galéria megtekintése

Esély nélkül hagyják a vörösiszap-károsultakat

0 komment


Lencsés Károly

Sokat kellett várni rá, hogy az állam végre lépjen. Egy kormányrendelet szerint a felszámolás alatt álló Mal helyett kifizeti a vörösiszap-katasztrófa áldozatai által igényelt nem vagyoni kártérítést. A jogerős bírósági döntést azonban minden érintettnek meg kell várnia, kamatra és perköltségre pedig senki nem számíthat.

Kifizeti az állam a 2010 októberé­ben bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa azon károsultjait, akik nem vagyoni káruk megtérítése érdekében már korábban pert kezdeményeztek. Egy csütörtöktől hatályos kormányrendelet szerint ennek forrása a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium költségvetésében a magán- és egyéb jogi személyek kártérítésére elkülönített 55 milliós keret.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A jogszabály alapján pénzre az számíthat, aki tavaly decemberig pert indított a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal) ellen, de legalább a követelését bejelentette a felszámolónak, és nyilatkozik arról, hogy a bíróság által jogerősen megítélt – vagy az esetek nagyobb részében később megítélendő – kártérítés tőkeösszegét az állam javára engedményezi, vagyis lemond arról. A kormányzati segítséget azonban a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál mindenkinek kérelmeznie kell, mellékelve a bírósági döntést, valamint a követelés nyilvántartásba vételéhez szükséges díj – ez az igényelt összeg egy százaléka, de legfeljebb kétszázezer forint – megfizetését igazoló dokumentumot.

 

A kormányrendeletből egyértelműen következik, hogy újabb igényekkel már nem lehet előállni. Az is kiderül, hogy jogerős verdikt nélkül senki nem kaphatja meg a követelését. A felszámolás alatt álló Mal nagyjából fizetésképtelen, a katasztrófa károsultjainak követelése ráadásul eléggé hátul van a sorban. Így nem sok esély van arra, hogy akár egy jogerős ítélet birtokában bárki a pénzéhez jusson. Pedig nem kis összegekről van szó, van ugyanis, aki két hozzátartozóját veszítette el, és ezért több tízmilliós kártérítést követel. Egyébként a legkisebb összeg is három-négymillió körül alakul.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

A perek egy részében Magyar György képviseli a károsultakat, aki elmondta, nagyjából kéttucatnyi ilyen ügyük van, és ezek közül négy már jogerősen befejeződött. Az érintettek egy része tehát azonnal benyújthatja a kérelmét, s négy és fél évvel a tragédia után nem vagyoni kára után is jóvátételben részesülhet (az anyagi javakban keletkezett károk nagy részét az állam korábban megtérítette).

Magyar ezért üdvözli, hogy a kormány végre lépett, és a Mal helyett kész fizetni. Sajnálatosnak tartja viszont, hogy erre igen hosszú ideig kellett várni, pedig – idézte a mondást – kétszer ad, aki gyorsan ad. Ebben az esetben szerinte a kabinetet nem lehet kapkodással vádolni, miközben nemzetgazdasági szinten elhanyagolható összegről van szó.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

Kevésnek véli ugyanakkor az 55 milliót, amelynek majdnem a felét – körülbelül 25 milliót – az általuk vitt és már lezárt perekben érintett károsultaknak ki kellene fizetni. A folyamatban levő ügyekben még több pénzt ítélhetnek meg, hiszen van néhány olyan esetük, amelyben egyenként több tízmilliós a követelés. Az ügyvéd összesítése szerint ezekben 150-160 millió lehet a végösszeg. Reméli, hogy a kormány szükség esetén a költségvetés tartalékából a keretet kiegészíti.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.