galéria megtekintése

Tízből négy magyar osztja Orbán idegenellenes véleményét

19 komment


Czene Gábor

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozata a bevándorlókról egyértelműen idegenellenes álláspontot tükröz – állítja Sik Endre, a Tárki vezető kutatója. Amúgy a magyarok közel négytizede is így gondolkodik.

A Tárki 1992 óta vizsgálja Magyarországon az idegenellenesség alakulását. Ennek mértéke a kezdeti gyors növekedés (1992–1995) után előbb ingadozott (1996–1998, 1999–2001), majd 2002 óta 2011-ig kisebb ingadozások mellett (24–33 százalék között) viszonylag stabilan alakult. 2012-ben a korábbi évekhez képest megnőtt az idegenellenesek aránya, és ez 2013 után 2014-ben is magasabb maradt, mint a kétezres évek átlaga volt.

Legutóbb tavaly áprilisában készült ilyen felmérés. Akkor a felnőtt lakosság 39 százaléka választotta azt az idegenellenesnek tekinthető állítást, hogy "az országba menedékkérő ne tehesse be a lábát". A megkérdezettek 10 százaléka tekinthető idegenbarátnak, aki szerint minden menedékkérőt be kell fogadni. A többség – a megkérdezettek 51 százaléka – mérlegelné a menedék nyújtását, illetve megtagadásának lehetőségét.

Orbán Viktor miniszterelnök a minap Párizsban, a terrortámadások áldozatainak emlékére rendezett multikulturális tömegdemonstráció apropóján nyilatkozott a magyar köztévének. Kijelentette, hogy a „gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre, ezért a bevándorlást meg kell állítani, ez a magyar álláspont".

 

A kormányfő szerint a valóban politikai okokból, életüket mentve elmenekülőknek „meg kell adni, ami jár, mármint menedéket", de a gazdasági okokból hazájukat elhagyók számára nem tudunk ilyen menedéket nyújtani.

Sik Endre szociológus, a Tárki vezető kutatója kérdésünkre közölte, hogy ezzel a véleményével Orbán Viktor egyértelműen a nyíltan idegenellenesek táborát gyarapítja. Ahogyan a felmérésekből is látható, nincs egyedül: jelenleg a magyarok 39 százaléka is így gondolkodik.

Hasonló okfejtést hallhattunk Rogán Antal fideszes frakcióvezetőtől is, de Sik Endre igazán komoly jelentőséget a kormányfő kijelentéseinek tulajdonít. Hiszen Orbán Viktor az, aki a legnagyobb hatást gyakorolja a közvéleményre és a fideszes szavazókra.

A szociológus arra számít, hogy ennek következményeként növekedni fog az idegenellenesség. Azokat, akik eddig is elutasították a menedékkérőket, a miniszterelnök szavai megerősíthetik álláspontjukban, a bizonytalanok vagy mérlegelők egy részét pedig átlökhetik az idegenellenesek közé.

Sik Endre elmondása szerint az idegenellenesség alapvetően két elemből tevődik össze. Az egyik a jóléti sovinizmus, amely a gazdasági érdekeket látja veszélyeztetve a külföldiektől. A másik kulturális alapon a különbözőséget utasítja el, amely az előítéletes, gyakran kifejezetten rasszista gondolkodásmód megnyilvánulása. A miniszterelnök – tette hozzá a szociológus – „lazán összemosta ezt a két szempontot".

Hangsúlyozta, hogy Magyarországra nem jönnek, és soha nem is jöttek tömegével letelepülni vágyó menedékkérők. Legnagyobb számban erdélyi magyarok vándoroltak be, de ők – a korábbinál lényegesen kisebb számban – újabban állampolgárként érkeznek. A gazdasági menekültek számára Magyarország nem célország: túlnyomó többségük szeretne tovább utazni.

- Minden valószínűség szerint ez a helyzet a jövőben sem fog megváltozni – állapította meg Sik Endre. A nehezen megtanulható magyar nyelv ugyanis olyan akadálya, természetes korlátja a bevándorlásnak, amelynél eredményesebb módszert egyetlen idegenellenes kormány sem tudna kitalálni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.