galéria megtekintése

Átjáróház lett az országból, 60 ezer embernek nyoma veszett

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 23. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Idén már csaknem negyedmilliónyi menekülő érkezett a zöldhatáron. Nagyobb részüket regisztrálták, de csaknem hatvanezer ember esetében ez valószínűleg nem történt meg. Mindeközben a kormány azt próbálja kommunikálni, hogy a menekültválsággal kapcsolatban szinte egyedüliként igyekszik betartani az uniós szabályokat.

Idén szeptember 21-ig mintegy 173 ezer kérelmet vettek nyilvántartásba, ennyi esetben kellett volna tehát elvileg itt lefolytatni a menekültügyi eljárást, s a jogerős döntésig mindenkinek szállás és ellátás járna. A kormány azonban kísérletet sem tett a táborok befogadóképességének bővítésére, hanem arra játszanak, hogy úgyis továbbáll mindenki.

A számok is ezt bizonyítják, hiszen a bevándorlási hivatal augusztus végéig 67 ezer ügyben döntött – ebből 15 ezer még a tavalyi hátralék volt –, s 65 ezer megszüntető határozat született, mert a menekülőknek nyoma veszett. Ugyanakkor nagyjából 100 ezer kérelem vár elbírálásra, de a hatóság maga is úgy véli, az érintettek zöme már nem tartózkodik Magyarországon. Ami biztosan igaz is, hiszen a befogadóállomásokon napok óta átlagosan körülbelül ezren vannak. Ebből az következik, hogy közel 170 ezer menekült augusztus második feléig minden különösebb felhajtás nélkül elhagyta az országot. A déli határon benyújtották a kérelmet, majd önállóan útnak indították őket valamelyik befogadóállomás felé, ahová döntő többségük soha nem érkezett meg, és ez nálunk igazából senkit nem zavart.

A rendőrség adatai szerint azonban mostanáig 230 ezer fővel szemben intézkedtek határsértés miatt. A rendőrség 230 ezres és a bevándorlási hivatal 173 ezres adata közötti különbség csaknem hatvanezer fő. Őket minden valószínűség szerint nem regisztrálták, hanem mindenféle hivatalos eljárás nélkül átmehettek az országon.

 
A magyar rendőrök vonatra szállítják a menekülteket a magyar–horvát határon
A magyar rendőrök vonatra szállítják a menekülteket a magyar–horvát határon
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Múlt péntektől elsősorban a magyar–horvát határnál mintegy 25 ezer migránssal szemben intézkedtek a rendőrök, és őket is szervezetten szállítják az osztrák határhoz. Bevonulhatnának persze valamelyik ideiglenes befogadóállomásra – például Körmendre vagy Szentgotthárdra –, de azok is inkább az osztrák határ felé veszik az irányt, akiket nem egyenesen Hegyeshalomba visznek. Amúgy a magyar döntéshozók nem kis cinizmusára vall, hogy ezt a két új tábort szeptemberben a nyugati határszélre telepítették, ahonnan legfeljebb jókora sétányi távolságra van Ausztria.

Ebben a helyzetben nehéz csak a szerb, illetve a horvát kormány felelősségéről beszélni, meg azt felhánytorgatni, hogy ránk tolják a menekülteket. Hiszen Magyarország meg jó három hete leplezetlenül az osztrákokra tolja őket. Mindezek alapján nem teljesen légből kapott Zoran Milanovic horvát miniszterelnök hétfő esti nyilatkozata arról, hogy Magyarország egy éven át engedte átmenni a migránsokat az országon, és nem regisztrálta őket azért, hogy ne hozzájuk jöjjenek vissza.

A horvát kormányfő legfeljebb abban téved, hogy a magyar hatóságok szándékosan nem regisztrálják a menekülőket. Próbálkoznak ugyanis, de ha valaki nem akarja, mostanában különösebben nem forszírozzák. Ezt a vélekedést támasztja alá, hogy a migránsok múlt péntek óta tartó újabb rohama a menedékkérők számában minimális növekedést hozott. A 25 ezer embernek alig pár százaléka jelenik meg a bevándorlási hivatalnál, így konkrétan vasárnap nem egészen kétszázan voltak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.