galéria megtekintése

Orbán nagyon megbánhatja, hogy túlígérte magát

14 komment


Czene Gábor

Most már hivatalos, hogy Fekete Zsolt MSZP-s alpolgármester lesz a baloldal jelöltje Salgótarjánban.Az időközi választás, amelyet Dóra Ottó szocialista polgármester halála miatt kellett kiírni, nem fogja felborítani a helyi erőviszonyokat: a baloldali többség mindenképpen megmarad.

A kérdés az, hogy

a Fidesz képes-e szavazatokra váltani a felmérésekben jelzett fölényét.

A 2014-es önkormányzati választáson mindössze két megyeszékhelyen választottak baloldali polgármestert, Szegeden és Salgótarjánban. A nógrádi vereség azért is fájhatott a hatalomnak, mert az előző két ciklusban – Székyné Sztrémi Melinda személyében – fideszes polgármester vezette a máskülönben baloldali fellegvárnak tartott várost.

 

A Fidesznél jól fekvő településekhez ömlött a pénz, a súlyos gondokkal küzdő Salgótarján viszont a kért 600 millió forintos működési támogatásnak csak a tizedét kapta. A város, hogy ezzel is spóroljon, próbálta átadni az államnak az amúgy már államosított iskolák működtetését: a kormány azonban olyan feltételeket szabott, hogy az önkormányzat még rosszabbul járt volna anyagilag.

A súlyos gondokkal küzdő Salgótarján viszont a kért 600 millió forintos működési támogatásnak csak a tizedét kapta meg
A súlyos gondokkal küzdő Salgótarján viszont a kért 600 millió forintos működési támogatásnak csak a tizedét kapta meg
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az idei költségvetésben a tavalyinál 760 millió forinttal, 11,5 százalékkal kevesebb jut város működtetésére – érzékeltette júliusban a Népszabadságnak nyilatkozva Dóra Ottó polgármester, milyen gazdasági következményekkel jár a kormány büntetőpolitikája. A baloldali pártok országos központjaiban nem különösebben izgatták magukat azon, hogy

az Orbán-kormány nekilátott kivéreztetni azt a várost, amely ellenállt a fideszes hengernek.

Dóra Ottó szóvá is tette, hogy – bár nem kedveli a médiafelhajtást – talán nem ártott volna, ha az MSZP vagy a DK valamelyik képviselője felszólal Salgótarján érdekében az Országgyűlésben.

Fekete Zsolt, aki szintén közös jelöltjeként indul, mindkét baloldali párt budapesti főhadiszállásával egyeztetett. Lapunknak elmondta: az MSZP-nél és a DK-nál is biztosították arról, hogy nem hagyják magára Salgótarjánt, minden lehetséges politikai támogatást megadnak a városnak. (A rend kedvéért: Fekete mögé egy helyi civil szervezet és a Munkáspárt 2006 is felsorakozott.)

Dudás Nándor, a Tarjáni Városlakó Egyesület alelnöke, Egyed Ferdinánd, a DK helyi elnöke, Fekete Zsolt ­MSZP-s alpolgármester, a közös jelölt és Gordos Gábor, a Munkáspárt 2006 helyi elnöke
Dudás Nándor, a Tarjáni Városlakó Egyesület alelnöke, Egyed Ferdinánd, a DK helyi elnöke, Fekete Zsolt ­MSZP-s alpolgármester, a közös jelölt és Gordos Gábor, a Munkáspárt 2006 helyi elnöke
Komka Péter / MTI

Eredetileg úgy volt, hogy Orbán Viktor még ebben az évben ellátogat az összes megyei jogú városba. Salgótarján eddig kimaradt: Fekete Zsolt legújabb információi szerint a miniszterelnöki vizit jövő év januárjának második felében várható.

A kormányfőnek minden tudására szüksége lesz, hogy teljesíthetőnek látszó ígéretekkel rukkoljon elő.

Sokan emlékeznek rá, hogy 2012 végén Orbán belengette: 2014-re megvalósítják a teljes foglalkoztatottságot Salgótarjánban. A munkanélküliség azonban még ma is meghaladja az országos átlagot.

Az már karácsony előtt eldőlt, hogy Székyné Sztrémi Melinda korábbi fideszes polgármester egész biztosan nem tér vissza a város élére: helyette Simon Tibor volt iskolaigazgatót, a Klik főosztályvezetőjét jelölte a kormánypárt. A Jobbik viszont újra azzal a Hulitka István gépészmérnökkel próbálkozik, aki 2014 őszén is elindult, és 12 százalék körüli eredménnyel a „futottak még" kategóriájában végzett. Az időközi választást február végén tartják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.