galéria megtekintése

Kitiltási botrány: 'Nem leszünk Guantánamo!'

41 komment


Bita Dániel

A népek barátságát hangsúlyozó megszólalások után a kormányoldal stílust váltott: hazugsággal vádolják André Goodfriend amerikai ügyvivőt, és Guantánamót emlegetve üzenik az Egyesült Államoknak, hogy egy jogállamban nem lehet bizonyítékok nélkül vádaskodni.

„Mindannyiunknak ki kell mondani, hogy Magyarország nem Guantánamo, itt senkit nem lehet bizonyítékok nélkül vádolni" – üzente meg az Egyesült Államoknak a parlamentből Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

Az, hogy létezik ilyen kommunikációs direktíva, és tényleg minden kormánypártinak ki kell ezt mondania, abból is sejthető, hogy kevéssel előtte Répássy Róbert igazságügyi államtitkár szó szerint így nyilatkozott.

A kínzásokról és megalázó bánásmódról elhíresült amerikai fogolytábor fölemlegetése éles váltás azután, hogy a kormány tagjai az elmúlt hetekben rendre a két ország barátságára hivatkozva kértek információt az Egyesült Államoktól azokról a korrupciós ügyekről, amelyek miatt az USA megtagadta magyar kormánytisztviselők, köztük adóhatósági vezetők beutazását.

 

Nem ez az egyetlen jele annak, hogy

a Fidesz ráfordult André Goodfriendre.

Miután a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke, Molnár Zsolt az erről szóló többségi döntés ellenére nem invitálta meg a testület ülésére az amerikai ügyvivőt, a meghívót végül az alelnök, a fideszes Németh Szilárd fogja postázni. Németh elismerte, hogy járatlan a diplomáciában, de számít a külügyi tárca és a parlament külügyi hivatalának segítségére. Molnár Zsolt azt mondta: 1990 óta nem volt példa arra, hogy egy magas rangú diplomatát a nemzetbiztonsági bizottság elé idézzenek, és ő nem is kíván ilyen precedenst teremteni, szerinte az amerikai ügyvivőt a diplomáciai protokoll alapján legfeljebb a külügyi bizottság hallgathatja meg. Németh Szilárd ezzel szemben azt hozta fel, hogy Goodfriend többször is azt állította, konkrét, a korrupciós vádakat alátámasztó bizonyítékok vannak a birtokában, ezért indokolt a meghallgatása egy zárt ülésen.

Németh Szilárd elismerte, hogy járatlan a diplomáciában, majd a külügy besegít
Németh Szilárd elismerte, hogy járatlan a diplomáciában, majd a külügy besegít
Kurucz Árpád / Népszabadság

Rogán Antal nem sokkal később, az Országgyűlés plenáris ülésén már hazugsággal vádolta André Goodfriendet. „Az Amerikai Egyesült Államok ügyvivője nem bizonyult szavahihető embernek, nem tudta tartani korábbi állításait. Itt az ideje, hogy az USA olyan nagykövetet küldjön Magyarországra az ideiglenes ügyvivő helyett, aki kellő súllyal és megalapozottsággal tudja képviselni az Egyesült Államok érdekeit" – állapította meg a Fidesz frakcióvezetője. Szavaiból azért érezni lehetett, hogy nem az amerikai érdekképviselet minőségével elégedetlen. Azt mondta, bár Goodfriend a kitiltásokat megalapozó szilárd bizonyítékokról beszélt, miután ezeket sem a kormánynak, sem a közvéleménynek, majd hétfőn az érintettnek, Vida Ildikó NAV-elnöknek sem mutatta be, „arra kell gondolnunk, hogy ilyen konkrétumok valójában nincsenek".

A nemzetbiztonsági bizottságban, bár másodszor futottak neki,

ezúttal sem sikerült tisztázni, hogy a kormány tagjai vagy az adóhatóság vezetője hazudik-e.

