galéria megtekintése

Nem száll le a kormány a civilekről

5 komment


Hargitai Miklós

Folytatódik az Ökotárs-konzorcium és a támogatott civilek kormányzati zaklatása, új fejleményként adóvizsgálat indult néhány olyan szervezetnél, amelyek támogatást nyertek a Norvég Alaptól – hangzott el az Ökotárs Alapítvány hétfői háttérbeszélgetésén. Az érintettek attól tartanak, hogy a kormány részéről a szektor fölosztása zajlik „jó” és „rossz” civilekre, és az utóbbiak, vagyis például a jogvédelemmel, érdekérvényesítéssel foglalkozó szervezetek további szankciókra számíthatnak.

Szeptemberben a Kehi kezdeményezte a NAV-nál az Ökotárs-konzorciumban részt vevő szervezetek adószámainak felfüggesztését. A döntés ellen mind a négy szervezet bírósághoz fordult, kérve a NAV-döntés végrehajtásának szüneteltetését is. Közülük a Kárpátok Alapítvány esetében a bíróság hozzá is járult ehhez, így az ő adószámuk továbbra is él (a Kárpátok egri székhelyű, a többi alapítvány viszont budapesti, az ő ügyükben másik bíróság jár el).

Házkutatás az Ökotárs Alapítványnál szeptemberben,

Házkutatás az Ökotárs Alapítványnál 2014 szeptemberében. Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Kehi ellenőrzése után nyomozások indultak, az Ökotárs Alapítványt azonban a szeptember 8-i házkutatás óta senki sem kereste. Egyes hírek szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) átadta az adóhatóságnak a nyomozást. A NAV ugyanakkor elkezdett vizsgálni több támogatott szervezetet is, olyanokat, amelyeket a jobboldali sajtó korábban pártkötődéssel vádolt.

Móra Vera kitért a Svájci Alap ügyeire is, jelezve, hogy itt a tavaly év végi kormányzati bejelentéssel ellentétben az Ökotárs továbbra is szereplője a pénzosztásnak, kifizetéseket viszont nem eszközölhet, amíg az úgynevezett szabálytalansági eljárás folyik, így átmeneti megoldást kellett keresni.

 

Ennek keretében az Ökotárs helyett a Széchenyi Programiroda utal, de a pályázatokat változatlanul az Ökotárs konzorciuma kezeli.

Golyó

Az Ökotárs kigolyózásával jön a svájci pénz - írtuk tavaly decemberben a Norvég Alap körüli botránnyal kapcsolatban. Az alap kezelői ellen indított hadjáratról szóló cikkeink gyűjteményét itt találják.

Az Ökotárs elnöke leszögezte, a Norvég Civil Támogatási Alap zavartalanul üzemel, most zárul az újabb pályázati forduló. A Miniszterelnökség ellen személyiségi jogi pert indítottak, (ennek apropója Csepreghy Nándor kijelentése volt, amelyben „párthoz kötődő szélhámos gittegyletnek" nevezte a pályázatkezelő konzorciumot), hamarosan sor kerül a második tárgyalásra.

Móra Vera pedig a héten Brüsszelben az Európai Parlamentben vesz részt egy meghallgatáson, ahol a magyar civil szféra és a kormányzat viszonyáról beszél majd.

A Norvég Alap nagyprojektjei viszont a norvég és a magyar kormány közötti vita miatt tavaly május óta szünetelnek, és a 2016-os felhasználási határidő közeledtével nő az esélye, hogy az erre szánt 36 milliárd forintot Magyarország elveszíti.

A Humán Platform tüntetése szeptemberben a civilek hatósági zaklatása ellen. Az Ökotárs Alapítvanynál azt gyanítják, hogy az ügyük egy általános fellépés kezdete
A Humán Platform tüntetése szeptemberben a civilek hatósági zaklatása ellen. Az Ökotárs Alapítványnál azt gyanítják, hogy az ügyük egy általános fellépés kezdete
Teknős Miklós / Népszabadság

Az Ökotársnál egyre valószínűbbnek tartják, hogy az ügyük egy általános civilellenes kormányzati fellépés kezdete, és azért velük kezdték, mert így lehetett a civil szféra egyik legerősebb pénzügyi lábát kirúgni. Az új civil törvény és az egyre súlyosabb bürokratikus terhek eleve sokkal rosszabb működési feltételeket teremtettek, a kormány visszatérően ügynöknek bélyegezi a külföldi támogatást elfogadó szervezeteket, és a jogi környezet további kedvezőtlen változásaira is számítani lehet.

Móra Vera itt a kilátásba helyezett regisztrációs kötelezettségre célzott, ami az orosz példa alapján újabb adminisztratív vegzatúrát jelenthet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.