galéria megtekintése

Csipkevár ostroma

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 16. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Isten irgalmazzon annak a városnak, amelynek értékeit a saját elöljárói zúzzák szét! –így zárul az a levél, amelyben Várnai László, Kiskunhalas nyugalmazott polgármestere március 31-ével lemondott a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumának elnöki tisztségéről. Akkor telt be nála a pohár – írta, amikor a tulajdonos önkormányzat szabad folyást engedett a közalapítványban „a zsákmányszerző Fidesz nyomulásának”.

Kohut Zoltán
– Kiliti Zsuzsa 1999 óta igazgatója a Csipkeháznak – idézte fel az előzményeket Várnai. – Övé a legtöbb érdem, hogy a halasi csipkét, a szépség, a harmónia megtestesülését ismét elismerik Kiskunhalas jelképének, mégis nemtelen támadások érik őt. Fideszes képviselők már 2010 előtt, amikor megbetegedett, folyton azzal vegzálták, hogy mikor tölti le azt a munkaidőt, amit a kemoterápia miatt elmulasztott.

Várnai László szerint a város vezetői 2011-ben azzal ajándékozták meg a helyi Fideszt, hogy beszavazták a kuratóriumba a kötekedő hajlamú Pajor Kálmán fideszes képviselőt, aki családilag is érdekelt a Csipkeházban.

Pajort Várnaival kapcsolatban régi ellentétek fűtik. – Semmiféle támadás nem érte a mi gyönyörű halasicsipke-csodánkat – mondta a Népszabadságnak Pajor Kálmán. – Nem politikai, hanem gazdasági ügyről van szó. A felügyelőbizottságnak kötelessége időnként megvizsgálni a gazdálkodást. Több szabálytalanság került elő. Kicserélték például a kazánházi szivattyút, és kiderült, hogy 260 ezer forinttal többet számláztak.

 

Kártyanaptárakat nyomtattak, és dupla árat számolt érte a közvetítő cég. Ráadásul a naptárak hibásak voltak. Az igazgatónő valamiért egy Angliában bejegyzett céget bízott meg a fűtésszereléssel és naptártervezéssel egyaránt, amely jócskán túlszámlázott. Kilométerpénzt számoltak el olyan utakra, ahová bérelt kocsin ment.

Üldözés-e, hogy azt mondtuk: évekre visszamenőleg vizsgáljuk meg a gazdálkodást? Kiliti Zsuzsa és Várnai László írásban megválaszolták a gazdasági kifogásokat. A szivattyú esetében valóban olcsóbb változatot szereltek be, mint amilyenről a számla szólt – de az igazgatónő nem hozzáértő, számára az volt a fontos, hogy a leghidegebb télben már másnap újra fűthessenek. Amikor a hiba kiderült, a szállító cég kiemelt garanciális feltételeket vállalt.

A naptárak esetében a vizsgálók más műszaki paraméterekre kapták az olcsóbb árat a nyomdától. A kilométerenként kilencforintos gépkocsikopást tévedésből a bérelt kocsi esetében is elszámolták, de az igazgatónő visszafizette a 16 ezer forint különbözetet.

Az Angliában bejegyzett cég mögött egy ismert helyi vállalkozó áll, a cég dolgai az adóhatóság szerint rendben vannak. – Várnai László szerint önök évek óta ki akarják túrni Kiliti Zsuzsát, mert az ön menye a Csipkeházban dolgozik, és belőle akar igazgatót csinálni – mondtam Pajor Kálmánnak.

"A csipkevarrók teljesítménybérben dolgoznak, nyolc óra alatt 10-14 órai követelménynek való csipkét megvarrnak."

– Ezt ők terjesztik. A menyem 27 éve dolgozik ott, többszörösen kitüntetett csipkevarró, imádja a munkáját. Sohasem ambicionált más beosztást. Az elnök úr szerintem azért mondott le, mert égett a lába alatt a talaj, de a választás előtt még csinált egy nagy politikai botrányt, és az egyik párt kezdeményezésére demonstrációt is tartottak a Csipkeház előtt a csipke „politikamentes” védelmében. A több százezer forintos szabálytalanság olyan súlyú, amiért valakinek vállalnia kell a következményeket.

– Kiliti Zsuzsa leváltásával?

– Erről nem nyilatkozhatok, hiszen még az is lehetséges, hogy hűtlen kezelés miatt nyomozás indul.

–Önök kezdeményezték, hogy az önkormányzat jelöljön ki egy bizottságot, amely a közalapítvány gazdasági ügyeit vizsgálná, de ezt mind a jegyző, mind az ügyészség törvénysértőnek minősítette.

– Volt nagy jogi bonyodalom, aminek az lett a vége, hogy az önkormányzat nem szólhat bele a saját alapítványának a működésébe. Erre a felügyelőbizottság úgy döntött, hogy a saját hatáskörében vizsgálja át több év gazdasági iratait.

Kiliti Zsuzsa szerint a hűtlen kezelés emlegetése aljas rágalom. – Kimondva-kimondatlanul azzal vádolnak, hogy nem túlszámlázás történt, hanem elosztottuk és zsebre tettük a pénzt. Ezt nem tudják bizonyítani, mert nem igaz. Én az életemet tettem fel a halasi csipkére. A saját kocsimat használom, 14 éves számítógépen dolgoztam. Ha valakinek kell a helyem, legyen váltás – de csak akkor, ha az illető jobb nálam!

