galéria megtekintése

Orbán fontos szövetségest vesztett, de legalább hangosabban rázhatja láncait

38 komment


Csuhaj Ildikó

Orbán Viktor szerint az EU migrációs politikája miatt voksoltak a britek a kilépésre. Fideszes EP-képviselők szerint az EU „bosszút fog állni" a briteken, Merkel pedig rossz úton megy tovább.

Orbán Viktor bízott abban, hogy Nagy-Britannia marad az EU-ban, de számított rá, hogy a távozásra szavazók győznek, ezért nem is lepődött meg - ez derült ki azok számára, akik személyesen beszéltek a miniszterelnökkel. A döntéssel mindenesetre Magyarország elveszíti szövetségesét, a különutas brit miniszterelnököt, viszont a britek távozása fel is értékeli a magyar „hangot" Brüsszellel szemben - így a magyar álláspont észrevehetőbbé válik uniós színtéren. Másrészt tudni kell, hogy a legerősebben orosz-ellenes tagország lép ki az unióból, így könnyebb lesz oldani a Moszkva elleni szankciókat - értékelte pénteken a Népszabadságnak egy, a miniszterelnökhöz közeli forrás a brit referendum hatását.

A kormány itthoni pozícióját viszont bonyolultabbnak ítélte forrásunk, mondván, Brüsszel bírálata szavazatokat hozhat a Fidesznek, de ha a Jobbik felvetné, hogy Magyarországon is legyen népszavazás az EU-tagságunkról „és végigsöpörne az országon egy referendum-hangulat", nem lenne könnyű megindokolnia a kormánynak, hogy miért ne legyen ilyen népszavazás.

Mindenesetre Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott szokásos pénteki interjújában a bevándorlás-ellenes kormányzati retorikának és eminens belpolitikai céljainak megfelelően azt mondta: meghatározó volt a britek véleményének a formálásában, hogyan tudják megvédeni magukat a migránsokkal szemben. Azt tette még hozzá, hogy

 
„Brüsszelnek most már meg kell hallania az emberek hangját".

Azaz, Orbán Viktor - a Daily Mailes hirdetésével szemben - ismét Brüsszellel szemben pozícionálta magát.

Orbán Viktor hirdetése a Daily Mail-ben
Orbán Viktor hirdetése a Daily Mail-ben

Szijjártó Péter külügyminiszter is azt nevezte a brit népszavazásról szóló sajtótájékoztatóján a tanulságnak, hogy „az emberek véleményét meg kell hallani, még Brüsszelben is", de hozzátette azt is, hogy nem lehet olyan politikát folytatni, amelyik figyelmen kívül hagyja az európaiak véleményét, vagy szembemegy az akaratukkal.

Orbánnak feladták a leckét: hogy jöhet ki jól Cameron bukásából?
Orbánnak feladták a leckét: hogy jöhet ki jól Cameron bukásából?
Reuters

"Merkel rossz úton jár"

Pelczné Gáll Ildikó szerint a britek döntése a kilépésről a vészjelző vészcsengő, amire az uniós vezetőknek figyelnie kellene. Az Európai Parlament fideszes alelnöke is úgy nyilatkozott a Népszabadságnak: „Merkel kancellár azon a rossz úton jár, amin nem érdemes tovább menni" - ezzel a Fidesz alelnöke azt bírálta, hogy Angela Merkel - még a kedd-szerdai uniós csúcs előtt - szűk körű tanácskozásra hívta francia és olasz kollégáját, és a Benelux-államok vezetőit.

Pelczné Gáll Ildikó
Pelczné Gáll Ildikó

„Ez a döntés, a kiscsoportos megbeszélés nem egyezik sokak álláspontjával. Nem 5 miniszterelnöknek kell összedugnia a fejét! Miért érdekelne engem egy német-francia közös nyilatkozat? Csak olyan döntés születhet az unióban, melyet 27 tagállam elfogad" - konstatálta és értelmezhetetlennek nevezte az olyan, uniós vezetők által megfogalmazott szentenciákat, hogy az unióban csak az emberek „zavarnak be", nem az intézményi döntésekkel van a baj.

Pelczné Gáll Ildikó szerint a legmegfelelőbb magyar startégia most a szövetségkeresés, és meghatározó szerepet kell játszani az unió jövőjének alakításában a V4-eknek. A Fideszes politikus szerint ugyanis nyilvánvalóan az lesz az EU taktikája, hogy minél erősebben integráljon, „szétdarálja a 27 tagállami szuverenitást", és elszigetelje egymástól a tagállamokat. Mindazonáltal arra, hogy ha lenne magyar népszavazás az EU-tagságról, hogyan voksolna, Pelczné határozottan kijelentette: abszolút maradáspárti, de azzal, hogy az unió sok hibájára nem válasz a kilépés, inkább ki kell kényszeríteni a hibák korrigálását.

„Bosszút akarnak állni a briteken"

Schöpflin György
Schöpflin György

Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő szintén a V4-ek szerepére hívta fel a figyelmet. Lapunknak azt mondta: ezen országoknak el kellene érniük, hogy a Berlin-Párizs tengely „ne dominálja az EU-t". A történész-politológus professzor el tudja képzelni, hogy a németek és a franciák „lázasan küzdenek" az ellen, hogy még több kilépés legyen, ezért az erős integrációs törekvéseket szeretnék átvinni, mindenekelőtt a mag-Európát, 9 állam legszorosabb integrációját. Schöpflin György Brüsszelben azt hallotta, hogy az európai baloldal „bosszút akar állni a kilépő briteken", így szó sem lehet Cameron forgatókönyvéről, azaz arról, hogy csak ősszel, a brit konzervatívok párttanácskozása és az új miniszterelnök megválasztása után kezdődjenek a tárgyalások az EU és a kilépők között. A fideszes politikus tudomása szerint a keresztény-konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) vezetőinek is az a véleménye: minél előbb el kell kezdeni a tárgyalásokat és be is kell fejezni. „Egyes néppárti képviselők már azt is mondják: Mit keresnek még itt például a brit képviselők ? Miért szavazhatnak az uniós költségvetésre ?" Elmar Brok néppárti vezető szerint a brit uniós biztosnak le kellene mondania - tette hozzá Schöpflin György, aki szerint elképzelhető az is, hogy ha a britek a luxemburgi bíróságon stoppolja a migrációs ügyeket, erre az EU restrikciós lépésekkel válaszolhat a brit tőkével szemben. A politikus elmondása szerint hétfő délután ülésezik az EPP-frakció, és értékelik a kialakult helyzetet.

Mindenki nyugodjon le

Az Európai Bizottság sajnálja, de tiszteletben tartja a brit választópolgárok döntését. David Cameron októberi hatállyal jelentette be a lemondását, a bejelentéséből az következik, hogy a tárgyalásokat a kilépésről az unióval az új miniszterelnökre hagyja. A rendszerben nincs automatizmus, van ídő, hogy lehiggadjanak a kedélyek - nyilatkozta Navracsics Tibor a Népszabadságnak. Az uniós biztos felhívta a figyelmet, hogy a referendum eredménye önmagában még nem jelenti a kiválási folyamat kezdetét, a tárgyalások menetrendjét ezt követően kell meghatározni. Egy, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett fórumon Navracsics Tibor azt mondta, hogy Nagy-Britanniát jelentős veszteség érheti a kilépés miatt a kutatás-fejlesztés és a felsőoktatás területén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.