galéria megtekintése

Nem kell oszlatni, ha szélsőjobbos tüntetők dobálják a romákat

9 komment


Lencsés Károly

Sajátos döntést hozott a Kúria: a legfőbb bírói fórum szerint nem ok a tömegoszlatásra, ha a szélsőjobb által szervezett demonstráció résztvevői kővel dobálják a cigányokat. Így a jogerős döntés szerint nem követett el mulasztást a rendőrség, amikor 2012 augusztusában nem avatkozott közbe, bár csak a véletlenen múlott, hogy az incidensnek mindössze néhány könnyű sérültje volt.

Jól tette a rendőrség, hogy nem oszlatta fel a Jobbik országgyűlési képviselője által még 2012. augusztus 5-re szervezett tüntetést Devecserben – mondta ki kedden a Kúria immár jogerősen. A Demonstráció a jogos magyar önvédelemért címen meghirdetett rendezvényen többek között az Új Magyar Gárda Mozgalom, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Nemzeti Gárda, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyár Sereg, a Kárpát Haza Őrei Mozgalom és a Véderő tagjai vettek részt, akik rasszista jelszavakat skandálva masíroztak a településen.

A Vásárhelyi utcában ennél már több is történt:

a tüntetők köveket és műanyag palackokat dobáltak az ott lakó, általuk romának tartott személyek felé,

 

és csak a szerencsén múlott, hogy senkinek nem okoztak komolyabb sérülést. Emiatt utóbb felfegyverkezve és csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettének gyanúja miatt eljárás indult, ám a számos rendőrségi felvétel dacára csak egyetlen gyanúsítottat sikerült azonosítani. K. Tamást – aki egy flakont hajított el – idén júniusban első fokon tíz hónap, végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Az ügyész súlyosbításért, a vádlott a felmentésért fellebbezett.

Devecserben vélhetően a rendőrség sem állt a helyzet magaslatán, ezért néhány helyi lakos a Magyar Helsinki Bizottság segítségével 2012 szeptemberében panaszt tett a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon, amit elutasítottak. A demonstráció közbeni azonnali fellépés, tehát

a rendezvény feloszlatása a tüntetés békés jellegének elveszítésével fenyegetett

– írták egyebek mellett az indokolásban. Ezt azonban az érintettek nem fogadták el, és miután az ORFK sem változtatta meg a megyei főkapitányság döntését, perre vitték a dolgot. Ám hiába, mert a bíróság álláspontja szerint sem volt indokolt a rendőri beavatkozás.

Ezt követően felülvizsgálati eljárást kezdeményeztek a Kúriánál, de a legfőbb bírói fórum szintén úgy látta, hogy nem történt rendőri mulasztás. Ivány Borbála, a Helsinki Bizottság ügyvédje a verdikt kihirdetése után elmondta: a Kúria sem vitatta, hogy egy adott rendezvény feloszlatásának elmulasztása lehet panasz tárgya. Az egyik alapvető kérdés azonban, hogy a demonstráció elveszítette-e a békés jellegét. A bíróság szerint ez nem következett be.

Azt nem vonta kétségbe a bíróság, hogy a megdobált és meggyalázott felperesek jogai valóban sérültek – még az is elhangzott, hogy a cigány genetikai hulladék –, de a jogsértések elszigeteltek voltak, rövid ideig tartottak, s a helyzet nem eszkalálódott. A Kúria álláspontja szerint ugyanakkor a rendőrségnek nem feladata a tüntetésen elmondott beszédek tartalmának vizsgálata, mert az értékelés csak hosszabb vizsgálódás eredményeként születhet meg. Ebből az következik, hogy

önmagában az elhangzottak nem adhatnak okot az oszlatásra.

A Kúria azt sem fogadta el, hogy a rendőrök nem intézkedtek volna. Nem oszlattak ugyan, és a hangadókat sem emelték ki, készült viszont számos videofelvétel, a területet fokozottan ellenőrizték, s a helyzetet mindvégig  uralták – állította a bíró. Más kérdés – tette hozzá az ügyvéd –, hogy mire mentek vele, hiszen a büntetőeljárásban

a kődobálók közül mindössze egyetlen embert sikerült azonosítani.

Ivány Borbála elmondta, hogy a bíróság több észrevételükre nem is reagált. Egyebek mellett arra sem, hogy a demonstráció feloszlatásának több oka is lett volna, például a kődobálás vagy a gyűlöletre uszítás, ami külön-külön is bűncselekmény. A Helsinki Bizottság ügyvédje jelezte, hogy a Magyar Gárdát kevésbé súlyos törvénysértés miatt tiltották be, de a Kúria ezt a szempontot is figyelmen kívül hagyta. De hiába érveltek azzal is, hogy ellentmondásos a rendőrség magyarázata: miközben a tüntetés békés jellegére hivatkoztak – bár a szórványos erőszakot elismerte –, a demonstráció feloszlatásának elmaradását azzal magyarázták, hogy annak még súlyosabb következményei lettek volna.

Az ügyvéd felhozta a strasbourgi bíróság esetjogát is, amely szerint a célszerűség – amire hivatkozással a rendőri passzivitást indokolták – nem lehet ok arra, hogy mások jogait ne védjék meg. Erre a felvetésre sem kapott választ. A jogvédőknek így nem marad más lehetőségük, mint hogy az emberi jogi bíróság elé vigyék az ügyet – jelentette ki Ivány Borbála.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.