy, hogy a két-vagy háromszorosát is megszavazhatja az Országgyűlés, hiszen „a katonát és a zabot” nem szabad sajnálni.

Érdekes módon Orbán megértéssel beszélt az MSZP-ről, amely szerinte mindig európai elkötelezettségű párt volt, igaz, néha túlságosan is megengedően. Az európai megoldás azonban ma az, hogy beengedik az illegális migránsokat, majd szétosztják, és ez rossz Magyarországnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.