galéria megtekintése

Itt bottal várják őket, szerb oldalon simogatják a menekülteket - videó

59 komment

NolTV

Magyarországon bottal védekeznek ellenük, kerülik őket, félnek tőlük, a szerb oldalon meg simogatást és élelmet kapnak, ők mégis ide akarnak átjönni. Egyelőre át is tudnak, még nem épült meg a négy méter magasra tervezett kerítés a szerb-magyar határon. A határ menti települések lakóit kérdeztük arról, hogy mit gondolnak a bevándorlókról és a határsávra építendő kerítésről.

Kolléganőnk egy 15 órája gyalogló, gyerekeiket magukkal cipelő afgán csoporttal találkozott Ásotthalmon, a szerb-magyar határon, ahol az Orbán-kormány kerítéssel akarja távoltartani a háborús térségekből érkezőket. A munkakerülőket, ahogy Ásotthalmon egyesek gondolják. A határ innenső oldalán durva és indulatos elutasítást, a szerb oldalon a riadt megértés nyomait rögzítette Kovács Klára videója.


A kontraszt elképesztő. A háza előtt várakozó magyar férfi egy óriási bottal szerelte föl magát, amit ugyan még nem kellett használnia, de azért vadul lengeti. És szóvá teszi a beláthatatlan távolságokat megtett menekültek kapcsán, hogy olyan büdösek, mint a görény. Merthogy nem tisztálkodnak. – Jól teszik, ne gyüjjenek ide – mondja nyomatékkal az idős asszony a tervbe vett kerítésre. – Oldják meg ott (a problémáikat), ahol vannak, kiszorítanak bennünket az országunkból.

– Százszor jobb volt Horthy idejében, mint most – tromfol egy másik asszony, akit nem érdekel, ha máshol van a baj: minek az a háború? – kérdi a kamerába hunyorítva. Volt azért olyan, akinek hullottak a könnyei, amikor látta, hogy apró gyerekeket vittek a menekültek a hátukon. És ki tudta mondani: borzalmasan sajnálja őket.

 

Magyarkanizsán, a szerb oldalon ez sokkal természetesebben hangzik a hétköznapi emberek szájából, akik megértik, hogy a világgá futott fiatalok a házuk előtt pihenik ki fáradalmaikat. A helyiek szóba állnak a szír menekültekkel, szóbeli agressziónak nyoma sincs, egy asszony ahelyett, hogy ítélkezne fölöttük, cigarettát kért tőlük. A rendőrök sem hajkurásszák őket.

Ki és mi ellen épül az a drótkerítés? – tettük föl a kérdést a videó láttán. Megnyugszik-e a drótkerítéstől az, aki a karon ülő gyereket látva is olyan könnyen elveti a sulykot? Az egymástól 43 kilométerre lévő Ásotthalom meg Magyarkanizsa mintha emberség dolgában is nagyon messze esne egymástól. Arcpirító volt ezzel szembesülni.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

A kormány szerdán döntött arról, hogy egy négy méter magas, 175 kilométer hosszú kerítést épít Magyarország a szerb határon. Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán a kormányülés szünetében jelentette be: a kabinet arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egy hét alatt, vagyis jövő szerdáig tegye meg a határ lezárásához szükséges előkészületeket.

Szijjártó azzal indokolta a döntést, hogy a migráció az összes európai uniós tagállam közül Magyarország számára jelenti a legsúlyosabb kihívást. Hozzátette: Európa keresi a megoldást bevándorlásügyben, de az ahhoz vezető út hosszúnak és időigényesnek tűnik, ezért a magyar kormány nem vár tovább, és haladéktalanul megkezdi a kerítésépítés előkészületeit. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.