Vida Ildikó NAV-elnök megdöbbent, hogy egy jogállamban lehet ujjal mutogatni
Vida Ildikó NAV-elnök megdöbbent, hogy egy jogállamban lehet ujjal mutogatni
Kurucz Árpád / Népszabadság

Hiszen Vida Ildikó azt állította, mielőtt október 22-én megkezdte szabadságát, értesítette a kabinet illetékesét arról, hogy a nagykövetség közlése szerint nem utazhat az Egyesült Államokba. A kormány tagjai viszont kitartanak amellett, hogy Vida csak múlt kedden, a Magyar Nemzetben közölt interjújának megjelenése előtt avatta be munkaadóját, Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert. Molnár Zsolt három államtitkár meghallgatása után azt nyilatkozta: a rejtély, hogy az adóhatóság elnöke kit tájékoztatott, a Bermuda-háromszögéhez hasonló, és a kormányzati nyilatkozatok nem segítik a tisztázását.

Varga Mihály annyit közölt: bizonyítékok nélkül, pusztán bemondásra nem hajlandó felmenteni állásából Vida Ildikót.

Goodfriend: Ma váratlanul meglátogatott az adóhatóság...

Előzetes értesítés nélkül kereste fel az amerikai nagykövetséget hétfőn Vida Ildikó, hogy megismerje az ellene felhozott korrupciós vádat megalapozó bizonyítékokat. Az adóhatóság elnökét ügyvédjén kívül a Hír TV stábja is elkísérte – a szélesebb nyilvánosságot továbbra is kerülő Vida változatlanul tartja magát ahhoz, hogy kizárólag Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó médiumokkal áll szóba. André Goodfriend amerikai ügyvivő egyébként éppen távozni akart a nagykövetség épületéből, amikor a Hír TV stábja megállította a Szabadság téren azzal, hogy velük van az adóhatóság vezetője, aki épp a nagykövetségre készül. Az ügyvivő ezután irodájában fogadta Vida Ildikót, majd délután azt írta ki Twitter-oldalára: „Ma meglehetősen váratlanul meglátogatott az adóhatóság..."

A NAV vezetője több mint egy órát töltött André Goodfriend irodájában, majd csalódottan távozott. Azt mondta, nem kapott hitelt érdemlő információt arról, hogy miért tiltották ki az Egyesült Államokból, iratokat nem adtak át neki, az amerikaiak nem voltak hajlandók bizonyítékokkal alátámasztani a vele szembeni vádakat. Futó Barnabás, Vida Ildikó jogi képviselője nonszensznek nevezte, hogy egy fordított bizonyítási eljárásban voltaképpen ügyfelének kellene igazolnia az ártatlanságát. Az adóhatóság vezetője elárulta, hogy a megbeszélésen az ipari méretű áfacsalásokról beszámoló Horváth András egykori adóhatósági munkatárs neve is elhangzott, de állítása szerint az már váratlanul érte az amerikai ügyvivőt, hogy Horváth feljelentése után rendőrségi nyomozás indult.

„Megdöbbentő számomra, hogy egy jogállamban ilyesmi lehetséges, hogy valakire ujjal mutatnak, kvázi egy kabátlopási ügyről van szó, és nem a bizonyítékokat követeljük, ami alapján bármilyen eljárás indítható lenne, hanem az érintett személyeket mocskoljuk" – összegezte lesújtó véleményét Vida Ildikó, majd hozzátette: munkatársaival együtt bármikor bármilyen szakmai vizsgálatot vállal. Ez annak fényében előrelépésnek tűnik, hogy a Magyar Nemzetnek a múlt héten még azt nyilatkozta, személyesen fogja felügyelni a korrupciós ügyek feltárására hivatott csoport munkáját. Goodfriend október 6-án jelezte Magyar Levente külügyi államtitkárnak, hogy hat magyar ellen foganatosítják ezt az intézkedést. Majd Szijjártó Péter külgazdasági miniszternek is elismételte ezt. Az amerikai diplomata korábban azt mondta, hogy azért szóltak a kormánynak, mert minden érintettnek köze van a kormányhoz, így ha az érintettek beszámolnának a velük történtekről, akkor az ne érje meglepetésként a magyar hatóságokat. (Munkatársunktól)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.