galéria megtekintése

Halálos ultimátum Orbán Viktornak

14 komment


Cseri Péter

Hajdu Attila a parlamentnél
Hajdu Attila a parlamentnél
Konyhás István / Fotó

– Rosszul néz ki. Nagyon lefogyott.

– Igen? Szerintem meglepően jól bírom.

– Hány kilót adott le?

– Nem tudom pontosan, nincs otthon mérlegem. Úgy 8-10 kilót.

Hajdu Attila egy hónappal ezelőtt kezdett éhségsztrájkba. Augusztus első napján Orbán Viktor budai háza elé vonult, ahol egy „Jogállamot” feliratú molinóval a kezében bejelentette, addig nem vesz magához szilárd ételt, amíg a kormányfő nem teljesíti a kérését, pontosabban nem válaszol egy kérdésére. Akkor még nem árulta el, mire kéri a miniszterelnököt, mint mondta, egy hónapos koplalással kíván nyomatékot adni a követelésének. Kedd délelőtt a molinóval együtt a Kossuth térre vonult, hogy folytassa egyszemélyes demonstrációját.

Hajdu Attila az elmúlt években az összes jogi lehetőséget kihasználta arra, hogy saját ügyében bebizonyítsa az igazát, de nem járt sikerrel. Állítása szerint a budavári önkormányzat parkolási cégének alkalmazottjaként olyan visszaéléseket leplezett le, amelyeket az I. kerület vezetése igyekezett eltussolni, majd ezzel összefüggésben kirúgták őt az állásából. A magányos demonstrációt azonban nem a személyes ügyének megoldásához kapcsolódva hirdette meg – a közpénzek ellopásának veszélyére szeretne figyelmeztetni.

 

A keddi Kossuth téri akciója kisebb közjátékkal indult: a készenléti rendőrség tagjai előbb nem akarták megengedni, hogy Hajdu Attila kifeszítse a molinóját az országzászló körüli korlátra, utóbb – egy gyors igazoltatást követően – mégsem akadályozták meg őt ebben. Mielőtt még a férfi felfedhette volna a kormányfőhöz intézendő kérését, arról faggattuk, hogy bírta az éhséget. Elmondta: egy hónap alatt minimális szilárd ételt fogyasztott (összesen 3 paradicsomot, egy nyolcad dinnyét és egy pohár gyümölcssalátát evett meg), viszont a napi limonádéval biztosította, hogy kellő mennyiségű cukor kerüljön a szervezetébe. Így is többször rosszul lett az elmúlt hetek során.

A férfi a kérése megfogalmazása előtt hosszas felvezetőt tartott:

– Engem fideszes politikusok a közpénz tolvajlása elleni fellépésem okán bocsátottak el az állásomból, és hurcoltak meg. Valójában azt szeretném tisztázni, hogy a közjavak eltulajdonításában a fideszes politikusok számára minta lehet-e a miniszterelnök. Emlékeztetnék Bibó Istvánnak arra a gondolatára, hogy a szabadságszerető ember semmiféle anyagi visszaélést vagy panamát el nem hallgat, sem elfedezni nem segít, bármilyen hatalmas embert kell is ezzel lelepleznie. Tehát a kérésem: külföldi szakértők bevonása mellett Orbán Viktor független poligráfos vizsgálat keretében nyilatkozzon arról, hogy ő és családja birtokol-e törvénytelen eszközökkel szerzett ingó és ingatlan vagyont. Amennyiben ezt vállalja, élő televíziós adásban is megteheti a nagyobb hitelesség kedvéért.”

Nem kértük meg Hajdu Attilát, hogy fejtse ki a részleteket, csupán annyit szegeztünk neki: komolyan gondolja-e, amit mondott. Megismételte, hogy éppen azért kezdett bele egy hónappal ezelőtt az éhségsztrájkba, hogy nyomatékot adjon a most megfogalmazott kérésének. Arra a felvetésünkre, hogy ugye ő is tisztában van azzal, semmi esélye sincs a kérése teljesítésének, igennel válaszolt. Hozzátette ugyanakkor, hogy minden morális alapja megvan arra, hogy feltételeket szabjon a kormányfőnek:

– Egy demokráciában senkinek nincs joga megzsarolni egy miniszterelnököt, de megítélésem szerint Magyarország jelenleg már nem jogállam. Másrészt alapító tagja voltam a Fidesznek, sőt, a rendszerváltozás előtt éppen emiatt rúgtak ki az akkori munkahelyemről – magyarázta.

Hajdu Attila két-három hétig ismét az otthonában folytatja az éhségsztrájkját, majd – tervei szerint – naponta kiül demonstrálni a Kossuth térre. Azt állítja, amíg Orbán Viktor nem teljesíti a kérését, vagy önként le nem mond pozíciójáról, esetleg a magyar nép távozásra nem kényszeríti, addig nem hagyja abba a koplalást.

Akár bele is halhat a demonstrációba – vetettük föl neki.

– Ez így van. A közvéleményre bízom ennek a végkifejletnek a megítélését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.