galéria megtekintése

A fideszes, aki olyan sokoldalú, hogy szinte már gömb

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 09. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Áll a bál Kiskunhalason a csipke körül. Egy fideszes önkormányzati képviselőt, Pajor Kálmánt azzal vádoltak, hogy a menyének akarja megszerezni a vezető posztot a Halasi Csipke Közalapítványban. Aztán kiderült, hogy ez nem igaz. Ugyanis magának akarta, sikerült is.

Isten irgalmazzon annak a városnak, amelynek értékeit a saját elöljárói zúzzák szét! – így zárul az a levél, amelyben Várnai László, Kiskunhalas nyugalmazott MSZP-s polgármestere március 31-ével lemondott a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumának elnöki tisztségéről. Akkor telt be nála a pohár – írta –, amikor a tulajdonos önkormányzat szabad folyást engedett a közalapítványban „a zsákmányszerző Fidesz nyomulásának”.

Az erről szóló májusi riportunkban még arról volt szó, hogy Pajor Kálmán (a város honlapja szerint Fidesz–KDNP-s) önkormányzati képviselő azért támadja a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumát, mert a csipkevarróként dolgozó menyét akarja kineveztetni a Csipkeház igazgatójává. A riport megjelenése előtt két nappal tartott testületi ülésen már azt javasolta Skribanek Zoltán képviselő, hogy magát Pajort nevezze ki az önkormányzat a kuratórium elnökévé.

Skribanek szerint Pajornak oroszlánrésze volt abban, hogy az állam 18 millió forintot adott a halasi csipke megmentésére. Ki lehetne nála alkalmasabb a kuratórium elnöki posztjára? Igaz, hogy először Kiliti Zsuzsanna, a Csipkeház minden erővel leváltani kívánt igazgatója kért segítséget Mádl Dalma asszonytól, a halasi csipke lelkes támogatójától, aki közbenjárt Lázár Jánosnál, sőt az ügy Orbán Viktorhoz is eljutott, így vásárolt végül a Miniszterelnöki Hivatal jelentős összegért halasi csipkét.

 

A dicsőségből többen is kértek, a közgyűlésben céloztak rá, hogy Lukács László korábbi fideszes országgyűlési képviselő is azt állította, ő intézte el a legmagasabb helyről érkező segítséget. Az önkormányzat honlapján elérhető jegyzőkönyv szerint a május 13-i testületi ülésen Jekő Attila MSZP-s képviselő meg is jegyezte: íme, kiderült, hogy az alapítványnál folytatott nemtelen vizsgálódás és az alapítvány vezetőire szórt rágalmak csak azt a célt szolgálták, hogy Pajor Kálmán lehessen a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumi elnöke. Szerinte jó érzésű jobboldali emberek sem értenek egyet azzal, hogy a politikát a halasi csipke közelébe engedjék. Márpedig Pajor Kálmán aktív politikus, önkormányzati képviselő.

A kormánypárti városatya voksával is jelezte: alkalmasnak tartja magát a feladatra
A kormánypárti városatya voksával is jelezte: alkalmasnak tartja magát a feladatra
Ujvári Sándor / MTI

Halász Balázs független képviselő kifejtette: attól fél, hogy ha Pajor Kálmánból, aki mindenhez ért, „annyira sokoldalú, hogy szinte már gömb”, kuratóriumi elnök lesz, a Csipke alapítvány is a Nagy Szeder István-féle helytörténeti hagyaték sorsára jut. Szerinte gerinces gesztus lenne Pajor képviselőtől, ha megvárná az őszi önkormányzati választást, és majd az új testület nevezné ki a kuratórium elnökét. Máté Lajos képviselő kifejtette: nagyon nem tetszik neki, amikor Halász Balázs független képviselő a gerinc szót egyáltalán a szájára veszi.

Gyovai István polgármester (Jövőnk Halas Egyesület) közbevetette, hogy rendkívül körülményesen, a törvényesség látszatát is kerülve jutott el eddig a testületi többség. Dr. Ferenczi Mária jegyző arra figyelmeztette a testületet: képviselő nem lehet a kuratórium elnöke, és az is aggályos, hogy ha Pajor képviselő lesz az elnök, akkor ő lesz a saját menyének a munkáltatója. Pajor képviselő megkérdezte: miért nem lehet elnök, amikor kuratóriumi tag viszont lehetett képviselőként is? A jegyző lezárta a vitát azzal, hogy azért, mert a tagot engedi a törvény, az elnököt meg nem engedi.

Pajor Kálmánt végül május 29-én választották meg a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumának elnökévé. A képviselő akkorra lemondott képviselő-testületi tagságáról. Gyovai polgármester szerint aláírta, benyújtotta a lemondónyilatkozatot, az ülésen azonban megmagyarázta, hogy ő csak akkor tekinti azt érvényesnek, ha valóban megválasztják a kuratórium elnökének. Volt némi vita arról, hogy civil szervezetnek civil legyen az elnöke, de Pajor ezt azzal hárította el, hogy ő nem fideszes, hanem a Nemzeti Fórum Egyesület tagja, az pedig nem párt, hanem civil szervezet.

A polgármester emlékeztette Pajort, hányszor jelentette ki, hogy nem kíván családi pozíciókat teremteni a Halasi Csipke Közalapítványban – és most itt állnak a kuratóriumi elnökké választása előtt. A jegyzőkönyv tanúsága szerint felmerült a kérdés, hogy Pajor szavazhat-e a saját kuratóriumi elnökké választásáról. Pajor Kálmán eleganciájából annyira futotta, hogy nem vett részt abban a szavazásban, amelyben arról döntöttek, hogy majd az elnöki tisztségről szóló szavazásban részt vehet-e.

Mivel a fideszes többség igennel szavazott, így a személyi kérdésben már a leendő elnök is minden aggály nélkül voksolhatott a saját kinevezésére; a bizalmat tíz igen, három nem és két tartózkodás mellett el is nyerte. Most meg kell várni, amíg a cégbírósági nyilvántartásban átvezetik az új elnök személyét. Utána Pajor már teljes jogú kuratóriumi elnökként léphet fel Kiliti Zsuzsanna múzeumigazgató ellen. Mint korábban írtuk, sokan feltételezték, az a célja, hogy eltávolítsa őt a Csipkeház éléről. Pajor ezt májusi riportunkban tagadta.

Azzal érvelt, hogy külön kell választani a csipkét és a közalapítvány körüli gazdasági dolgokat. „Derüljön ki, ha Kiliti ártatlan fehér bárány! De ha nem az, akkor le kell vonni a konzekvenciákat!” – fogalmazott. Cáfolta azt a feltételezést, hogy Kiliti leváltása után a menyéből akarna igazgatót csinálni. Szerinte a menyének nincs is ilyen ambíciója. Amikor azonban arról esett szó, hogy a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumának megkerülésével terjesztették elő a menyét kitüntetésre, visszakérdezett: kimaradt volna a jelöltek közül csak azért, mert az apósa önkormányzati képviselő?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.