galéria megtekintése

Orbán: Már nem gyávaság konszolidálni

9 komment


Csuhaj Ildikó

Szavakban már visszakozik Orbán Viktor: nem akar Brüsszellel keményen konfrontálódni, a határokon belül is konszolidációt tervez. A harcmodorváltás valószínűsíthető oka a Fidesz Európai Néppártból való kizárásának megelőzése.

Orbán Viktor a kormányközeli Napi Gazdaságban szerdán megjelent interjúban azt mondta: „Nem lehet mindig az erő nyelvén beszélni. Nem lehet állandóan hadba hívni, segítségért mozgósítani egy egész országot. Világossá kell tenni, hogy a küzdelem nem öncélú, hanem a kiegyensúlyozott, derűs és sikeres Magyarországért folyik”.

Hogy mennyire értékelhető fordulatnak, a konfrontatív harcmodorral való szakításnak az interjú, egyelőre nem lehet tudni. Szerinte a magyar példa irritációt váltott ki az európai elitközpontokban, „és emiatt renegát fenyegetést látnak ott, ahol láthatnának sikertörténetet is”.

Az interjúban magyarázattal szolgál a magyar szuverenitásharcra is, eszerint ahhoz, hogy az Európai Unió és a NATO tagjaként Magyarország valóban szuverénnek érezhesse magát, négy területen – a bank-, média- és energiaszektorban, illetve az élelmiszer-ipari kiskereskedelemben – kell, ha nem is kizárólagos, de erős befolyással rendelkeznünk. Ezen a ponton érzékelhető, hogy a szabadságharcos „filozófiát”, küzdelmet nyilván nem adja fel, amíg nem éri el a céljait. Azt pedig „istenkísértésnek” nevezi, hogy a Jobbik, vagy a baloldali/balliberális ellenzéki erő kerüljön hatalomra 2018-ban, a világban zajló nagy változások között és az európai térben ugyanis ki kell jelölni precízen azt a „keskeny” utat, amelyen a következő évtizedekben járnunk kell. Az euró bevezetését nem tervezi, a kormány „kivár”.

 

A bevándorlás kapcsán Angela Merkel német kancellárra hivatkozva a multikulturalizmust elvetette, és arról beszélt: szívesen látjuk a nem keresztény országokból érkező befektetőket, művészeket, tudósokat, de nem akarunk velük a nagy néptömegek szintjén összekeveredni.

Vincent Kessler / Reuters

Ami a konszolidációt illeti: az interjúból kiderül, Orbán számára ez már nem „gyáva” kifejezés, mint mondja, nem az a kérdés, „hogy harc vagy konszolidáció” legyen, hanem hogy létrejött-e az a politikai és társadalmi szerkezet, amely a magyarság számára a hosszú távú gyarapodást lehetővé teszi. „Szerintem már nagyon közel járunk ehhez, és mindazt, amit elértünk, már lehet konszolidálni. A kulcsszó: a polgári berendezkedés”.

Az is kiderül, hogy most nem tartja időszerűnek a minisztercseréket, megfogalmazása szerint ez olyan lenne, mint „a drog”, de június 6­-tól a minisztereivel értékeli az elmúlt évet, és lesznek államtitkárcserék.

Az interjúban ugyanúgy összegezte a kormány teljesítményét, mint egy korábbi zárt frakcióülésen – melyen Rogán Antalt ismét frakcióvezetőnek választották –, azaz, hogy jól kormányoznak, de gyengén politizálnak. Akkor a frakcióülésen azt mondta, hogy „Tóni a jó aktor". A szerdai interjúban a miniszterelnök megerősítette azt az általunk május 10-én megírt információt, hogy Rogán lehet a kabinetfőnöke. „A lehetséges jelöltek sorában kétségkívül az első helyen áll Rogán Antal frakcióvezető úr” – fogalmazott.

A Népszabadság már megírta, hogy a Fidesz-kongresszust, amelyet őszre, novemberre terveznek, Orbán Viktor korszakhatárnak szánja, nemcsak azért, mert ciklusokon átívelő programot fogadnak el, hanem mert addigra a Fidesz-vezérkar, a kormánya névsora és a Fidesz-frakció vezetése is megváltozik. Rogán Antal miniszterelnöki kabinetje a politikai kormányzás zászlóshajója lesz, míg Lázár János szuperminisztériuma a problémamegoldó kormányzás szimbóluma. A Fidesz-frakció új vezetője Tuzson Bence lehet, de más nevek is forognak – tudtuk meg.

A miniszterelnök az interjúban lassú és lépcsőzetes politikai folyamatról beszélt, de a változások felgyorsulását az új költségvetés elfogadásához kötötte: ezt tekinti olyan mérföldkőnek, ami után a változások felgyorsulhatnak.

Az mindenesetre kiderült, Orbán rákényszerül a változtatásra; a Brüsszellel és az unióval való konfrontálódásban olyannyira túlfeszítette a húrt, hogy az már a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságát veszélyezteti, így az EPP budapesti tanácskozása előtt hangütést kellett váltania. Belpolitikai téren pedig a drámai népszerűségvesztés a saját táboron belül is arra készteti, hogy visszatérjen az 1998-as önmagához és az akkori „jó kormányzáshoz” – mondták lapunknak fideszesek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.