galéria megtekintése

Normafa: sok pénzt akarnak keresni

1 komment


Hargitai Miklós

Közös bejárást tartott a leendő normafai beruházás helyszínén Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere a jelentősebb hazai zöldszervezetek képviselőivel. A sétát követő sajtóbeszélgetésen kiderült, hogy az eredeti tervek sokat szelídültek, arról azonban még nincs szó, hogy a Normafa véglegesen megmenekült volna.

A védett területre tervezett sícentrum miatt támadt felháborodás lecsillapítására Pokorni korábban három ígéretet tett a zöldeknek, ezek közül az egyik a mai bejárással (és a civilekkel folytatott párbeszéd elindításával) teljesült.

A zöldek pozitívumnak nevezték, hogy a polgármesteri hivatal egyeztet velük
A zöldek pozitívumnak nevezték, hogy egyeztetnek velük
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 

Továbbra is adós ugyanakkor a kerület az építési tervek bemutatásával. A harmadik ígéret arról szólt, hogy a Natura 2000-es hatástanulmányba bepillanthatnak a civilek – az eddig elkészült két előzetes verzió esetében ez megtörtént ugyan, ám úgy tudjuk, meglehetősen gyatra színvonalú munkának ítélték a látottakat, amelyek az értékes természeti környezet jövőjével kapcsolatos kérdések többségére nem adnak választ.

A bizonytalan körvonalú aktuális tervekben most hóágyú és meghosszabbított szezonú sípálya nem szerepel, és valószínűleg a legtöbb védett fajnak otthont adó Harangvölgy is kikerül a fejlesztések fókuszából, újabb (tan)pályák azonban minden bizonnyal épülnek.

Nem tudni viszont, hogy mi lesz a vonalas létesítményekkel – sífelvonó, nyári bobpálya –, illetve, hogy épül-e parkoló fönt a Normafánál vagy lejjebb a Fácánosnál. A bejárás lapunk által megkérdezett résztvevői mindezzel együtt üdvözölték, hogy a politikusok párbeszédet kezdtek a beruházás megkezdése előtt.

Pokorni ismételten megerősítette, hogy helyi népszavazást fognak kiírni a fejlesztési elképzelésekről; a referendumra várhatóan a jövő tavasszal kerül sor, és akkorra készülhet a végleges Natura 2000-es hatásbecslés is.

Az is kiderült, hogy a polgármester allergiás a beruházás szóra: bárkitől ezt hallja, azonnal kijavítja az illetőt, és következetesen mindig a Normafa „rendbetételéről", apró korrekciókról beszél. (Szólhatott volna erről a jogalkotóknak is, a Normafa-törvény parlamenti vitájában ugyanis a kormányoldal részéről az hangzott el: „a jelenlegi természetvédelmi, erdővédelmi, építésügyi szabályok és más előírások nem teszik lehetővé a beruházást, ezért van szükség egy olyan törvényre, amely elhárítja az akadályokat, kivonva a Normafa területét a hatályos szabályozás alól", a törvényszöveg szerint pedig a cél „a Normafa Park történelmi sportterületen a sport- és kulturális igényeknek megfelelő, nemzetközi színvonalú, összetett szolgáltatásokat biztosítani képes közösségi használatú parkerdő és kiszolgáló épületei, valamint a szükséges infrastruktúra létrehozásának elősegítése", amelynek érdekében természetvédelmi, vendéglátó, turisztikai, szállás, sport és szabadidő-, oktatási-nevelési, hitéleti, biztonsági és közlekedési építményeket lehet elhelyezni az érintett területen).

Információink szerint a beruházók – akiknek a kiléte nem ismert – továbbra sem tettek le az eredetileg eltervezett projektről: a hóágyúzásnak is vannak közöttük támogatói, emellett pedig a már említett vonalas létesítményeket is szeretnék megvalósítani, méghozzá úgy, hogy a „degradált erdőket" vennék igénybe erre a célra.

Csakhogy a zöldek szerint a Normafán egyáltalán nincsenek degradált, vagyis természetvédelmi szempontból leromlott állapotú erdők (van ugyan egy korábban ültetett elvadult gyümölcsös, de az a térség énekesmadarainak kitüntetett élő- és táplálkozóterülete).

Pokorni láthatóan lavírozik a befektetői érdekek, a projektet milliárdokkal finanszírozó kormány és a kerület nem kimondottan sícentrum-barát közvéleménye közötti háromszögben.

Az általunk megkérdezett civilek szerint ebben a viszonyrendszerben csak az tekinthető egyértelműnek, hogy valakik (közpénzből) sokat szeretnének keresni, minden más csak találgatás, beleértve a polgármester pontos elképzeléseit is.

A zöldek pozitívumnak nevezték, hogy a polgármesteri hivatal egyeztet velük – ez jelentős különbség például a Városligethez vagy a Római-parthoz képest –, változatlanul látni kívánják azonban az építési terveket, és a Natura 2000-es hatástanulmányt is véleményezni szeretnék a véglegesítés előtt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.