galéria megtekintése

Netadó, erőszak és étolaj a parlamentben

5 komment


Bita Dániel

Minden ellenzéki párt az internetadó visszavonását követelte a parlamentben. A napirend előtti felszólalások másik témája a kitiltási ügy volt: az LMP vizsgálóbizottságot hozna létre az áfacsalások feltárására, Lázár János szerint viszont az amerikaiaknak kellene feljelentést tenniük. Sok egyéb mellett az sem derült ki, hogy Orbán Viktornak van-e okostelefonja.

A kormány minden lehetséges eszközzel fellép az áfacsalások visszaszorításáért - ismételte meg az Országgyűlésben is Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Elmondta, hogy a NAV 2011 őszén fogadta az egyik amerikai étolajgyártó cég vezetőségét, komolyan vette jelzéseiket, nyomozni kezdett, és feltárt egy kétmilliárd forintos áfacsalást. Februárban ötven helyen volt házkutatás az ügyben, háromezer vizsgálat folyik, tizennégy gyanúsított van, 800 millió forint vagyont foglaltak le – sorolta. A miniszter a másik slágertémára rátérve közölte, a kormány támogathatónak tartja a Fidesz azon javaslatát, hogy 700 forint legyen az internetadó maximuma, és azt a szolgáltatók fizessék.

Teknős Miklós / Népszabadság

Az MSZP-s Tóth Bertalan szerint Vargának arról kellett volna beszélnie, mely kormánytisztviselőket tiltották ki az Egyesült Államokból, hogyan lehetséges, hogy az adóhatóság hírbe hozott elnöke mindeközben elhagyja az országot, és hogyan fordulhat elő, hogy egy ilyen súlyú korrupciós ügyre az amerikai nagykövetség hívja fel a figyelmet. A szocialista politikus a felszólalása végén egy üveg étolajat adott át a gazdasági miniszternek.

 

Reakciójában a Jobbik és az LMP is az internetadó visszavonását követelte, míg Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt: a kormány minden gyanút kivizsgál, egyszersmind azt szeretnék, hogy hozzák nyilvánosságra az áfacsalási ügyben érintett vállalkozások nevét.

Bűnözőknek nem fizetünk adót

Az MSZP-s Lukács Zoltán arról beszélt: a kormány minden olyan információnak birtokában van, amellyel tisztázni lehetne a csalások ügyét, de „nem nyitják ki a szekrényeket, mert

olyan csontvázak hullanának ki,

amelyek az egész rendszerüket maguk alá temethetik".

Az internetadóról azt mondta, nem a pénzről szól, hanem el akarják zárni az embereket az információktól. Szerinte mindazonáltal az Orbán-kormánynak nemhogy új adók bevezetésére, de lassan már a régiek beszedésére sincs erkölcsi alapja, nem véletlenül kiabálták a vasárnap esti tüntetés résztvevői, hogy „Bűnözőknek nem fizetünk adót!"

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János azt mondta, az Egyesült Államok nem tekinti közügynek a kitiltási ügyet, így talán a magyar kormánynak sem kellene ezzel foglalkoznia. Orbán Viktor miniszterelnök mégis arra kérte az igazságügy-minisztert, vizsgálja meg, hogy a kormányzat vagy az igazságszolgáltatás milyen formában kérhet jogsegélyt az amerikai kormánytól, és lehetőség szerint ez mielőbb történjen is meg. Lázár szerint azonban elvárható lenne, hogy ha valóban hiteles információik vannak a korrupcióról, akkor akár az amerikai cégek, akár a követségi ügyvivő tegyen feljelentést.

Mindent ellep a korrupció

A jobbikos Farkas Gergely arról beszélt, hogy pártja már régóta ingyenes internetet követel. Úgy ítélte meg, hogy a vasárnapi tüntetésen 99 százalékban jó szándékú emberek vettek részt, ám a szervezőkkel kapcsolatban megjegyezte: meglehet, hogy a baloldalhoz köthető emberek próbálnak civilnek öltözve tömegeket manipulálni, nem is beszélve az euroatlanti nyomásról, amelyet André Goodfriend jelenlétében és Neelie Kroes távozó uniós biztos támogató Twitter-üzenetében fedezett fel.

Varga Mihály – aki ugyancsak kitért arra, hogy a tüntetés fő szervezője korábban az MSZP tagja volt, egyszersmind Gurmai Zita volt uniós képviselő fia – válaszában arról beszélt: a kormány 2010 óta erősíti a forgalmi és fogyasztási típusú adók szerepét a jövedelemadózással szemben. Szerinte a két éve bevezetett távközlési adót elfogadták az emberek, beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és most a fogyasztási szokások változása miatt kell kiterjeszteni az internetre is.

