galéria megtekintése

Még nagyobb hatalmat kaphat Rogán

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 11. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Orbán Viktor a kormány látványosan csökkenő népszerűségének visszaszerzése érdekében erősítené a „nép közeli” politikai kormányzást, ezért szeretné, ha Rogán Antal lenne a miniszterelnök politikai kabinetfőnöke. Az elképzeléséről a kormányfő már beszélt a Fidesz elnökségének múlt heti tanácskozásán is – értesült a Népszabadság a fideszes vezérkar tagjaitól.

A tervek szerint Rogán Antal – a frakció vezetésével párhuzamosan – „kvázi” miniszterelnöki kabinetfőnök lesz, de parlamenti gazdasági bizottsági elnöki posztjáról sem mond le. Ősszel viszont, a Fidesz-kongresszushoz időzítve – legalábbis a most ismert szcenárió szerint –, távozik a frakcióvetői posztról, és hivatalosan is Orbán Viktor politikai kabinetfőnöke lesz. Azt egyelőre nem tudni, ki kerül a helyére a frakció élére, annak ellenére sem, hogy Kósa Lajos Fidesz-alelnök nevét már a tavalyi választások után is hallani lehetett.

Mint azt lapunk megírta, a miniszterelnök két héttel ezelőtt a Fidesz-frakció zárt tanácskozásán „jó aktornak” nevezte Rogán Antalt, amikor ismét frakcióvezetőnek ajánlotta. A Rogán melletti kampányolást azzal indokolta: ő az, aki nem felejtett el „politikusan” kommunikálni, és a kormányzati szakpolitikai döntéseket is jól el tudja magyarázni a nyilvánosság előtt. Jelenleg a kormánydöntéseket magyarázó sajtótájékoztatókat Lázár János tartja csütörtökönként – és ez is a miniszterelnök döntése volt.

Orbán újabb ötlettel állt elő. Van kérdés?
Orbán újabb ötlettel állt elő. Van kérdés?
Kovács Attila / MTI

 

Mindenesetre a munkatársunkhoz eljutott hírek szerint a tavalyi kormányalakítás során Orbán Viktor már gondolkodott azon, hogy a Miniszterelnökségnek két politikailag is meghatározó államtitkára legyen Lázár János és Rogán Antal személyében. Ez azonban „a két dudás egy csárdában” helyzetet eredményezte volna, ezért ezt a felállást elvetették, Lázár lett a miniszterelnökségi szuperhatalom birtokosa.

A Fidesz-elnökség tanácskozásáról kiszivárgott információk szerint Rogán Antal tisztsége nem formális lenne, az is „benne van a pakliban”, hogy hozzá kerülne az összes állami reklámköltés felett diszponáló intézmény, a Nobilis Márton által irányított Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) is. Mivel jelenleg az NKH is Lázár János portfóliójához tartozik 40 milliárdos éves költségvetéssel, a hivatal átirányítása Rogán Antalhoz valószínűleg nem lesz fáklyásmenet – jegyezte meg egyik forrásunk.

Orbán a Fidesz őszi tisztújító kongresszusára a jobboldali médiabirodalmat „teljes harckészültségben” szeretné látni. Forrásaink szerint azért is lenne logikus, ha az állami reklám- és hirdetési portfóliót Rogán felügyelné, mert a volt belvárosi polgármester hosszú évek óta rendkívül jó viszonyt ápol a formálódó jobboldali médiabirodalom „csodafegyverével”, Habony Árpáddal. A miniszterelnök már tavaly áprilisban is szerette volna beemelni Rogán Antalt a kormányzati munkába, lehetett volna fejlesztési miniszter is, de ezt a politikus nem vállalta. Rontotta a pozícióit a vagyonnyilatkozatával kapcsolatos botrány, később pedig a belvárosi ingatlanügyek.

Tavaly már szóba került vele kapcsolatban a kormányfői kabinetfőnökség is, de a frakcióvezető nem aspirált a fontos, de valódi súly nélküli tisztségre, pedig akár olyan szituáció is előállhatott volna, hogy ha Lázár János időpontot szeretett volna kérni a kormányfőhöz, a Rogán-adminisztrációval kellett volna egyeztetnie.

A frakcióvezető az első Orbán-kormány alatt – 26 évesen – már volt miniszterelnöki politikai főtanácsadó, 2001-ben a Fidesz alelnökének is megválasztották. Egyik forrásunk nem zárta ki, hogy ősszel, a Fidesz tisztújító kongresszusán – talán éppen a posztról távozó Lázár János helyére – újra jelölik Rogánt a Fidesz alelnökének.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.