galéria megtekintése

Brókerbotrány: Rogán túltolta a vagyonelkobzást

8 komment


Varga G. Gábor

Mit oldana meg Rogán Antal fideszes frakcióvezető törvényjavaslata „a brókerbotrányok áldozatainak kártérítését szolgáló vagyon biztonságba helyezéséről"? Ezt a kérdést tettük fel a gazdasági jogban jártas hat szakembernek. Ők azzal a feltétellel válaszoltak, hogy nevüket nem írjuk le.

A szakemberek meglepő módon azt gondolják, hogy a javaslatból ebben a formájában nem lesz törvény. Annak ellenére sem, hogy nem kétharmados jogszabályról van szó.

Rogán Antal a parlament hétfői ülésén: bűnhődjenek az ártatlanok is
Rogán Antal a parlament hétfői ülésén: bűnhődjenek az ártatlanok is
Máthé Zoltán / MTI

Egyöntetű álláspont ugyanakkor az, hogy a jelenlegi szabályok lehetőséget nyújtanak arra, hogy a büntetőeljárás során zár alá vegyék egy bűnszervezet tagja által a cselekmény ideje alatt szerzett vagyonnak azt a részét, amely a sértett polgári jogi igényének fedezetéül szolgálhat. Erre még akkor is lehetőség van, ha a vagyon időközben máshoz került (kivéve a jóhiszemű vásárlás esetét). Ez elég lenne ma is, ha alkalmaznák. Ám a szabályok mentén nincs lehetőség a külföldre menekített vagyon, vagy épp a strómanok nevén lévő értékek lefoglalására. Amire (a brókerbotrányok, jelesül a Buda-Cash ügy és a Quaestor-bukás miatt beadott) Rogán javaslata sem hoz megoldást.

 

Az általános indoklás egyik mondata szerint „a zárolt vagyont minden esetben a brókerbotrányok áldozatainak kártérítésére kell fordítani". Szakértőink úgy vélik, aki ezt írta, nem tudja, mit jelent a zárolás, ugyanis a zár alatt a vagyon a tulajdonosé, azt az ő érdekében kell kezelni. Bármiféle kár vagy más igény fedezetéül akkor szolgálhat, ha a bíróság elrendeli az elkobzását.

Rogán javaslata három területen jelent komoly lépést, ám azok arányossága és „jogállam-konformsága" vitatható. Például az a kitétel: a zár alá vétel az érintettek teljes vagyonára kiterjed, függetlenül a bűncselekmény okozta kár mértékétől.

Olyan személyek vagyonára is kiterjed, akik az ügyben elkövetők eleve nem lehettek,

például a felügyelőbizottságok tagjai, ami minimum aggályos. A legsúlyosabb probléma az a részlet lehet, amely szerint a zárolás a cégcsoport teljes vagyonára is kiterjed.

Keleti kényelem

Parlamenti belépője és diplomata-útlevele is volt Tarsoly Csabának, a hivatalos okmány kiadását Szijjártó személyesen engedélyezte. Hogy erre mi szükség volt, arról itt olvashatnak.

Ez egy tőzsdén jegyzett vállalat esetében azt az abszurd helyzetet eredményezné, hogy az összes részvényes befektetett pénze zár alá kerül. Vegyünk egy példát: a javaslat szövege szerint, ha a rendőrség azt gyanítja, hogy ötvenmilliónál nagyobb értékben követett el bűncselekményt egy alkalmazott például egy bankfiókban, akkor a teljes cégcsoport, az összes cégjegyzésre jogosult (például fiókvezető), az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok, a könyvvizsgáló és még a tulajdonosok teljes vagyona is zár alá vehető lenne.

Rogán javaslata nem rendelkezik viszont arról, hogy pénzintézeti csalások esetén az ügyészségnek legyen mandátuma és kötelezettsége arra, hogy a károsultak képviseletében polgári jogi igényt terjesszen elő. Vagy arról, hogy a csalók által okozott károkat ne a tisztességes bankok ügyfelei fizessék meg, azzal, hogy bankjaik feltőkésítik a Befektetővédelmi Alapot. A szakértők szerint az államot kellene erre kötelezni annak érdekében, hogy hatékony ellenőrzési rendszert hozzon létre. Arról nem is szólva, hogy az időben fel nem derített csalás okozta károkért továbbra sem lesz felelős az ellenőrzési jogkörrel felruházott jegybank, illetve annak vezetői.

Két hét semmittevés?

Tétlenül nézte a rendőrség, amíg Tarsoly Csaba szabadlábon grasszált? - a Legfőbb Ügyészhez intézett nyílt levelet a Transparency International Magyarország a Quaestor ügy körüli visszásságok miatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.