galéria megtekintése

Százával fogják kivágni büntetlenül a Városliget fáit

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 28. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Helyi népszavazásokat kezdeményez a Párbeszéd Magyarországért a főváros legvitatottabb, legnagyobb környezeti hatású beruházásairól. A párt azt javasolja, a Városliget projektről, a római-parti mobil gátról és az olimpiáról is döntsenek a budapestiek.

Az eddigi véleményszondázásokból sejthető, hogy a közvetlenül érintett kerületek és a főváros lakossága nem lelkesedik a Városliget múzeumi negyeddé alakításáért. Ez azonban láthatóan egy cseppet sem akadályozza a kormányt, amely a napokban „végleges” döntést hozott Budapest első közparkjának beépítéséről.

Fák a Városligetben – hogy papíron is léteznek, az nem biztos
Fák a Városligetben – hogy papíron is léteznek, az nem biztos
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Hogy milyen körültekintően mérlegelték például a zöld felületek alakulásának kérdését, ahhoz támpontot szolgáltat a városligeti fakataszter története. Amint arról a Népszabadság idén májusban a Városliget Zrt. vezérigazgatójától közérdekű adatigényléssel nyert információk alapján beszámolt, sem maga a zrt., sem a fákat gondozó Főkert nem rendelkezik teljes körű fanyilvántartással, illetve a fák ökológiai státusát rögzítő állapotfelméréssel. Egy hét múlva a cég mégis előrántotta a fakatasztert. A Ligetbudapest.eu weboldalon elérhető dokumentumban már első olvasásra is feltűnnek kételyeket ébresztő momentumok: a Petőfi Csarnok épülete, ahová múzeumot terveznek, aránytalanul nagy a Városliget térképén, a feltüntetett parkterület pedig csak az Állatkerti körútig tart, vagyis az állatkert és az egykori Vidám Park teljes egészében hiányzik belőle, a faállományával együtt.

 

Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért botanikus végzettségű zuglói alpolgármestere szerint komplett fasorok maradtak ki a leltárból, és helyenként a feltüntetett fafajok sem pontosak.

Szakértői számítások alapján több százas eltérés van a számba vett és a tényleges faállomány között. Mindez azt jelenti, hogy a tervbe vett építkezések során százával lehet büntetlenül, azaz közigazgatási következmények és fapótlási kötelezettség nélkül fákat kivágni a liget területén. Ráadásul a nagymértékű irtásnak jó eséllyel makkegészséges fák esnek áldozatául: még a foghíjas fakataszterből is az derül ki, hogy a Városliget faállományának döntő többsége jó állapotú, és a leggyakrabban előforduló, növény-egészségügyi kockázatot nem jelentő tünet, a fagyöngy is csak elvétve bukkan fel a dokumentumban.

Szabó Rebeka kérdésünkre úgy fogalmazott: a beépítési tervek az utóbbi hetekben módosultak ugyan, de nem feltétlenül az előnyükre. Az alpolgármester is úgy véli, hogy nem nagy kár az elhagyni tervezett két „kockáért”, azaz a magyar építészeti múzeumért és a fotómúzeumért, ugyanakkor a liget belsejébe szánt összes épület továbbra is rajta van a listán, vagyis a várható környezetkárosítás nem lesz kisebb. Bardóczi Sándor tájépítész korábbi kalkulációja szerint 21 ezer négyzetméterrel nő a beépítés (ez annyit tesz, mintha az Aréna plázát a Városligetbe telepítenék), az 5,6 százalékos beépítettség pedig 7 százalékra emelkedik, miközben a hatályos szabályozás – ami alól a Városligetet kivették – közparkoknál legfeljebb 3 százalékot engedélyez.

Szabó szerint telje fasorok maradtak ki a leltárból
Szabó szerint teljes fasorok maradtak ki a leltárból
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A PM attól tart, hogy trükközésre kell számítani a római-parti gátépítés, illetve a tervezett 2024-es budapesti olimpia kapcsán is: a kormánypártok vezetői meghozzák a döntéseket, majd azokhoz igazítják a szabályozást és – papíron – a környezeti tényeket. Ezt kívánja az ellenzéki párt megakadályozni azzal a Karácsony Gergely zuglói polgármester által tegnap bejelentett rendeletmódosítási javaslattal, amelynek alapján a Fővárosi Közgyűlésnek helyi népszavazást kell kezdeményeznie a beruházásokról. A voksolást Karácsony szerint egy tájékoztató kampánynak kellene megelőznie, amely lehetővé tenné, hogy a budapestiek a valóság ismeretében dönthessenek.

Az Együtt szerint mindenkit meg kell kérdezni

Az Együtt is indokoltnak látja, hogy az olimpiarendezésről népszavazás legyen. A PM egykori szövetségese szerint azonban nem elegendő, ha azon csak a budapestiek vehetnek részt, hiszen az egész ország fogja viselni a költségeket. A párt közleményében kissé odaszúrt a zuglói polgármesternek, jelezve: örülnek annak, hogy Karácsony referendumot kezdeményezett, megváltoztatva a korábbi támogató álláspontját. (Munkatársunktól)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.