galéria megtekintése

Más meghalhat, Orbán akkor se megy hazugságvizsgálatra

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 23. számában
jelent meg.


Cseri Péter
Népszabadság

Eddig nem járt eredménnyel Hajdu Attila nyáron meghirdetett éhségsztrájkja. Ez egyfelől nyilvánvalóan kudarc, az viszont örömteli, hogy nem halt bele az akciójába. Mert amikor augusztus elején belekezdett a koplalásba, még azt ígérte, ha Orbán Viktor nem teljesíti a követelését, akár belehalni is kész az éhségsztrájkba.

Az ötvenéves budapesti férfi azok után fordult a nyilvánossághoz, hogy az elmúlt években az összes jogi lehetőséget kihasználta arra, hogy bebizonyítsa az igazát, de nem járt sikerrel. Állítása szerint a budavári önkormányzat parkolási cégének alkalmazottjaként olyan visszaéléseket leplezett le, amelyeket az I. kerület vezetése igyekezett eltussolni, majd ezzel összefüggésben kirúgták őt az állásából. Az éhségsztrájkot azonban nem a személyes sorsának megoldásához kapcsolódva hirdette meg – a közpénzek ellopásának veszélyére kívánt figyelmeztetni.

Eddig tizenhat kilót fogyott Hajdu Attila
Hajdu Attila  eddig tizenhat kilót fogyott
Konyhás István / Népszabadság

Előbb augusztus elején a kormányfő budai háza elé vonult egy „Jogállamot" feliratú molinóval, majd szeptemberben a Kossuth téren folytatta az akcióját. Egyúttal bejelentette, addig nem vesz magához szilárd ételt, amíg Orbán Viktor egy poligráfos vizsgálat keretében nem hajlandó nyilatkozni arról, hogy ő és családja birtokol-e törvénytelen eszközökkel szerzett ingó és ingatlan vagyont. A kormányfő és környezete nem reagált Hajdu Attila felhívására.

A férfit jó ideje nem látni kint a Kossuth téren, és az éhségsztrájkjáról sem kaptunk új híreket. Megkerestük. Nem találtuk jó állapotban.

 

- Szeptember közepére a totális éhségsztrájk következtében kritikus állapotba kerültem. A szervezetem elkezdett küzdeni az életben maradásért. Korábban nem éltem meg hasonlót, meg sem kísérlem leírni ezt az érzést.

Más éhesnek lenni, és más éhezni,

illetve más keveset enni, és megint más semmit nem enni. Be kellett látnom, hogy éhen halni, pusztán elhatározásból nem lehet. Ellenérdekelt környezetben, ahol az élelem elérhető, ez lehetetlen. Az éhségsztrájkot egyébként így sem fejeztem be, csak lelassítottam. Arra törekszem, hogy naponta több kalóriát használjak fel, mint amennyit beviszek a szervezetembe, ezzel fenntartva a folyamatos fogyást. Eddig tizenhat kilót fogytam. Nehezíti a helyzetem, hogy egy ismeretlen eredetű egészségügyi problémám adódott, de csak januárra kaptam vizsgálati időpontokat – mondta el kérdésünkre.

Bár a kormányfő eddig semmilyen formában nem reagált Hajdu Attila felhívására, a férfi úgy érzi, nincs miért változtatnia a követelésén. Sőt, az szerinte aktuálisabb, mint valaha. „Nyilván elhiteti lelkiismeretével, hogy elfoglalt miniszterelnökként felette áll az általa hirdetett erkölcsi tanoknak, nehéz helyzetű politikusként nem élhet, esetleg visszaélhet Isten tanításával az ő végtelenül bonyolult, ármányokkal teli világában. Teszi mindezt úgy, hogy az egyik legsúlyosabb közéleti kérdésben, a közjavak elleni korrupció tisztázásában kértem az együttműködését olyan állampolgárként, aki ezek védelme okán valószínűtlen üldöztetéseket és fenyegetéseket szenvedett, és szenved el regnálása idején. Meggyőződésem, hogy bármely jogállam mindenkori vezetője – már ha nem éppen ő a közjavak és a gazdasági erőforrások eltulajdonításának legfőbb koordinátora – személyesen tisztázta volna a kérdést" – fogalmazott.

Hajdu azt állítja magáról, hogy – bár a közvélemény nem ismeri – nem járatlan a politikában. Szerinte a kormányfő felé megfogalmazott követelését az elmúlt hónapok történései is igazolták. „Nem Orbántól, hanem olyan emberektől vártam a megoldást, akik ma tízezrével skandálnak korrupcióellenes rigmusokat az utcákon. Amennyiben nagyobb megértésre talál törekvésem, már sokkal előbbre lennénk egy Orbán-mentes Magyarország megvalósításában" – mondta Hajdu Attila.

Megkérdeztük, nem érzi-e úgy, hogy csalódást okozott, hiszen a tiltakozó akciója meghirdetésekor még azt mondta, ha kell, bele is hal a koplalásba. „Csak annak okozhatnék csalódást, aki mellém állt, ám ilyen ember nem akadt. Nem hátráltam ki semmiből, de változtatnom kell a módszeren, mert nem szeretnék eredmény nélkül csendben elpusztulni" – fogalmazott. Mint mondta, igyekezett szövetségeseket találni, korrupcióellenes harcukról ismertté vált személyeket is megkeresett, de nem járt sikerrel.

„Aki felelősen gondolkodik Magyarország jelenéért és jövőjéért, annak tevőlegesen küzdenie kell Orbán ellen. Nekem kötelességem is, mert annak idején a Fidesz kötelékében harcoltam a rendszerváltásért.

Orbán egyetlen pozitív hatása, hogy ostoba gátlástalansága oly mértékű sokkot okozott a társadalomnak, ami esélyt adhat egy valódi rendszerváltásra, melyben a népellenes bűnöket már valóban nem lehet megúszni. A magam részéről már csak egy elítéltként tekintek Orbánra, mert felelősségre vonása történelmi szükségszerűséggé vált. Ennek eléréséért folytatom a magam küzdelmét, de nincsenek eszközeim és erőforrásaim elképzeléseim megvalósításához. Időt adtam magamnak, hogy átgondoljam a helyzetem, mert végtelenül kimerült vagyok" – tette hozzá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.