Teknős Miklós / Népszabadság

Szél Bernadett, az LMP nevében arról beszélt: bár Varga Mihály kétmilliárdos áfacsalásról számolt be, Horváth András egykori NAV-munkatárs ezermilliárdos nagyságrendű bűncselekményekről tájékoztatta a közvéleményt, mégsem lett ennek következménye. A politikus szerint hasonlóan világos bizonyítékok szólnak a föld- és a trafikpályázatok, valamint a közbeszerzések körüli visszaélésekről. Bár a kormány láthatóan meglepődött, aki itt élt az elmúlt években, tudja magától is, nincs szüksége az amerikai követségre, hogy ebben az országban mindent ellep a korrupció – jelentette ki Szél, aki jelezte, újra aláírásokat gyűjtenek a NAV-vizsgálóbizottság létrehozása érdekében.

Kérem, ne járassa le az Egyesült Államokat!

„Nagyon remélem, hogy ez csak egy szubtrópusi tévedés.

Nem gondolhatja komolyan, hogy kishantosi földügyek vagy egy kétezer fős falu trafikpályázata miatt tiltanak ki kormánytisztviselőket az Egyesült Államokból. Kérem, hogy ne járassa le az Egyesült Államokat" – válaszolta Lázár János. Akinél ekkor sem akadt ki a cinizmusméter, mert folytatta: a NAV rekordmennyiségű adót szed be az utóbbi években, talán ezért támadják, és ezért mennek az ellenzékhez panaszkodni némelyek.

A miniszter védelmébe vette Vida Ildikót is, mondván, se Szél Bernadettnek, se a sajtónak semmi köze ahhoz, hogy az adóhatóság vezetője mit csinál a szabadidejében, munkaszüneti napon, hová utazik nyaralni, szerinte ízléstelenség is ezt firtatni.

Rogán Antal végül még Lázárra is ráígért, szerinte a netadó elleni vasárnapi tüntetés vandalizmusba torkollott, és bár még Goodfriend amerikai ügyvivő is elfogadhatatlannak minősítette az erőszakot, az ellenzék ezt nem tette meg. „Három elveszített választás után önök a civilek hátán próbálkoznak érvényesülni, és rögtön erőszakhoz nyúlnak" – szögezte neki az ellenzéki képviselőknek.

Gyurcsány ellenállást hirdet

Az MSZP képviselői az írásban előre leadott interpellációk helyett mindannyian ugyanazokat a kérdéseket próbálták feltenni a kormánytagoknak: kik azok a kormányzati vezetők, akik a korrupciós listán szerepelnek, illetve támogatják-e a megszólítottak az internet megadóztatását. A házvezetés azonban – arra hivatkozva, hogy nincs lehetőség eltérni a leadott szövegtől – nem engedte nekik végigmondani, amit akartak.

Teknős Miklós / Népszabadság

Az sem derült ki, hogy

Orbán Viktornak van-e okostelefonja

, és saját digitális analfabetizmusa miatt akar-e internetadót kivetni, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ugyanis azt válaszolta a jobbikos Novák Elődnek, hogy ez nem közérdeklődésre számot tartó információ. A KDNP elnöke szerint az Orbán-kormány a miniszterelnök sms-küldési és internetezési szokásaitól függetlenül terjeszt be adójavaslatokat, nagy megelégedésre.

A lehető legszélesebb körű nemzeti ellenállásra szólított fel sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke a vasárnap esti tüntetést úgy értékelte: egy fordulhat kezdete lehet, ezért bátorítják a civileket a további tiltakozásra úgy, hogy tiszteletben tartják a függetlenségüket, ezért a NAV épülete elé tervezett tüntetésüket is lemondták. Mint mondta, bár a vasárnapi demonstráció apropója az internetadó volt, maga a tüntetés a rendszer egészének bírálatáról szólt. Gyurcsány mindazonáltal hangsúlyozta, az ellenállásnak békésnek kell lennie, az ország destabilizálása árán nem lehet a kormány bukását kívánni, mint a Fidesz tette 2006-ban.

Hallgattassék meg

Az LMP a nap folyamán bejelentette, bár a Fidesz-KDNP nem támogatták, ellenzéki oldalról mégis összegyűlt a NAV működését vizsgáló bizottság felállításához szükséges számú aláírás. Szél Bernadett azt is bejelentette: kezdeményezi, hogy a nemzetbiztonsági bizottság kedd reggelre idézze be Vida Ildikót, akinek megjelenési kötelezettsége van. Egy kérdésre hozzátette, nem tudja, hogy az adóhivatal vezetője Magyarországon tartózkodik-e, ha nem, akkor később, rendkívüli ülésen hallgathatják meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.