Várnai László azt mondja, még szó sem volt gazdasági ügyekről, amikor Pajorék már be akarták olvasztani a Csipkeházat a Thorma János Múzeum szervezetébe, hogy veszítse el az önállóságát. Szakál Aurél múzeumigazgató addig nem volt fideszes, amíg nem lett egyértelmű többsége Halason is a kormánypártnak, és a helyi múzeumot nem adták a megyei múzeum birtokából a város tulajdonába.

Szakál Aurél azt mondta, nem szerette volna, ha az ő irányítása alá kerül a Csipkeház, mert a múzeumnak nem szabad bekerülnie a politikába. Várnai szerint viszont Szakál alig várta, hogy bekerüljön a kuratóriumba, ahol Pajorral véd- és dacszövetségben üldözik az igazgatónőt. Szakál hangsúlyozta, hogy ő nem múzeumigazgatóként akart bekerülni a kuratóriumba, hanem csipkeszakértőként.

– A halasi csipkéről szóló legjelentősebb könyv, egy háromszor kiadott, 500 fényképes, reprezentatív album egyik szerzője vagyok. Kinek van helye a kuratóriumban, ha nem nekem? – kérdezte Szakál.

– Az igazgatónő, féltve a státuszát és az önállóságát, hatalmas patáliát csapott. Elrohant Mádl Dalma asszonyhoz, aki a halasi csipke nagy szerelmese – mesélte Pajor Kálmán.

– Ő meg elszaladt Lázár Jánoshoz, de talán még Orbán Viktor miniszterelnök úrnál is jártak. Nem voltak képben odafent, leszóltak, hogy gyerekek, tényleg nem kellene ezt a csipkét veszélyeztetni. Én azonnal levelet írtam a miniszterelnök úrnak, az államtitkár úrnak, Mádl Dalma asszonynak és másoknak. Megkíséreltem elmagyarázni, valójában miről van szó. Részleteztem a csipkevarrók megalázóan alacsony órabérét is. Hála istennek 18 millió forintot kapott a Csipkeház hirtelen a Miniszterelnöki Hivataltól. Olyan feltétellel, hogy emeljék a csipkevarrók bérét, hiszen mindösszesen kilenc halasi csipkevarró művész van a világon. Ötven forint ára cérnából 50 ezer forintos csipkét készítenek – 670 forintos órabérért.

Kiliti Zsuzsanna szerint a csipkevarrók teljesítménybérben dolgoznak, nyolc óra alatt 10-14 órai követelménynek való csipkét megvarrnak. Pajort addig egyáltalán nem érdekelte a csipkevarrók bére, míg a menye vissza nem jött gyesről. A gazdasági válság után visszaesett az értékesítés, majd az önkormányzati támogatás is. Mindig emeltek bért, ha tudtak, de a Miniszterelnöki Hivataltól sem béremelésre kapták a pénzt. Várnai László szerint Pajor úgy adatott kitüntetést a menyének, hogy a kuratórium véleményét ki sem kérték.

– Én nem szavaztam. De az én menyem munkái szerezték a legtöbb elismerést a halasi csipkének. Maradjon ki a jelöltek közül, mert az apósa önkormányzati képviselő? Pajor Kálmán állítja: szó sincs politikáról. Várnai szerint viszont az utolsó független szakmai műhelyt akarja elfoglalni a Fidesz Halason.

– Várnai László négy évig volt országgyűlési képviselő és nyolc évig polgármester az MSZP színeiben. Hogy volna az független műhely, ahol ilyen múlttal ő az elnök? – érvelt Szakál Aurél.

– Ebből az következik, hogy a Fidesz megostromolhatja ezt a műhelyt?

– Hol itt az ostrom? Kiliti Zsuzsa ahhoz van szokva, hogy uralja a terepet az alapítványban. Túlságosan önálló. A felügyelőbizottság decemberben vizsgálódott, talált is problémákat. Az igazgatónő áprilisban meg sem jelent a készletvizsgálatkor. Ez elfogadhatatlan. Nincs joga az fb-vizsgálatát akadályozni.

– Ön is intézményvezető. Ön nem szereti, ha önálló lehet?

– Én igazgatóként 8-10 oldalas éves jelentést írok a tulajdonosnak – felelte Szakál Aurél –, Kiliti Zsuzsa nem hajlandó a kuratóriumnak bemutatni az éves tervét, és beszámolót sem kell csinálnia a teljesítésről. Az igazi döntéseket eddig az elnök, Várnai László hozta, a tagok többsége csak asszisztált ehhez. Decemberben, amikor a kuratóriumban felvetődött, hogy adjon pénzügyi tájékoztatást, az igazgatónő csak egy tízsoros listát írt. Ez számomra azt jelenti, hogy titkolózik. Aki pedig titkol valamit, az gyanút kelt.

– Ön szerint mi a cél? Kiliti eltávolítása?

– Számomra a tisztázás a cél. Külön kell választani a csipkét és a közalapítvány körüli gazdasági dolgokat. Derüljön ki, ha Kiliti ártatlan fehér bárány! De ha nem az, akkor le kell vonni a konzekvenciákat!

– Ha ők valóban jobbító szándékú vizsgálatot akarnak, akkor a felügyelőbizottság külső, független szakértők bevonásával vizsgálódhat – mondta Kiliti Zsuzsa. – De – azon túl, hogy az ügyészség törvénysértőnek nyilvánította –, az egyszerűen közröhej, hogy a felügyelőbizottság vizsgálata címén idejön Szakál és Pajor, két kurátor, akik „független szakértőként” vizsgálódnak a saját kuratóriumuk ellen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.